Nepečená želé torta s ovocím (fotorecept)

Autor receptu: yanah

Jednoduchá a rýchla nepečená želé torta ... čerstvé ovocie v želatinovej pene s kúskom keksíka ...

8 - 12
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Suroviny: stačí iba zopár surovín a čerstvé ovocie ...
  2. Na dno tortovej formy (ja mám priemer 22cm) naukladám BB keksy tak, aby som vyplnila všetky medzery. Pod keksy môžete dať fóliu alebo papier na pečenie, ja nedávam. Moja forma má dno zo skla a torta sa po stuhnutí dá pekne krájať aj servírovať.
  3. Keksy podľa potreby prekrajujem na trojuholníky zúbkovaným nožom ...
  4. Naukladám ovocie tak, aby torta na reze vyzerala pekne.
  5. Keď robím čisto jahodovú tortu, tak jahody nastaviam takto nahusto vedľa seba.
  6. Ideme urobiť želatinovú penu. Najskôr si nasypem 20g práškovej želatiny do 100ml vody a nechám stáť minimálne 30 min (želatina napučí).
  7. Vyšlahám si šlahačku ...
  8. Do misky nalejem 200ml jahodového sirupu Sodastream a pridám kyslú smotanu (namiesto kyslej smotany môžete dať aj hustý biely smotanový jogurt)
  9. Želatinu si zohrejem, aby bola tekutá (Nevariť!) a zašlahám ju do sirupu so smotanou. Pozor - je to tekuté a strieka to (odporúčam použiť misku s krytom).
  10. Pridám vyšlahanú šlahačku, ochutnám a keď treba dosladím. (ja som nesladila vôbec, sirup je dosť sladký). Všetko spolu dobre prešlahám.
  11. A opatrne nalejem na ovocie ...
  12. Dám do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc, aby keksíky odvlhli a zmäkli. Opatrne otvorím formu. Pri krájaní si pomáham nožom a servírovacou lopatkou.
  13. A takto vyzerá na reze torta urobená iba z jahôd ...
  14. Sirup si môžete obmieňať podľa ovocia. K jahodám jahodový, k broskyniam broskyňový a pod. Ak nemáte sirup Sodastream, odporúčam dať nejaký kvalitný sirup bez chémie, alebo čerstvú ovocnú šťavu. A s touto obyčajnou želatinou mám najlepšie skúsenosti.