Nekysnuté orechové rožky rumovým maslom pohladkané fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 5. januára 2016

Pokojne by mohli byť aj trojkráľové, s týmto cestom rada pečiem v zime, lebo ho nie je problém vychladiť, čo prispeje k jeho kvalite. Zobraziť celý popisPokojne by mohli byť aj trojkráľové, s týmto cestom rada pečiem v zime, lebo ho nie je problém vychladiť, čo prispeje k jeho kvalite. Recept videný na inkitchenopen...

40 ks
porcií
10 minút
príprava
20-25 minút
na 185 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
250 g studené
250 ml
1/2 ČL
Plnka:
200 g pomleté
130-150 g melasový
1 ks
1 ČL
2 cl
Poleva:
2 PL
3 PL
podľa potreby na posypanie




Postup

  1. 1

    Do múky nastrúhame dobre vychladené maslo, pridáme smotanu, soľ a rýchlo vypracujeme cesto, múku nepridávame, dlho nemiesime, nech sa maslo neohreje. Cesto zabalíme do fólie a dáme približne na hodinu do chladu.

    Nekysnuté orechové rožky rumovým maslom pohladkané (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zomleté vlašské orechy zmiešame s cukrom, ja som použila melasový, nie je to nevyhnutné, cukor dajte aký máte radi. Pridáme rum, škoricu a bielok. Spravíme si plnku, ktorá sa dá pekne spojiť ako také orechové cesto a tiež ju dáme do chladu.

    Nekysnuté orechové rožky rumovým maslom pohladkané (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladené cesto rozdelíme na 5 častí, každá váži približne 180 g. Jednu si nachystáme na pracovnú dosku, ostatné dáme do chladničky. To isté spravíme aj s plnkou. Rozdelíme na 5 častí s hmotnosťou asi 90 g. Cesto rozvaľkáme na kruh s priemerom 24-25 cm, rozdelíme na osem častí a na každú si oddelíme rovnakú časť plnky a zrolujeme rožtek.

    Nekysnuté orechové rožky rumovým maslom pohladkané (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto naplníme všetkých päť kusov cesta, uložíme na plech s papierom na pečenie a znovu vynesieme do chladu. To v túto ročnú dobu nie je problém. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 185 stupňov. Rožky ničím nenatierame pred pečením, len ich upečieme po dobu 20-25 minút. Mali by mať svetlo hnedú farbu. Maslo zohrejeme, pridáme rum a ešte horúce rožky dobre natrieme voňavým maslom :) Ak sa Vám žiada, môžete posypať práškovým cukrom, ale nie je to nutnosť, sú sladké dosť.

    Nekysnuté orechové rožky rumovým maslom pohladkané (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sú krehké, chrumkavé, voňavé...no som sa dochválila :) ale ak odskúšate, nebudete ľutovať... Ak už tu podobný recept je, tak som ho aspoň pripomenula, v tom množstve receptov je možné prehliadnuť...

