Nielen sirup z fialiek..:)

Autor receptu: eldina

k hľadaniu tohto receptu ma nakopla "matata1",takže pre ňu,ale aj pre všetkých ostatných, je tu tento recept.Čítajte dalej a zistíte,že rád je tu habadej...:) Aj ked sezóna fialiek začína až budúci rok..:) bavíme sa totiž o voľne rastúcich,nie izbových../ako mám na foto,ale čo už,iná v máji nebola/ ..:) */o vhodnosti užívania mnou spomínaných receptov sa poraďte s vaším lekárom/

Suroviny

Postup

  1. Takže najprv sľúbený sirup:------------- Kvietky fialiek dáme do čistej misky so studenou vodou a jemne umyjeme.Scedíme a osušíme na papierovej utierke.Potom ich dáme do sterilnej fľaše /pre neznalých-vo vriacej vode fľašky a vrchnáky variť 3-5 min/a zalejeme ich /práve/ vriacou,destilovanou vodou.
  2. Pevne zavrieme a necháme 24 hodín lúhovať/medzičasom fľašou pár x zatrasieme/.Šťavu scedíme,kvietky vyhodíme. ---------------------------------------------------------------- Vlejeme ju do hrnca/najlepšie s kvalitným dnom/ a varíme,na najmenšom ohni-10 minút./po stiahnutí z ohňa pridáme šťavu z citróna,kvôli krajšej farbe a konzervovaniu/
  3. Potom už len vrelý sirup vlejeme do fliaš . Sirup uschovávame v chladničke alebo sterilizujeme./do hlbokého hrnca,kde si dáme na dno utierku,nalejeme toľko vody ,aby bola 2 cm od vrchnákov fliaš,varíme na najslabšom ohni 5 minút/. ----------------------------------------------- odporúčané dávkovanie:aj každú hodinu či 2 jeden hlt/pri zápaloch hrdla ukľudňuje sliznicu a pri bronchitíde na ľahšie vykašliavanie/ -------------------------------------------------------- sirup z fialky pomáha aj pri nespavosti,či problémoch so srdcom.
  4. ČAJ Z FIALKY:-------------------------------suché kvety/ 2 ČL/ dáme do hrnčeka so studenou vodou/2,5 dl/ a dáme 5 minút variť,potom scedíme a podávame ochutené s medom/med nestráca účinné látky,ak sa dá do tekutiny teplej maximálne 36 stupňov/ ...
  5. TINKTÚRA: 2OO gr kvetov /alebo celé rastliny s listami,koreňom,kvetom/ lúhovať 3O dní v 1L 70% alkoholu/dostať v lekárni/,potom tinktúru scediť a užívať 3x 3O kvapiek s čajom alebo vodou.
  6. LIKÉR: .........1O PL čerstvých kvetov fialky dať do fľaše s 1L domácej pálenky a nechať lúhovať 4 týždne,potom scediť.Dať variť 3 dl vody a 3OOgr cukru/alebo medu/,ked vychladne-zmiešať s pálenkou .
  7. ČISTIACE PLEŤOVÉ MLIEKO/používať maximálne 7 dní/:................ za hrsť kvetov fialky dať do hrnca,vliať 5 dl studeného mlieka ,dať na šporák a pomaly nechať "zahriať"-ale nesmie zovrieť!Nechať vychladnúť,scediť.Držať v chladničke.
  8. OCOT:.......150 gr čerstvých kvietkov fialky dať do fľaše s 1L vínneho octu,dobre zavrieť.Po 15 dňoch/medzičasom sem tam potriasť fľašou/ scediť.
  9. OLEJ:..... hrsť kvietkov/80gr/zaliať s 0,5 L panenského olivového oleja.Po 4 dňoch scediť,dať do menšej tmavej fľašky.Používa sa na jemnú masáž očných viečok,spánkov/stres/,na hruď-pri bronchitíde,pri reume ,pri bolestiach hrdla.
  10. PRI MIGRÉNE A BOLESTI HLAVY: piť čaj z fialky 4 x denne + obklady z rozdrvených čerstvých listov fialky---------------------------------------- NA UNAVENÉ OČI:unavené oči zľahka masírovať kvapkou oleja----------------------------------- PRI ZÁPALE ÚSTNEJ DUTINY:kloktať čaj------------------------- PRI BOLESTIACH A CHOROBÁCH KĹBOV:olej alebo ocot/ako obklady/------------------ STRES,NESPAVOSŤ,NERVOZITA: horúci čaj
  11. ZDROJ:http://www.cvijet.info/zacinsko_i_ljekovito_bilje/ljubicica_lat_viola_odorata/114.aspx