Neboloňské nešpagety

Autor receptu: boise

Ja viem, fakt veľmi kreatívny názov. Ale čo narobím, zrovna ma nekope oná povestná múza. Nie je to boloňská omáčka a nie sú to špagety. Výstižnejšie sa už nedalo. Či?...

4
porcie
60 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Teraz keď spisujem recept sa sama divím...Fakt som tam toľko toho napchala? :) Nuž asi áno, a možno si počas písania postupu ešte na niečo spomeniem. Takže najskôr si pomelieme mäso. Môžte kúpiť aj pomleté samozrejme, ale odporúčam teda čo možno najsamlepšie, prípadne si dajte pomlieť v mäsiarstve. Cibule nakrájame na drobno a dáme pražiť na lyžici kokosového oleja. Keď sú "sklovité", pridáme 4 strúčiky cesnaku - na drobno nakrájané. Áno, tí matematicky založení jedinci správne počítajú, dva strúčiky by nám ešte mali niekde na linke ostať. Ale to len v prípade, že ste nezlyhali s rátaním už pri čistení tak ako ja. Menej matematicky zdatní teda dočistia ešte toľko, aby im ostali dva :)
  2. Pridáme pomleté mäsko a podusíme. Hneď ako sa "zatiahne" (samozrejme to mäso, nepozeráme von oknom, lebo v prípade horúceho dňa by ste asi nedovarili...) pridáme koreniny - mletú červenú papriku, korenie, soľ, oregano, provensálske bylinky (proste to oregano mi nijakovsky nestačilo), mletú škoricu. Premiešame a pridáme aj tie paradajky z konzervy. Ako ja ich rada nahrádzam záhradkovými paradajkami, ktoré nehanebne vyzlečiem a pokrájam. Ale paradajkové sezóna ešte nezačala, takže preto tie konzervy. Ak chcete, pridajte aj paradajkový pretlak. S ním odporúčam počkať, uvidíte akú to bude mať chuť po takom 3/4 hodinkovom bublotaní.
  3. Kým sa mäsko oddáva horúcemu kúpeľu, umyjeme cuketu. V zásade platí že jedna stredne veľká mladá cuketka stačí na jednu porciu. Vždy si spracujte len toľko, koľko zjete, škoda to prihrievať, keď sa dá za pár minút spraviť čerstvé. Cuketu si škrabkou na zemiaky a inú zeleninu našúpte na pásiky, vytvoríte si tak krásne širšie rezance. Keď bude mäso finišovať, dajte na panvicu dve lyžice olivového oleja, pretlačte tam dva (áno tie povestné) cesnaky a asi 10 minút popražte cuketové rezance. Tak aby trošku zmäkli, ale ostali krásne chrumkavé.
  4. No a potom neostáva nič iné, len cuketové rezance pretransportovať na tanier, pridať mäsovú omáčku a posypať syrom. HA! Som vedela, presne to som zabudla napísať do surovín. SYR! Už je tam ;)