Sardinková nátierka

Nátierka zo sardiniek s avokádom a zelinkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Avokádo (Persea americana), hruškovec americký ale aj Persea gratissima, Laurus persea, neformálne krokodília či aligátoria hruška, maslové ovocie. Už som sa bol, vážení priatelia našej „varešky”, vyspovedal zo závislosti na avokáde. Pozitívne skúsenosti mám aj z kombinácie so soľou, čerstvo mletým čiernym korením a turmericom (kurkumou). Naši susedovci, mi odporúčali jeho konzumáciu so sardinkami. Postupne vznikol nápad na skĺbenie jednotlivých chutí do dnešnej nátierky. Mám za to, že osloví aj Vás.

10-12
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Toto všetko som skombinoval...
  2. Sardinky bez nálevu som vidličkou rozmiešal spolu so zmäknutým maslom.
  3. Pridal nie celý téglik alias „škatuľku” farmárskeho syra (ktorý som pred zapracovaním nechal v sitku stiecť), posypal hrsťou pokrájaných lístočkov zelerovej vňate a keďže som „splašil”
  4. jemnejší čínsky druh, tak som na drobné „C-éčka” pokrájal aj jeho stonky, ktoré do menšej
  5. zmiešovacej misy putovali spolu s pokrájaným zväzkom zelenej cibuľky a lístkami tymianu.
  6. Na dokončenie nátierky som použil tieto koreniny na čele s klobásovo-gulášovou zmesou KN a
  7. posypal nimi povrch spracovávaného „diela”. Kto z Vás má v obľube nátierky s jemnejšou konzistenciou, môže polotovar v tomto kroku vyšľahať v kuchynskom robote a
  8. až potom pridať na drobno pokrájané vajíčka na tvrdo (ja som použil klasickú „harfu” a po prvom prekrojení som tak naplátkované vajíčko pootočil o 90° a prekrojil ho ešte „krát”), alebo ich dokonca vyšľahať aj s nimi; pravdepodobne to tak pripravíte pre Vaše deťúrence. Rozkrojené polovičky zrelého avokáda som „namriežkoval” ostrým nožom a korunoval nimi finále nátierky, pridal PL mojej obľúbenej plnotučnej liptovskej horčice.
  9. Podával v lôžku z plátkov baby cuketky, alebo
  10. na odporúčanie susedovcov, na polkrajcoch tmavšieho ruského chleba.
  11. Tymianom, na obrázku moja hriadka v spoločnosti šalvie, rozmarínu a aloe vera, nemusím šetriť, lebo ich mám počas celého roka dostatok a vždy čerstvé.
  12. Ešte som Vám ostal dlžen vysvetlenie rébusu. Na poslednom obrázku v mojom predchádzajúcom rcp, sa pod celofánom takto pekne vyzrážal „pot” marinády mojej podbrušiny.