Nátierka z medvedieho cesnaku

tizian1cat - fotkatizian1cat, 1. mája 2011

Keď som domov doniesla medvedí cesnak, môj muž skonštatoval, že to je bezpečnejšie ako muchotrávka, čo sa alibi týka a prvýkrát odmietol zjesť niečo, Zobraziť celý popisKeď som domov doniesla medvedí cesnak, môj muž skonštatoval, že to je bezpečnejšie ako muchotrávka, čo sa alibi týka a prvýkrát odmietol zjesť niečo, čo som urobila. Priznám sa, že som zneistela, ovoniavala a kontrolovala som každý jediný lístok. Ale žiaden konvalinkový list som nenašla, tak som sa rozhodla riskovať. A viete, čo mi to chlapisko urobilo?!?! Po dvoch hodinách povedal, že aj on si dá. Keďže som evidentne živá.

10 minút
príprava

Suroviny

200 g čerstvý
100 g
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Zmiešame tvaroh a lučinu, pridáme posekaný medvedí cesnak, dochutíme soľou a korením. Krátko prebehneme ponorným mixérom. Ak by sa nám konzistencia zdala moc tuhá, môžme pridať trošíčku jogurtu. Natierame na opečený chlebík. Ponúkneme najprv manželovi...:-)))

    Nátierka z medvedieho cesnaku - obrázok 1

Diskusia k receptu

ainy
super, ukladám....nič si z tvojho muža nerob....môj nezje nič, čo je z "cesta" s výnimkou knedle.....a ja by som vypekala....jáj, ale túto tvoju nátierku si dá určite :-)
zuzanasimi
Ja prave dopekam tvoj rustikalny chlebik. Neda sa inak, len takto vecer ked krpec spi. Uz je kopec hodin, ale neva, dufam, ze sa mi podari. A este aj vydrzat do rana kym vychladne a neodkrojit si z neho. Pomoc :). Pomazanka vyzera lakavo. U nas v lese je kopec medvedieho cesnaku, tiez som niekde pozerala pomazanku, zevraj je to veeeeeelmi zdrave. Len uz ten cesnak kvitne, ty si ho zbierala aj ked kvitol? Ja som si nebola ista, ci je to ok....
stania
Ten medvedi cesnak je veľmi zdravy, ja som naposled z neho robila špenat, klasickým spôsobom a bol vynikajuci, chutil ešte viac ako pravy špenat lebo bol jemnejši, tu natierku určite urobim ale až na rok lebo teraz cesnak už kvitne tak že asi listy sú nejedle
foska
Pred par dnami sme boli na medvedi cesnak (konecne sme nasli miesto, kde rastie), sice uz kvitol, ale listy chutili vyborne, rovnako ako pred kvitnutim. Ja ho jem len tak samotny, zakusujem s nim chlieb s tahini (sezamovou omackou) napr. :)
ancicka
Unás je teraz cesnak ešte bez kvetu,tak vyskúšam.@foska ,cesnak by sa už nemal zbierať,ked kvitne.
mariaklara
Určite vyskúšam, ale už len o rok, u nás už kvitne, ten sa už nemôže zbierať, ako vraví @ancicka. Na Kvetnú nedeľu som bola zbierať, dala som ho do mrazničky, robím z neho polievku.
foska
Preco sa nema zberat? Je uz skodlivy? Alebo neucinny? Poradte, prosim, nech mam v tom jasno.
ancicka
@foska ,neviem to odborne vysvetliť,ale ked kvitne ,tak nemá taký učinok.Zbera sa pred kvitnutím a na jeseň ,cibuľky.Každa bylina má svoj čas zberu .Bolo by dobré si preštudovať nejaký herbar.
evanaaa
To tam hore pri tej pomazánke asi ten cesnak nebude, on má tuším iné listy, nie? A potom čo to je, vypadá to ako tymián. Medvedí cesnak by som chcela ochutnať, dá sa použiť hockde, aj do placiek,len som naň asi nenatrafila ešte (?).
aroooo
@evanna ,medvedí cesnak má listy ako konvalinka,s ktorou ho často zamieňajú a preto pozor,tá je jedovatá
peter9766
Konvalinky nerastú tam kde rastie medvedí cesnak. Na severe slovenska ešte nekvitne. Použiť sa dá všade tam, kde klasický cesnak.
tetuska
Cesnak medvedí mám akurát v chladničke, vyskúšam...
snehurka1
aj ja mam zamrazený,každy rok ho chodime zbierat,ale tuto pomazanku som este nerobila,rada vyskúšam.a listy sa naozaj velmi podobaju na konvalinkove,tak pozor pri zbere.robila som z neho aj pesto s mandlovymi lupienkami a parmezanom.vyborné do zapekaných cestovín.
hubarka35
ja mám tiež v mrazáku cesnak medvedi-tu pomázanku urobim...a k cibulkám tie zberate na jesen-a čo snimi-sadite do zahradky či použivate v kuchyni?daju sa aj skladovat tie cibulky,...ešte som ich nezberala-možu sa-nieje to zakázané?dik za rady...
ajrin
Ja ho zbieram a jem aj ked kvitne-kvety zahodim a listy pouzijem,necitila som ziadny rozdiel a ani sa mi zatial nic nestalo. Kto ho chce pestovat na zahradke tak je to velmi jednoduche,ja som lopatkou nabrala par kusov aj z hlinou(vytiahnut zo zeme sa neda a ked som hladala cibulky na jesen tak som nic nenasla) zasadila som ho na tieniste miesto a tento rok je uz rozrasteny ,na to pozor pretoze sa siri podzemnymi korenmi a ochvilu ho mate vsade.To s tymi kvetmi bude asi ako s klickom v cesnaku,urcity cas kazdy kuchar ho radil odsranovat ...a teraz telekuchari ho vsetci veselo krajaju cely. Ja so si minule robila pesto ale , okrem medvedieho som pridala hojne aj obycajny,tak ako do bazalkoveho,nejak mi to netrklo,ten mal taku silu ze sa skoro nedal jest
tak sa v to vyznajte
foska
:) dakujem za blizsie informacie, vcera som si o medvedom cesnaku precitala viac na webe a mal by mat v case kvitnutia mensie ucinky (ako hovorila @ancicka ). A je to fakt citit, co som dostala listy od jednej tety pred par tyzdnami, bol akysi silnejsi, "cesnakovejsi", nez ten, co som nazberala ja minuly tyzden. Ale dobry je aj tak :)
evanaaa
Klíčky v cesnaku - ak je už starší a má v strede klíčok, ja si ho vyberiem a použijem, keď ho pretlačím je šťavnatý. Myslela som, že to je mladý cesnak a teraz sa dozvedám, že to je klíčok a - jedovatý.
zdezda
:-) krásny komentár, taký optimistický :-), práve dnes som dostala darom bio medvedí cesnak zo záhradky a už aj robím nátierku podľa Tvojho receptu(zo surového) , ten, čo mi zostal, v 50 st.C vykúpem, dám vychladnúť a naporciovaný v rôznych formách zamrazím, ďakujem
turistka
V našom okolí sa začal zber medvedie cesnaku v tomto čase, večer som vybrala z mrazničky bryndzu a ráno pripravila nátierku s medvedím cesnakom, nemala som doma syr a ani tvaroh a tak som urobila tradičnú bryndzovú nátierku, mala som dobré raňajky, vedela som, že pôjdem dnes na dlhšie z domu, tak som si nachystala i rovnaký proviant. Veď na zdravom horskom vzduchu riadne vytrávi, a tak skutočne je to lahôdka, je to jemná chuť cesnaku, škoda, že som ho skôr nepoužívala. Tiež bolo potrebné z mrazničky už vypratať starú zásobu bryndze, veď už bude májová.
ubka