    Nekysnuté orechové rožky rumovým maslom pohladkané (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kika1212
@zuzanka , presne ako píšeš. Krehké, chrumkavé. Mám podobný recept. Robievam, len ich rumovým maslom nehladkám a práve pre túto polevu si ich uložím a najbližšie vyskúšam. Oni sú výborné, cesto sa krásne lístkuje a je ich veľa. Joj a ešte, s tým rozvážením plnky výborný nápad. Ja vždy prvým doprajem a na posledné musím dorábať plnku. Máš ich pekné
havino
@Zuzanka , voňavá nádhera, cesto poznám, aj orechové som takéto piekla, orechy zarábam mliekom, s bielkom som ešte nerobila, ale vyskúšam, no ale ako @kika píše rumovým maslom som ich nepotierala a to musí byť pecka, toto ide do kolonky odskúšané, tam ich nájdem určite, pretože ozaj odporúčam všetkým, krehkosť cesta je božská a ten rumovo maslový poter ich len posúva na vyšší level
smejkad
krasne su, parada :-)
ja ked vidim to listkovanie, prve ma po vianociach napadlo na slano, islo by to bez plnky ako tycinky, len slanym potriet, pripadne slany syr?
sovka62
@smejkad , vydržia, ak ich dovtedy nezješ. Trochu som zažartovala, neviem ako dlho vydržia tieto, pohladkané maslom a rumom, ja som doteraz piekla len pocukrované a tie brávam so sebou aj na dovolenky. Vydržia týždeň bez akejkoľvek ujmy na chuti, či vzhľade.
zuzanka1367
@Kristina47 ,@kika1212 ,@izabellka929 ,@dr ,@dzejsik ,@dr ,@tiginko ,@havino ,@terinka55 ,@petroveckypitrs ,@smejkad .@sovka62 Vám všetkým ďakujem za pekné slová, rožky nie sú náročné ani výrobou, ani surovinami a sú fakt dobré ako potvrdili aj ostatné šikovné dievčatá, na druhý deň sú stále rovnako chrumkavé, aj napriek rumovému kúpeľu, žiaľ viac dní asi nebudem vedieť hodnotiť, lebo nebude čo :) To ma vždy poteší, @smejkad ten nápad použiť toto cesto na slano je super, napríklad taká bryndza... Ak skúsite podeľte sa so skúsenosťou. Ďakujem.
afataga
pridavam sa k samochvale, su nadherne, tiez si myslim, ze cukrovat ich netreba, ja do kazdej orechovej plnky davam hrozienka nachlastane rumom :-), niekedy ich skusim, len ja sa asi nikdy nenaucim cesto vyvalkat do kruhu, tak nebudu akoby ich jedna mater mala :-)
evanaaa
Tak sa mi zapáčilio, že....no, len ich vyskúšať, nemám rada náročné a toto sa zdá jednoduchšie. Len ja by som kruhy nevaľkala, to by boli asi elypsy :), ale pásy a tie krájala do kónického tvaru, bolo by to ( pre mňa ) jednoduchšie.
kukulienka71
poznám to cesto, je perfektné, orechová plnka je fajn a novinka pre mňa, rumové maslo na pohladkanie:-) dobre, že si ho našla, vyzerajú veľmi chutne, 5* aj odomňa:-)
duliz
včera som vyskúšala z pol dávky...mohla som ich menej vyvaľkať, dala som to dosť natenko, takže mám len plnku jemne obalenú....ale sú dobré, aj to rumové masielko tam pasuje... ešte mi ostali, zajtra beriem do hory :-)
zuzanka1367
@duliz , som rada, že sú rožky odskúšané a hlavne , že chutili. Vďaka. Ja som cesto vyvaľkala na hrúbku 3-4 mm...
zuzanka1367
Pridávam poznatok o trvanlivosti. Schovala som pre dcéru zopár rožkov do igelitového sáčku. Dnes, po 4 dňoch od upečenia, boli rožky bez ujmy na vzhľade a aj na chuti, takže ani rumovo-maslové hladkanie :) im na trvanlivosti neubralo...
citroen
upečené,zjedené-výborné.Prvý krát som robil plnku týmto spôsobom ,vydarila sa.To rozváženie surovín nemá chybu.Ja som si cesto hneď po zmiesení navážil na 5 bochníkov a orechové cesto na 40 kúskov a tie som potom chladil.Ďakujem
zuzanka1367
Nič tak nepoteší, ako keď niekto aj recept odskúša a ak sa k tomu odhodlá aj silnejšia polovička, tak to je paráda, som rada, že chutili, to rozvažovanie je super, lebo prvé sú úplne bachraté a posldné aj bez plnky :) Potešil si ma, dík.
afataga
Tak som dnes aj ja hladkala :-), ale nie rozky, ale kysnute cesto s orechovou plnkou, robim trochu inak ako ty, ale na to hladkanie som si spoemnula, ked boli utvary v rure a musim povedat, ze vona neskutocna, dufam, ze aj chut, lebo este su horuce. Ja robim rada tak, ze urobim zaviny a ten pokrajam, ponatieram po bokoch ako buchty a potom mam vlastne take skoro buchty, ale je s tym menej roboty :-)


1x luss44
doktorina
Dneska som ich robila.....velmi ,velmi dobre aale ja som ich nepotierala......ale aj tak su ddobrucke
afataga
nie nezvadlo, okamzite vsetko vychlastalo :-) a pekne vonalo aj chutilo, ale ja som aj do plnky dala um aj hrozienka v nom namocene a nasosane :-)
zuzanka1367
Po tychto buchtách sa mi teraz až zacnelo :) Momentálne mám po ruke len ten Um :)))
kika1212
@zuzanka , už som ich raz chválila a nebudem sa opakovať, no to je nápadov, @afi a Ty nevieš zakričať, mohla som ja včera ochľastať aj tieto, čo som včera robila vianočku, ušlo sa aj na minimakovníky z toho, ale um je len v maku, nabudúce ich budem hladkať


evusik
@zuzanka dnes som piekla rožteky podľa tvojho receptu a musím len chváliť a chváliť :-) dúfam, že ti nebude vadiť, že som rožteky pridala na môj blog, samozrejme z odkazom na Tvoj recept aj s linkom na originál ak chceš môžeš sa pozrieť ako som napiekla :-)
 ovarenizivoteatak.blogspot.com/2018/12/orechove-rozky-rumovym-maslom-p...


a takto sa mi podarili, majú len jednu chybu, je ich málo :-) nabudúce pečiem z dvoch dávok



zuzanka1367
@evusik so rada, že Vám chutili a či mi nebude vadiť mať recept na Tvojom blogu? Sa budem pýšiť, Tvoje recepty aj blog úprimne obdivujem, nech recept poslúži čo najviac ľuďom, aj u nás sú veľmi obľubene, teraz bolo dostatok orechov, tak si môžeme dopriať...ďakujem pekne za krásnu fotku a pekné slová.
2x evusik a haji
evusik
@Zuzanka1367 (25.12.2018 08:15)

ja ďakujem za recept :-) rodina si už rozkázala na Silvestra aspoň z 2 dávok a keďže aj my máme dosť orechov a muž mi ich veľa aj natĺkol, mám z čoho vypekať
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia