Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Studená jogurtová polievka,ktorá sa môže podávať aj ako príloha ;-) a okrem toho,že skvelo chutí..je aj zdravá ;-P

12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do tejto polievky sa väčšinou dáva pšenica,ale pred pár dňami som sa v jednej Tureckej relácii dopočula,že jačmeň ktorý dávajú ludia väčšinou zvieratám,je velmi zdravi.Rozprávala to jedna kuchárka,ktorá pripravovala na sladko "Kuskus z jačmeňa" ;-) Vraj táto obilnina je teraz nová móda v Turecku,najmä pri dietach,lebo sa z neho nepriberá ;-)) Tak a s týmto novým vedomím,som túto už známu polievku,pripravila tentoraz pre zmenu s jačmenným zrnom ;-P Je naozaj skvelá a podľa mňa,v chuti nieje skoro žiadny rozdiel medzi pšenicou a jačmeňom v tejto polievke.Je velmi chutná,nech už dáte jedno alebo druhé ;-P V obchode som kúpila jačmeň pekne očistený a olúpaný :-)
  2. Jeho zrnka su pekne cele..Je zaujímavé,že Turecký názov jačmeňa je "Arpa" presne ako po madarsky "Árpa" :-)) ..takže ho ani nebolo tažké nájsť u nás v obchode ;-P Ale či už použijete pšenicu,alebo jačmeň,postup ostáva rovnaký..
  3. takže..2 dcl zrniek dobre opláchneme,zalejeme znova čistou vodou a necháme 7hodín stáť,aby sa napučali...
  4. ..po 7 hodinach,ho máme pekne napučaný :-) vodu v ktorej sa močil zlejeme..
  5. Dáme ho do hrnca a zalejeme 10dcl cistej vody a pridáme 1/2kl sol.Takto ho dáme hore variť a varime ho len 10 minut..
  6. Úplne tých 10minut stačí,kludne môžte ochutnať ;-) nenechajte ho celkom rozvarit.Voda sa sfarbila do siva,ale to nevadí.V žiadnom prípade vodu nezlejte,lebo sa do nej vyvarila chuť jačmeňa (pšenice) a práve tá je v tejto polievke najdôležitejšia!!! Dodá polievke tú správnu a nezamenitelnú chuť ;-D Veľa ludí uvarí zrno a potom ho scedí,čo nieje správne.Potom zamieša len čistú vodu s jogurtom a vsype do nej cícer a uvarené zrno..no,môžem vám povedať,že ak aj optický rozdiel nieje,ale ten chuťový rozdiel je dosť velký ;-P Ale tým pravdaže nechcem uraziť nikoho,každý si robí podľa svojej chuti :-) ..no a nám,to chutí takto...
  7. ..po 10 minutach varenia pridáme cícer,s ktorým to už len necháme 2 minutky spolu prevrieť.Napokon nechame cele vychladnut aspon do letna..
  8. ..zatial si pripravíme jogurt..Do jednej misky dame jogurt,sol a 1-2dcl vody.To ze kolko vody date,zalezi od hustoty jogurtu. Ak máte tekutý jogurt,tak vodu ani nemusíte dávat,len ho metličkou dobre vyšlahajte do hladka :-) Cele dobre rozmiešame do hladka,aby bol jogurt pekný hladký a neostali hrčky.Sol si dajte podla chuti a ak jogurt nieje dost kyslý,tak dáme troška citronovej šťavy..
  9. ..ked už nam "polievka" vychladla,nalejeme do nej rozmiešaný jogurt..
  10. ..premiešame,ak treba dochutíme solou a citronom :-) a dáme do chladničky dobre vychladiť ;-P Ak chcete mať polievku hustejšiu,tak si dáte bud menej vody,alebo viac jogurtu.Niekto má rád,ked je šťava hustejšia a niekto zas tak,ked je ako vodička ;-))
  11. Dobre vychladené to môžte podávať ako polievku,ale je to skvele tiež ako príloha ;-) napr. k mäsitým jedlám,alebo všeliakým posúchom a börekom :-) Dobrú chuť ..