Nevyprážaný syr (alternatíva toho vyprážaného)

martina0812 - fotkamartina0812, 20. novembra 2013

Tento recept som pred nejakými 15 rokmi našla v nejakom časopise a odvtedy inak syr nerobíme. Má to jednoduchú príčinu. Nie je s tým toľko bordelu, ako pri obaľovaní, odpadávajú nervy z toho, že syr roztrhne trojobal a vytečie do panvice, a ak máte radi syr so šunkou, odpadáva nervy drásajúce prekladanie syra šunkou... a chuť je porovnateľná, ak nie lepšia. Snáď týmto "zlepšováčikom" niekoho poteším.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kocka (250 g)
 (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Syr nastrúhame na hrubo / nakrájame na kúsky, ako komu vyhovuje. Nakrájame si šunku.

  2. 2

    Pripravíme si 4 šálky, ktoré vymastíme pár kvapkami oleja a vysypeme strúhankou.

  3. 3

    Do šálok nasypeme na striedačku syr a šunku. Neutláčame.

  4. 4

    Šálky vložíme do pekáča, ktorý sme asi do polovice naplnili studenou vodou.

  5. 5

    Celý zázrak dáme na 20 minút do rúry na plný výkon. Syr sa v šálkach rozpustí, zaleje šunku a keď začne na povrchu chytať chrumkavú kôrku, môžeme ho zo šálok vyklopiť na tanier - napríklad s hranolkami. Zo šálok ide von dobre, stačí mu trošičku pomôcť príborovým nožíkom. Nelepí sa, nezababre celú šálku ( a pol kuchyne, ako sa mi to stáva pri bežnom obaľovanom syre ) nepláva v oleji, ani nie je obalený mastnou spálenou strúhankou ( aj keď niekedy má človek chuť práve na to, však? :-D ) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
my sme tiež doma dva tábory, polovica iba klasiku a polovica iba tento ;-). dávam lyžicu rozšľahaného vajíčka a navrch nasypem strúhanku a dám kúsoček masla.
Neverim ze je lepsi ako poriadny klasicky "smažák"...a ked ho nevies robit, tak nepis o bordeli pri obalovani, roztrhnuti a vytekani, a o mastnej spalenej struhanke...

Pridaj komentár k receptu: