Tvarohové a orechové rožteky
Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Niekedy na to chýba čas a
niekedy zasa nálada, aby sme sa
dali na prípravu kysnutého cesta
:-) Tu je taká malá, rýchlejšia
alternatíva na veľmi chutné
rožky, ktoré ocení nielen
rodinka, ale aj návšteva :-)
24 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup- Pripravíme si všetko potrebné na cesto. Je to veľmi jednoduché a rýchle cesto, ale pritom veľmi dobré aj čo sa týka konzistencie, aj jeho chuti :-)
- V jednej miske si premiešame najprv múku, kypriaci prášok, práškový cukor a soľ. Potom pridáme jogurt a už dopoly tekuté maslo. Celé dobre spracujeme a podľa potreby pridáme aj cca 1/2 dl mlieka. Cesto má byť polomäkké, také ľahké a vláčne. Hotové necháme 20 minút postáť.
- Zatiaľ si pripravíme plnku. Množstvo, ktoré udávam v jednotlivých plnkách je myslené každé zvlášť na 1 dávku cesta/naplnenie všetkých rožkov. Čiže sa môžte rozhodnúť, ktorú plnku chcete, či orechovú alebo tvarohovú :-)
Na tvarohovú plnku si v jednej miske zmiešame tvaroh, cukor podla chuti, vanilkový cukor, 2 PL puding a ak chcete, tak aj hrozienka. Na orechovú plnku si dáme do misky mleté orechy, cukor + van. cukor, štipku soli, fenikel, citrónovú kôru a premiešame lyžicou. Potom dáme rozpustené maslo a cca 1 dl mlieka. Dobre premiešame. Plnka nesmie byť pririedka, ale ani prisuchá, má byť ako pasta, nech sa dá akoby trocha rozotierať :-)
- Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 časti a každú z nich si len upravíme do tvaru bochníka. Bochníky pomocou minima múky vyvaľkáme na hrúbku 5-6 mm, pokrájame na 12 častí a do každého cesta ešte urobíme malý rez podla fotky. Cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje :-)
- Na každý trojuholník dáme "bohato" plnku, nebojte sa nevytečie, kľudne dajte aj 1 PL :-) Každá jedna plnka je vypočítaná na 1 dávku cesta, takže ju tak rozdeľte. Následne cesto zľahka skrútime tak, že najprv tú zakrojenú časť cesta nad plnkou preložíme smerom donútra cez seba a špice pri plnke prstom trocha stlačíme/istíme a potom už len zľahka stočíme. Rožky pokladieme na plech s papierom, natrieme rozšľahaným vajcom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Treba si to sledovať.
- Rohlíčky sú fantastické, cesto výborné a plnka vláčna ;-) Ešte za tepla ich môžme posypať práškovým cukrom.
- A tu je orechová verzia ;-) Táto orechová plnka je zatial najlepšia čo som jedla, ten fenikel tam dá naozaj výbornú chuť v kombinácii s citrónovou kôrou. A zostane aj na druhý deň taká vláčna ako za čerstva :-) Odporúčam vyskúšať.
- Rožky sú lahučké, jemné, vláčne a cesto je od toho jogurtu veľmi chutné, ten jogurt v ňom normálne cítiť :-) No a v kombinácii s tvarohovou plnkou sú jednoducho fantastické!
- Tieto rožky sú jednoduché na prípravu, sú rýchlo hotové a pritom veľmi chutné. Sú vhodné nielen pre rodinku keď sa niečo sladké zažiada, ale aj pre návštevu :-)
Prajem dobrú chuť!
|