Karamelové košíčky

Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept)

Autor receptu: eliniatko

Toto je jeden fantastický, pomerne rýchly a hlavne jednoduchý recept tradovaný v jednej časti našej rodiny.* Keď som raz košíček na nejakom posedení ochutnala, rovno som ich zjedla asi 8 - a odvtedy o nich snívala ;-) Táto moja upravená verzia nemá v ceste okrem trošky vanilkového nijaký cukor, keďže samotný krém je podľa mňa dosť sladký... a! Výborne sa s cestom pracuje aj v bezlepkovej verzii. Vyskúšaj, oslníš každú návštevu - sú super. Recept aj na sviatky či napr. blížiaci sa Nový rok!

15-20
porcií
25-35 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto zmiešame. Silno odporúčam zmiešať ich robotom, najprv na slabšie a potom na silné otáčky. Maslo by malo byť studené, a je ok použiť aj margarín (chuťovo je ale samozrejme najlepšie pravé maslo, prípadne pravé no bezlaktózové maslo v prípade intolerancie). Kvôli tomu, plus jedinej ďalšej tekutejšej surovine - vajíčku + žĺtku - je na začiatku z cesta pocit, že je suché a drobí sa, no riadnym miešaním sa krásne spojí. Preto, ak nemáš robot, sa priprav na riadnu silu potrebnú na zmixovanie surovín, ale stojí to za to! (príp. popros muža a pochváľ mu svaly ? ).
  2. Ja osobne nedávam do cesta cukor, pretože Salko s maslom - krém, plnka - sú naozaj sladké dostatočne. Ak ale do cesta cukor chceš dať, v pôvodnom recepte sa dávalo 30 g práškového cukru. Aj tak som to už skúšala, a vtedy som doma mala akurát cukor kryštálový, a ten, ak si náhodou nevedela, dokážeš na práškový premeniť v klasickom mixére. Tak len na inšpiráciu ?
  3. Cesto po riadnom vymiesení vyzerá takto. Je hebké a drží spolu. Ak by bolo extrémne lepkavé, po troškách ešte pridaj múku - nemusí byť úplne "suché", len nech sa proste nelepí príliš na prsty. Aj s bezlepkovým sa mi vynikajúco pracovalo - pre bezlepkovú verziu použi cca tretinu kukuričnej hladkej múky a zvyšok nejakej univerzálnej bezlepkovej zmesy - buď Schär, alebo napríklad Gluten-free zmes z Lidlu...
  4. Vezmi menšiu guličku cesta a vypĺňaj košíčky. Obvykle sú to kovové, riadne vymastené formičky, ale tak zle sa to z niektorých typov vyberá a láme, že som časom prešla na silikónové, pôvodne muffinové košíčkové formy, ktoré sa mi výborne osvedčili aj tvarom, aj vyberaním hotových upečených košíčkov. Tieto moje sú z Tesca.
  5. TIP: Je veľmi dôležité, aby nebol spodok extrémne hrubý a vrch naopak veľmi tenký - vtedy budú na spodu nedorobené a hore spečené či olamujúce sa. Skús ich formovať viac-menej vyrovnane a kraj cca do rovnakej výšky.
  6. Daj piecť na cca 180 stupňov do už vopred vyhriatej rúry. Trvá to cca 15 minút, ale je to dosť závislé od veľkosti košíčkov a aj od samotnej rúry. Takže ja si dávam pípač po 9 minútach, otočím plech pre rovnomernejšie dopečenie, a potom už kažé 3-4 minútky kontrolujem. Upečené košíčky budú zlaté, a vrch budú mať mierne tmavší.
  7. Kým sa košíčky pečú, priprav si plnku - krém. Buď použiješ už zakúpené karamelové Salko, alebo si vopred uvaríš konzervu klasického Salka - trvá to asi 2 hodiny, musí byť ponorená vo vriacej vode. Najprv vyšľaháš samotné maslo (studené), a postupne prišľahávaš vychladené karamelové (alebo uvarené) Salko.
  8. Krém, kým sa bude používať, by mal byť v chlade. A aj plniť ho treba do už vychladených (nie horúcich či teplých) upečených košíčkov.
  9. Košíčky naplň. Ja to robím klasicky čajovou lyžičkou. Možno, pre lepší efekt, samozrejme použiť aj cukrárske vrecko na zdobenie, kadiaľ sa krémy pretláčajú - to už nechávam na tvojej fantázii. Ja len po kraj lyžičkou naplním, trochu ňou zavírim, nech má krém štruktúru, a to je všetko. Možnosťou je aj posypať hotové košíčky nejakým popraškom, čokoládou, guličkami či hviezdičkami na zdobenie, kúskami nalámaného karamelu - to už podľa vkusu. Chuťovo ale netreba absolútne nič.
  10. Dobrú chuť a šťastný Nový rok, prípadne príjemné pohostenie!