"...cesnak medvedí a jeho listy sú najlepšie ešte pred kvitnutím. Neskôr sú hutnejšie, čo však nie je na závadu. Aj biele kvety sa používa trebárs na dekoráciu jedál (sú aromatické). Neskôr sa môže používať aj "cesnaková cibuľka" Cesnak medvedí (Allium ursinum) je prvým poslom jari v bylinkovom svete. Jasnozelené, kopijovité listy vyrastajú z podlhovastej cibule, obalenej bielymi, priesvitnými šupkami. Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkach, v tienistých a vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Cesnaková vôňa sa šíri lesom v apríli a máji, kedy táto bylinka vytvára svojim lístím široké zelené záhony. V medveďom cesnaku sa nachádza veľká liečivá sila, organizmus odhlieňuje a prečisťuje, preto je veľmi vhodný na jarné očistné kúry. Sušením stráca cesnak medvedí na sile, preto ho treba v maximálnej miere využiť na jar, kým je k dispozícii. Listy sa zbierajú približne do polovice mája, kedy začína rastlinka kvitnúť. Počas kvetu už stráca svoju silu. Čerstvé listy sa dajú použiť podobne ako pažítka – nakrájajú sa nadrobno a posype sa nimi maslový chlieb. Môžeme ho použiť do šalátov, nátierok, ale všestranná je aj tepelná úprava. Upravuje sa podobne ako špenát, len treba dať pozor na jeho výraznú chuť...."
môže sa pridávať aj do pečených a iných jedál, napríklad dnes som zapekala brokolicu a výdatne som to obohatila medvedím cesnakom,
pridala som aj do slaného osúcha, rovnako pridávam aj do špenátu, nám čisto z cesnaku nechutí a naviac veľmi znižuje krvný tlak.
S medvedím cesnakom varím v jarných mesiacoch už veľmi dlho, ale myslím si, že zámena s konvalinkou je taká pravdepodobnosť, ako nastúpiť do vlaku namiesto autobusu:-))
Cesnak medvedí -listy vyrastajú rovno zo zeme akoby v ružici a konvalinka má listy po stranách jednej centrálnej osy a zo zeme vyrastá neskôr, kedy už cesnak nahadzuje kvety a tie sa rozhodne s cesnakom zameniť nedajú.
Toto je však za predpokladu, že zberateľ aspoň tuší, čo chce zbierať:-))
Z cenaku medvedieho sa pripravuje aj tinktúra veľmi jednoduchým spôsobom, tak, že listy cesnaku sa natrhajú rukou nie nožom na menšie časti, naložia sa do 2/3 pohára a do plného pohára sa doleje min.40% alkohol, ja používam vodku. Takto naložené listy sa postavia na slnko po dobu 14 dní, potom sa prefiltruje a uloží sa extrakt do tmavej fľaše.
Užíva sa najlepšie vzostupne, od 3x denne 3 kvapky až po 3x30 kvapiek a potom zasa zostupne až po 3x3 kvapky, pauza 14 dní a takto možno užívať až 3x po sebe.
Lista sa môžu skladovať aj v mrazničke, najlepšie, ak sa vždy do folie zabalí dávka na jedno použitie. Takto pripravené dávky vložím do škatuli a vyberám podľa potreby.
stevca
dakujem za tip na nátirku, práve dnes sme si doniesli medvedí cesnak a tak sondujem čo s ním a nátierky máme veeeelmi radi :)
safran
aj v tomto recepte som nahradila tvaroh ricottou a bolo to super!
marika21
Veľmi som rada, teším sa z receptov, ktoré sú na Vareche. Nachádza sa tu mnoho výborných receptov s pridaním medvedieho cesnaku. Vždy sa teším na jar, sledujem prvé lístočky vychádzajúce zo zeme. Teším sa kedy príde jeho čas na konzumáciu. ***** výborná nátierka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia