Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Inšpirovala som sa receptom z internetu, našla som ho pod heslom "zucchini", ako inak :) Rozmixovaná pečená zelenina, dochutená krémovým syrom. Na leto ako stvorená ľahká nátierka. Aj keď som celkom nepoužila pôvodné suroviny, nátierka chutila skvele.

Suroviny

Postup

  1. Zelenina, ktorú som použila: 2 papriky zelené, cibuľa biela, cesnak, plátok zeleru, tekvica. Určite sa dá nakombinovať rôzna iná zelenina, napr. baklažán, cuketa, cvikla, možno aj mrkva, petržlen... vyskúšam nabudúce :)
  2. Zeleninu nakrájame na kocky, kolieska. Polejeme olejom a premiešame, aby olej obalil všetky kúsky.
  3. Na plech dáme papier na pečenie alebo alobal, pokvapkáme olejom, rozložíme zeleninu a dáme piecť asi na 200 °C cca na 45 minút, občas premiešame.
  4. Treba sledovať, aby nezhorela. Po upečení by mala byť mäkká a okolo okrajov začať hnednúť - karamelizovať, čo dodá nátierke zaujímavú chuť. Vypneme, necháme úplne vychladnúť.
  5. Po vychladnutí dáme do mixéra, pridáme krémový syr, napr. Lučinu, ale podľa mňa môže byť aj krémový tvaroh, alebo odkvapkaný jogurt. Ja som použila smotanovú nátierku s jogurtom a vlákninou a bolo to výborné.
  6. Rozmixujeme dohladka, resp. do konzistencie akú chcete, ja som nechala menšie kúsky. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením, bylinkami podľa fantázie, hodí sa čokoľvek. Mne tomu nechýbalo nič, navyše paprika bola mierne pálivá, tak to bolo aj príjemne pikantné.
  7. Podávame na chlebíku, bagetke, klasicky ako nátierku. Uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe v chlade. Mala by vydržať týždeň, ak sa nezje, o čom pochybujem :)