(Nielen) Vianočná krúpková kapustnica s hríbami a údeninou

archaa - fotkaarchaa, 4. decembra 2011
(Nielen) Vianočná krúpková kapustnica s hríbami a údeninou
Foto: archaa

Nasa rodinná kapustnica, ktorú robievame na Stedrý vecer a na Silvestra.

4
porcie
90 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks, alebo mensí kúsok údeného mäsa
250 g , odstavená
500-600 ml
500-600 ml alebo zeleninový
150 g
200 g




Postup

  1. 1

    Susené hríby si vopred namocíme, aby zmäkkli, potom pokrájame (alebo posekáme) na kúsky. Krúpky uvaríme a scedíme. Necháme zovriet stavu z kyslej kapusty a prilejeme vývar z hubového bujónu, vlozíme údeninu alebo klobásy,odstavenú kapustu a necháme varit asi pol hodiny, pridáme nasekané hríby a varíme dalsiu polhodinu (podla potreby dolievame bud stavu z kyslej kapusty ,vývar alebo vodu,podla vasej chuti, ak by sa nám tekutina odparovala).Kapustnicu ochutíme solou a mletým ciernym korením, nakoniec pridáme do nej krúpky, vnat, zamiesame a odstavíme. Samozrejme, mäsko ci klobásky môzeme potom pokrájat do polievky, my ho vyberáme a podávame so zemiakovým salátom. Z tohto mnozstva uvaríte jeden mensí hrniec polievky.

Diskusia k receptu

hubata
U nás na Záhorí nie je zvykom variť kapustnicu s krúpkami, ale môže to byť výborné. Veru že si takúto kapustnicu uložím do KK, vyskúšam a keď bude chutiť, bude častejšie na našom stole. Vyzerá veľmi chutne. Vďaka.
archaa
hubata: áno táto polievka sa tusím tam u vás nejedáva. Aj u nás na východe varia casto cistú kapustnicu, niekto aj hrachovú. My mávame uz roky túto a je pre nás vianocná. Milujeme ju. Vyskúsaj niekedy, ved to nemusí byt práve na Vianoce ;)
daniela1
Aj ja varievam len s krúpami kapustnicu. Čím ju viac zahrievaš tým je lepšia. Nepotrebuješ ničím zahusťovať. Ale jej treba dať to čo potrebuje, údené masko, klobásku a huby. Máme ju radi.
gabriele
tato kapustnica mi ozivila pekne spomienky na detstvo pobliz Presova...bola to najlepsia kapustnica na svete :)...okrem toho bujonu sme ju varili takmer rovnako ako ty...mnozstvo klobasiek v nej pribudalo s rozsirujucim sa poctom rodinnych prislusnikov :)...a my sme este pridavali do nej na troche masti poprazenu cibulu so sladkou mletou paprikou, rascou a ciernym korenim...prajem Ti krasne vianocne sviatky :)
archaa
@gabriele : veru tak! Je skvelá! Ďakujem za krásny komentár, veľmi ma potešil. Aj ja Ti prajem krásne sviatky v kruhu najbližších :)
judka66
uprimne je to jedinna varianta kapustnice, ktora mi nechuti,krupy proste nemusim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia