Nevyprážaný syr (alternatíva toho vyprážaného)
Autor receptu: martina0812
Tento recept som pred nejakými 15 rokmi našla v nejakom časopise a odvtedy inak syr nerobíme. Má to jednoduchú príčinu. Nie je s tým toľko bordelu, ako pri obaľovaní, odpadávajú nervy z toho, že syr roztrhne trojobal a vytečie do panvice, a ak máte radi syr so šunkou, odpadáva nervy drásajúce prekladanie syra šunkou... a chuť je porovnateľná, ak nie lepšia. Snáď týmto "zlepšováčikom" niekoho poteším.
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Syr nastrúhame na hrubo / nakrájame na kúsky, ako komu vyhovuje. Nakrájame si šunku.
- Pripravíme si 4 šálky, ktoré vymastíme pár kvapkami oleja a vysypeme strúhankou.
- Do šálok nasypeme na striedačku syr a šunku. Neutláčame.
- Šálky vložíme do pekáča, ktorý sme asi do polovice naplnili studenou vodou.
- Celý zázrak dáme na 20 minút do rúry na plný výkon. Syr sa v šálkach rozpustí, zaleje šunku a keď začne na povrchu chytať chrumkavú kôrku, môžeme ho zo šálok vyklopiť na tanier - napríklad s hranolkami.
Zo šálok ide von dobre, stačí mu trošičku pomôcť príborovým nožíkom. Nelepí sa, nezababre celú šálku ( a pol kuchyne, ako sa mi to stáva pri bežnom obaľovanom syre ) nepláva v oleji, ani nie je obalený mastnou spálenou strúhankou ( aj keď niekedy má človek chuť práve na to, však? :-D )
Dobrú chuť!