Bazová torta

Nepečená bazová torta

Autor receptu: redakcia

12
porcií

Suroviny

Postup

  1. Sušienkový korpus: Maslové sušienky rozdrvíme na múčku. Pridáme k nim roztopené maslo a premiešame, aby sa obidve prísady dobre spojili. Potom skúsime urobiť zo zmesi guľku. Ak drží, je to v poriadku, ak nedrží, môžeme pridať ešte trochu masla. Takto pripravený základ na korpus dáme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vyložili papierom na pečenie na dne, ale aj na bokoch.
  2. Na plnku zmiešame v miske všetky prísady okrem želatíny. Plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody. Do menšieho kastrólika odoberieme 2 lyžice tvarohovo–smotanovej plnky, zohrejeme, pridáme vyžmýkanú zmäknutú želatínu a počas stáleho miešania ju rozpustíme. Pozor, zmes sa nesmie variť, iba sa zahrievať. Želatínu vlejeme do tvarohovo–smotanovej zmesi, hneď ju riadne premiešame (už v tomto štádiu sa môže začať želírovací proces), nalejeme na pripravený sušienkový korpus a uhladíme povrch. Dáme stuhnúť do chladničky asi na dve–tri hodiny.
  3. Poleva: Bazový sirup zriedime troškou vody, premiešame. V malom kastróliku rozpustíme 2 plátky vopred napučanej želatíny spolu s 2 PL sirupu. Keď je želatína úplne rozpustená, vlejeme ju do bazového sirupu, dobre premiešame a opatrne tekutinu nalejeme na stuhnutú tvarohovo–smotanovú plnku. Na povrch polevy naukladáme drobné bazové kvietky na ozdobu. Nepečenú tortu dáme opäť do chladničky minimálne na hodinu–dve, najlepšie cez noc, aby na nej poleva dôkladne stuhla.