Bazová torta
Nepečená bazová torta
Autor receptu: redakcia
Postup- Sušienkový korpus: Maslové sušienky rozdrvíme na múčku. Pridáme k nim roztopené maslo a premiešame,
aby sa obidve prísady dobre spojili. Potom
skúsime urobiť zo zmesi guľku. Ak drží, je to
v poriadku, ak nedrží, môžeme pridať ešte
trochu masla. Takto pripravený základ na korpus dáme do tortovej formy s priemerom
20 cm, ktorú sme vyložili papierom na pečenie na dne, ale aj na bokoch.
- Na plnku zmiešame v miske všetky prísady
okrem želatíny. Plátky želatíny namočíme na
5 minút do studenej vody. Do menšieho kastrólika odoberieme 2 lyžice tvarohovo–smotanovej plnky, zohrejeme, pridáme
vyžmýkanú zmäknutú želatínu
a počas stáleho miešania ju rozpustíme. Pozor, zmes sa nesmie variť,
iba sa zahrievať.
Želatínu vlejeme do tvarohovo–smotanovej zmesi, hneď ju riadne
premiešame (už v tomto štádiu sa
môže začať želírovací proces), nalejeme na pripravený sušienkový korpus
a uhladíme povrch. Dáme stuhnúť do
chladničky asi na dve–tri hodiny.
- Poleva: Bazový sirup zriedime troškou vody, premiešame. V malom kastróliku rozpustíme 2 plátky vopred napučanej želatíny
spolu s 2 PL sirupu. Keď je želatína úplne rozpustená, vlejeme ju do bazového sirupu,
dobre premiešame a opatrne tekutinu nalejeme na stuhnutú tvarohovo–smotanovú plnku. Na povrch polevy naukladáme drobné
bazové kvietky na ozdobu. Nepečenú tortu
dáme opäť do chladničky minimálne na hodinu–dve, najlepšie cez noc, aby na nej poleva
dôkladne stuhla.
|