Nepečený matcha cheesecake s čerešňovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: lubisthemple

už dávno som chcela matcha použiť pri varení alebo pečení, no stále som to odkladala. počas víkendu som sa konečne na to odhodlala a rozmýšľala som, kde ho použijem. napadlo mi, že najjednoduchšie bude pripraviť nepečený cheesecake. aby nebol len taký obyčajný (aj keď asi nie je nazvať matcha chuť obyčajnou), využila som čerešne, ktoré sú práve v sezóne a tak vznikol tento dezert inšpirovaný áziou. (http://farby-chute-vone.blogspot.com/2016/06/dezert-s-matchou.html)

6
porcií
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. sušienky, rozupustené maslo a cukor podrvíme v mixéri.
  2. sušienkový základ rozdelíme do pohárikov (mne vyšlo šesť) a "utľapkáme" ho prstami na dno.
  3. vymiešame krémový syr (použila som 175 g syru philadelphia a 125 g mascarpone) s cukrom (cukor sa postupne rozpustí). do zmesi nalejeme šľahačkovú smotanu a šľaháme pokiaľ zmes trochu nezhustne.
  4. do jednej až dvoch lyžičiek matcha prášku (množsvo záleží od toho akú intenzívnu chuť chceme dosiahnuť) postupne pridáme teplú vodu (pokiaľ nedostaneme hladkú polotekutú pastu). matcha nalejeme na syrovú zmes a miešame kým rovnomerne zafarbí celú plnku.
  5. pripravenú syrovú plnku navrstvíme na sušienkový základ a poháre odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
  6. čerešne s cukrom a citrónovou šťavou pomaly varíme pokiaľ nevznikne omáčka (nemala by byť riedka).
  7. čerešňovú omáčku necháme trochu vychladnúť a rozdelíme ju do pohárikov, ktoré znova vložíme do chladničky (nalepšie na celú noc). čakanie sa určite oplatí! ak sa bojíte experimentovať alebo vám matcha nechutí, možete ju kľudne nahradiť vanilkou - klasický vanilkový cheesecake s čerešňovou omáčkou bude tiež veľmi chutný :)