Nekysnuté orechové rožky rumovým maslom pohladkané (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Pokojne by mohli byť aj trojkráľové, s týmto cestom rada pečiem v zime, lebo ho nie je problém vychladiť, čo prispeje k jeho kvalite. Recept videný na inkitchenopen...

40 ks
porcií
10 minút
príprava
20-25 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Do múky nastrúhame dobre vychladené maslo, pridáme smotanu, soľ a rýchlo vypracujeme cesto, múku nepridávame, dlho nemiesime, nech sa maslo neohreje. Cesto zabalíme do fólie a dáme približne na hodinu do chladu.
  2. Zomleté vlašské orechy zmiešame s cukrom, ja som použila melasový, nie je to nevyhnutné, cukor dajte aký máte radi. Pridáme rum, škoricu a bielok. Spravíme si plnku, ktorá sa dá pekne spojiť ako také orechové cesto a tiež ju dáme do chladu.
  3. Vychladené cesto rozdelíme na 5 častí, každá váži približne 180 g. Jednu si nachystáme na pracovnú dosku, ostatné dáme do chladničky. To isté spravíme aj s plnkou. Rozdelíme na 5 častí s hmotnosťou asi 90 g. Cesto rozvaľkáme na kruh s priemerom 24-25 cm, rozdelíme na osem častí a na každú si oddelíme rovnakú časť plnky a zrolujeme rožtek.
  4. Takto naplníme všetkých päť kusov cesta, uložíme na plech s papierom na pečenie a znovu vynesieme do chladu. To v túto ročnú dobu nie je problém. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 185 stupňov. Rožky ničím nenatierame pred pečením, len ich upečieme po dobu 20-25 minút. Mali by mať svetlo hnedú farbu. Maslo zohrejeme, pridáme rum a ešte horúce rožky dobre natrieme voňavým maslom :) Ak sa Vám žiada, môžete posypať práškovým cukrom, ale nie je to nutnosť, sú sladké dosť.
  5. Sú krehké, chrumkavé, voňavé...no som sa dochválila :) ale ak odskúšate, nebudete ľutovať... Ak už tu podobný recept je, tak som ho aspoň pripomenula, v tom množstve receptov je možné prehliadnuť...