Nevarený džem z čiernych ríbezlí

panimaria - bez fotkypanimaria, 12. júla 2011
Nevarený džem z čiernych ríbezlí
Foto: panimaria

Tento recept mám od kolegyne, ktorá ho získala od svojej starej mamy. Je bohatým zdrojom vitamínu C a výborne hodí nielen ako náplň do Zobraziť celý popisTento recept mám od kolegyne, ktorá ho získala od svojej starej mamy. Je bohatým zdrojom vitamínu C a výborne hodí nielen ako náplň do palaciniek, ale aj na maslový chlebík. Má trpkastú príchuť.

30 minút
príprava

Suroviny

1 kg
1 kg




Postup

  1. 1

    Umyté a očistené ríbezle zomelieme.

    Nevarený džem z čiernych ríbezlí  - obrázok 1
  2. 2

    Rozmiešame s krištálovým cukrom a plníme do sklenených pohárov.

    Nevarený džem z čiernych ríbezlí  - obrázok 2
  3. 3

    previažeme celofánom, alebo uzatvoríme viečkom. Nesterilizujeme.

Diskusia k receptu

akeber
...a čo ďalej ? nesterilizujeme? ani nepasírujeme? receptík sa mi páči len ako by bol nedokončený......aj ja robievam lekvár cez odšťavovač a potom ešte odpad prepasírujem samozrejme že ríbezle je odstonkované.....tiež dávam cukor 1 - 1 ....
jody
Ja to poznám ako nie džem, ale ako liek proti chorobám priedušiek (mne to vyliečilo trojročný chronický zápal). A nie, nesterilizuje sa to, ale navrchu musí byť vrstva cukru a uchováva sa to v chlade.
valeri
no fakt zauijímavé, len napíš ako to skladovať, asi v chladničke, alebo len voľne v špajzi?
ailuj82
Ja som tento džem robila pred 3 rokmi. Len som ríbezle rozmixovala ponorným mixerom, zasypala cukrom, asi 2 dni som nechala púšťať cukor a miešala. Naplnila do pohárov, zavrela a v komore vydržal 2 roky. Bol výborný....
aroooo
ja som robila niečo podobné zo záhradných černíc, trochu som ich rozmačkala a do malých pohárov od výživy vrstvila 1 cm cukor,černice,cukor atď. a navrchu cca tiež 1 cm cukor,zatvoriť,odložiť a aj po 2 rokoch vynikajúce na domáce tiramisu s kyslou smotanou a piškotami.
akeber
aj ja robievam čierne ríbezle celé odstonkované kilo cukru kilo čierneho ríbezľa zamiešam dám do pohárov a sterilizujem len 5 minút používame to v zime na čaj aj pre deti hlavne keď sú choré ...myslíte že by som nemusela sterilizovať nepokazil by sa ?
ailuj82
@akeber - len nesmú byť celé guličky ríbezlí, musia sa rozmixovať alebo pomleť. Inak sa ti pokazia.
sovka62
Takto ríbezle odkladám roky. Ani ich nemeliem, v pohároch striedam vrstvu cukru a ríbezlí, navrchu cukor. Je to naozaj liek a tak ich j používam, hlavne v chrípkovom a kašľovom období.
panimaria
nesterilizujeme. sory, asi sa mi stratilo ukončenie. v pôvodnom recepte bolo, že previazať celofánom /je to starý recept/, ale ja som ho vlani zatvorila viečkom. Je dobrý, ešte z neho mám zopár pohárikov.
klaura
je úplne skvelý ... robila som v lete, a teraz papkáme s vedomím, že si uchoval viac vitamínov ako varený ... :)
olgal
Ahojte. Práve ho robím, dúfam že bude super .Žiadna robota a vyzerá skvelo. Ďakujem za recept .
gabriele
dzem by sa mal malinko prevarit, ako pise @ akeber ...panuje nazor, ze takyto za surova vyrobeny dzem si zachovava vsetky hodnotne latky...hlavne vitaminy...ale opak je pravdou...v takomto dzeme pri dlhsom skladovani zacnu pracovat enzymy, ktore mnohe hodnotne latky degraduju...kratkym prevarenim sa enzymy deaktivuju a dzem je potom naozaj zasobarnou fytonutrientov na zimu
summer1109
hm spracovala som tymto sposobom celu urodu ciernych ribezli. Zial, smutne musim skonstatovat, ze vo vsetkych poharikoch sa vytvorila pliesen... aj v tych, ktore som mala v chladnicke. Neviete co som mohla spravit nespravne?
radost
@summer1109
i ked nie som @panimaria..pri šlo mi ľúto pri čítaní o tvojej skúsenosti s týmto receptom..ja robievam tento nevarený džem desaťročia..kilo čiernych ríbezlí pomeliem na mäsovom mlynčeku do misy z umelej hmoty..pridám kilo cukru a miešam plastovou-alebo drevenou vareškou-v špajzi stojí 24 hodín- v tej miske - a zčasunačas premiešam..začne to rôsolovatieť=hustnúť..na druhý deň dám do menších-do 2dcl-pohárikov...niekedy dám navrch džemu troška rumu..nie ždy..niekedy ich mám dolu v chladničke-ked je voľná..alebo v špajzi na polici..všetko už odskúšané...nekazí sa..pozri všetky poháriky-ak nie je pleseň-tak daj sterilizovať na krátky čas...ak je pleseň..nuž..nedá sa nič poradiť...
ale neviem na to prísť-prečo pleseň-ak si robila-ako ja...
summer1109
@radost robila som presne az na to ze som ribezle nepomlela, ale zmixovala, moze to byt pricina plesnivenia? Ja som to tych 24 h kym sa rozpusti cukor mala dokonca v chladnicke a vsetky pohariky som mala cerstvo umyte v umyvacke na 70 stupnov. Zial vsetko som musela vyhodit :(
riam
..tento džem som robila vlani a idem ho robiť aj dnes,je výborný a napirek tomu že sa nesterilizuje i tak vydrží najmenej rok až do spotreby.))môj postup bol následovný-umyté a zmixovane ríbezle som presypala bielym cukrom a nechala v chladničke 24 hodín odstáť.Potom plnila do suchých fliaš a skladovala v chladničke alebo studenej pivnici.pomer 1:1..chutné a zdravé maškrtenie:))je možné že ak nie je skladovaný v chlade a je robený do zásoby na viac rokov tak sa pokazí..asi ako každá potravina..
evita1b
Toto je recept ,,STARÝCH MATERÍ" a nikdy sa tento džem nesterilizoval. Čierne ríbezle majú želírovaciu schopnosť. Tiež sa ho chystám robiť, len čakám na dozretie ríbezlí. Tento džem sa používal v minulosti aj ako liek.
siisa
Myslíte si , že aj čučoriedky by sa takto dali uskladniť ? Má niekto skúsenosť aj s čučoriedkami ? Je to fakt fantastický spôsob.
siisa
@Radost (8.7.2016 19:41)

Tak to je veľká škoda, ja milujem čučoriedky :)
gitusa77
Tak moji mili, robila som s presnym pomerom, ako bolo uvedene! Len som vymixovala s nozmi na svieckovu, namiesto mletia. Tesila som sa, lebo to vyzeralo fantasticky! Zial po dvoch dnoch, vsetko kysne! Som nastvana sama na seba, ze som zas podlahla novemu receptu! Neviem, co sa mohlo stat!
evita1a
Tento džem som robievala keď som mala malé deti. Vždy bol vynikajúci. No nie vždy sa vydaril. Neviem z akého dôvodu mi sem tam nakysol. Isto technologická chyba. Po rokoch ho idem zas vyskúšať.