Nonya šalát z jicami a žeruchy

Autor receptu: 2010

Pred nedavnom tu bola diskusia o takom menej znamom plode jicama, http://varecha.pravda.sk/diskusie/jicama-vasej-kuchyne/478-forum.html videl som ju na trhu a kupil a spravil taku fuziu juzno americkej kuchyne a azijskej. Takze zerucha s jicamov, pomarancami a cibulou na perinke chrumkavych vyprazanych slizov.Nonya je ine slovo na koktail -fuziu aky sa vari v juznej azii ked sa miesaju rozlicne postupy a recepty z ciny , indie a indonezie.

20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Jicamu osupeme ako zemiaky a nastruhame na jullien najlepsie "V" struhakom. Ma velmi prijemnu chut takeho mladeho chrumkaveho sladkeho kalerabu skrizeneho s jablkom. Pomarance som pracne nozom povykrajoval na mesiaciky a odblanil. Zeruchu ( watercrest ) som odstranil hrubsie stonky a natrhal na mesie kusku . Mensiu cervenu cibulu som nakrajal velmi ostrim nozom na kolecka na velmi jemno ako sa mi dalo bez toho aby som si odrezal koniec prsta.
  2. Vyprazane slize sa nedali odfotit ( bol som sam v kuchyni ) lebo su bleskovo hotove cca 5 sekund . Do woku si dame rozohriat olej az zacne trochu dymit. Suche slize hodime do oleja ( nie naraz )-na etapy a rychlo otacame lebo hned zacnu prskat -strielat (!!! pozor na tento proces ziadne deti na blizku ). Vyberieme na misku dame osusit na papierovu utierku. Inac takato priprava slizov je tradicna v Thajsku .
  3. Pripravime si dressing z medu do ktoreho vmiesame limetkovu stavu lahku sojovu omacku a olivovy olej .
  4. Vsetky prisady premiesame okrem slizov ktore pridame az na poslednu chvilu aby nam ostali chrumkave.