Orechové rožteky

Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi fajnové, jemné orechové rožteky ku káve s priateľmi, alebo na posedenie s rodinkou. Hodia sa aj na sviatočné chvíle a oslavu. Fantastické sú aj s makovou plnkou!

16 ks
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku, cukor, soľ a prášok do pečiva najprv premiešame lyžicou v miske. Potom pridáme citrónovú šťavu, smotanu na šľahanie a mlieko. Mlieko môžete pridávať po troške, uvidíte koľko budete potrebovať :-) Ja som dala 1 dl. Vypracujeme polomäkké, jemné, poriadne vláčne (mastné) cesto. Hotové cesto necháme 15 minút odpočívať.
  2. Za ten čas si urobíme plnku. Mleté orechy zmiešame so škoricou, soľou, vanilkovým cukrom a lekvárom podľa chuti. Ja miešam s orechami vždy marhuľový, lebo tá kombinácia nám chutí najviac :-)
  3. Oddýchnuté cesto prekrojíme na 2 časti a zľahka ich sformujeme do tvaru bochníčka. Bochníčky vyvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou cca 4 mm.
  4. Následne každý kruh pokrájame na 8 častí a dáme všade rovnomerne plnku. Každý trojuholník 2x pri plnke zakrojíme, a presne podľa fotky zľahka skrútime do tvaru rožteka. Rožteky ukladáme na plech s papierom, natrieme mliekom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na 20 minút. Treba si to sledovať.
  5. Ešte trocha teplé upečené rohlíčky posypeme bohato práškovým cukrom. Kto chce, si môže naplniť polovicu rožtekov aj makovou plnkou alebo upiecť len čisto makové rožteky.
  6. Rožteky sú krehké a veľmi chutné. Toto cesto je vlastne niečo ako linecké a preto vydržia tieto rožteky aj 1 týždeň. Takže si ich kľudne môžete upiecť aj vopred :-) Treba ich skladovať v umelej dóze, alebo krabici. Prajem dobrú chuť !
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com