Netradičná punčová torta (fotorecept)

Autor receptu: hudobnicek

Jednoduchá, krásna, chutná, šťavnatá, nie finančne ani časovo náročná... no proste super. Nikdy som sa neodvážila piecť klasické punčáky pre ich náročnú prípravu a obrovské množstvo cukru a vajec. Ale teta mi poradila vynikajúcu alternatívu a je rovnako chutná ako klasika :) inšpirujte sa :)

12
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Postup

  1. Začíname piškótovým cestom, každý podľa vlastného postupu, mne sa v poslednej dobe osvedčil ten obrátený - najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli, a tak v mise, kde máme žĺtka vyšľaháme ich s kryšt. a vanilk. cukrom, vodou (na 1žĺtko ide 1 PL teplej vody), olejom a mliekom a hneď to pridáme k bielkam. Jemne prešľaháme, pridáme múky zmiešané dokopy a s PDP. Znova prešľaháme a vylejeme na vymastenú a hrubou múkou vysypanú tortovú formu.
  2. Tento obrázok je čisto na inšpiráciu :D Keďže sa mi asi po 20min začalo cesto okolo krajov pripekať ale stred, ktorý vybehol do výšky bol úplne surový, tak som to poriešila alobalom a naozaj to pomohlo. Ten vybehnutý stred dohora potrebujeme kvôli punčovine, ktorá pôjde do plnky, takže pri dávaní formy do rúry ňou netrasieme ani nezarovnávame cesto. Potrebujeme ten vybehnutý stred, ktorý potom zrežeme :)
  3. Takto vyzerá upečený korpus. Skontrolujte si to špáradlom, špajlou, aby bola celý dobre prepečený. Necháme vychladnúť a zarovnáme. Ja som to robila ešte zahorúca lebo som sa ponáhľala, ale cesto sa mi mrvilo, tak radšej počkajte :)
  4. Po vychladnutí a zarovnaní si korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť husto natrieme džemom. Naozaj nešetriť džemom, dať polovicu skla.
  5. Do menšej misky si nalejeme sirup, punčovú arómu a asi 1dcl rumu (do prísad som ho neuvádzala, lebo keď robíte tortu pre deti, ten rum sa môže kľudne vynechať :) Zmes si premiešame a máčame do nej piškóty (počkáme, kým dobre namoknú) a ukladáme ich na cesto natreté džemom.
  6. Do misky, v ktorej sme si odložili zrezanú časť korpusu nalejeme zvyšnú časť zmesi zo sirupu a punč. arómy. Pridávajte pomaly, podľa toho, koľko máte odrobiniek (tak aby vznikla polohustá punčovina). Dobre premiesime a vyplníme dierky medzi piškótami. Ak nám zvýši, tak od stredu si môžte natierať tú zmes, pokiaľ vyjde (tak ako som to urobila aj ja :)
  7. Piškóty s punčovinou prikryjeme druhou časťou korpusu, ktorú sme z vnútornej strany natreli zvyšným džemom (opäť ním nešetríme). Ak nám zvýšila ešte zmes zo sirupu a arómy tak nalejeme na vrch korpusu. Mne nezvýšila, ale znova som si ju urobila a husto popolievala, tiež netreba šetriť, aby bol koláčik šťavnatý :) RADA: Na tomto obrázku môžete vidieť, kde som zrezala vyčnievajúcu časť - mala som orezať aj to okolie, lebo potom mi to presvitalo cez polevu :) ale zakryla som to cukríkmi, no radšej sa toho vyvarujte a pekne orežte aj tie kraje, aby ste mali jednotnú farbu :)
  8. Takto dokončenú tortu prikryjeme papierom na pečenie (alebo čím ste zvyknutí ) a zaťažíme na pár hodín (najlepšie cez noc) :)
  9. Na druhý deň si pripravíme punčovú polevu podľa návodu na obale a zdobíme :) Posledná rada : poleva od Dr.O. je veľmi zlá, mne sa neosvedčila, bola prílliš tvrdá a zle sa krájala, preto kupujem hocijaké iné a ešte dokonca aj lacnejšie a nemám odvtedy problém :)
  10. Ešte foto v reze :) skutočne je to štavnatý a menej pracný ekvivalent punčového zákusku. Chutí výborne :)