Komentáre k receptu:
  • používateľ nemá avatarAiny 1. mája 2011 o 20:07

    super, ukladám....nič si z tvojho muža nerob....môj nezje nič, čo je z "cesta" s výnimkou knedle.....a ja by som vypekala....jáj, ale túto tvoju nátierku si dá určite :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarZuzanasimi 2. mája 2011 o 00:48

    Ja prave dopekam tvoj rustikalny chlebik. Neda sa inak, len takto vecer ked krpec spi. Uz je kopec hodin, ale neva, dufam, ze sa mi podari. A este aj vydrzat do rana kym vychladne a neodkrojit si z neho. Pomoc :). Pomazanka vyzera lakavo. U nas v lese je kopec medvedieho cesnaku, tiez som niekde pozerala pomazanku, zevraj je to veeeeeelmi zdrave. Len uz ten cesnak kvitne, ty si ho zbierala aj ked kvitol? Ja som si nebola ista, ci je to ok....
    @zareaguj
  • stania - fotkaStania 2. mája 2011 o 06:31

    Ten medvedi cesnak je veľmi zdravy, ja som naposled z neho robila špenat, klasickým spôsobom a bol vynikajuci, chutil ešte viac ako pravy špenat lebo bol jemnejši, tu natierku určite urobim ale až na rok lebo teraz cesnak už kvitne tak že asi listy sú nejedle
    @zareaguj
  • foska - fotkaFoska 2. mája 2011 o 07:29

    Pred par dnami sme boli na medvedi cesnak (konecne sme nasli miesto, kde rastie), sice uz kvitol, ale listy chutili vyborne, rovnako ako pred kvitnutim. Ja ho jem len tak samotny, zakusujem s nim chlieb s tahini (sezamovou omackou) napr. :)
    @zareaguj
  • ancicka - fotkaAncicka 2. mája 2011 o 09:15

    Unás je teraz cesnak ešte bez kvetu,tak vyskúšam.@foska ,cesnak by sa už nemal zbierať,ked kvitne.
    @zareaguj
  • mariaklara - fotkaMariaklara 2. mája 2011 o 10:06

    Určite vyskúšam, ale už len o rok, u nás už kvitne, ten sa už nemôže zbierať, ako vraví @ancicka. Na Kvetnú nedeľu som bola zbierať, dala som ho do mrazničky, robím z neho polievku.
    @zareaguj
  • foska - fotkaFoska 2. mája 2011 o 11:42

    Preco sa nema zberat? Je uz skodlivy? Alebo neucinny? Poradte, prosim, nech mam v tom jasno.
    @zareaguj
  • ancicka - fotkaAncicka 2. mája 2011 o 16:04

    @foska ,neviem to odborne vysvetliť,ale ked kvitne ,tak nemá taký učinok.Zbera sa pred kvitnutím a na jeseň ,cibuľky.Každa bylina má svoj čas zberu .Bolo by dobré si preštudovať nejaký herbar.
    @zareaguj
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 2. mája 2011 o 16:19

    To tam hore pri tej pomazánke asi ten cesnak nebude, on má tuším iné listy, nie? A potom čo to je, vypadá to ako tymián. Medvedí cesnak by som chcela ochutnať, dá sa použiť hockde, aj do placiek,len som naň asi nenatrafila ešte (?).
    @zareaguj
  • aroooo - fotkaAroooo 2. mája 2011 o 17:49

    @evanna ,medvedí cesnak má listy ako konvalinka,s ktorou ho často zamieňajú a preto pozor,tá je jedovatá
    @zareaguj
  • peter9766 - fotkaPeter9766 2. mája 2011 o 18:15

    Konvalinky nerastú tam kde rastie medvedí cesnak. Na severe slovenska ešte nekvitne. Použiť sa dá všade tam, kde klasický cesnak.
    @zareaguj
  • tetuska - fotkaTetuska 2. mája 2011 o 19:11

    Cesnak medvedí mám akurát v chladničke, vyskúšam...
    @zareaguj
  • snehurka1 - fotkaSnehurka1 2. mája 2011 o 21:28

    aj ja mam zamrazený,každy rok ho chodime zbierat,ale tuto pomazanku som este nerobila,rada vyskúšam.a listy sa naozaj velmi podobaju na konvalinkove,tak pozor pri zbere.robila som z neho aj pesto s mandlovymi lupienkami a parmezanom.vyborné do zapekaných cestovín.
    @zareaguj
  • hubarka35 - fotkaHubarka35 2. mája 2011 o 21:35

    ja mám tiež v mrazáku cesnak medvedi-tu pomázanku urobim...a k cibulkám tie zberate na jesen-a čo snimi-sadite do zahradky či použivate v kuchyni?daju sa aj skladovat tie cibulky,...ešte som ich nezberala-možu sa-nieje to zakázané?dik za rady...
    @zareaguj
  • ajrin - fotkaAjrin 3. mája 2011 o 03:17

    Ja ho zbieram a jem aj ked kvitne-kvety zahodim a listy pouzijem,necitila som ziadny rozdiel a ani sa mi zatial nic nestalo. Kto ho chce pestovat na zahradke tak je to velmi jednoduche,ja som lopatkou nabrala par kusov aj z hlinou(vytiahnut zo zeme sa neda a ked som hladala cibulky na jesen tak som nic nenasla) zasadila som ho na tieniste miesto a tento rok je uz rozrasteny ,na to pozor pretoze sa siri podzemnymi korenmi a ochvilu ho mate vsade.To s tymi kvetmi bude asi ako s klickom v cesnaku,urcity cas kazdy kuchar ho radil odsranovat ...a teraz telekuchari ho vsetci veselo krajaju cely. Ja so si minule robila pesto ale , okrem medvedieho som pridala hojne aj obycajny,tak ako do bazalkoveho,nejak mi to netrklo,ten mal taku silu ze sa skoro nedal jest
    tak sa v to vyznajte
    @zareaguj
  • foska - fotkaFoska 3. mája 2011 o 06:20

    :) dakujem za blizsie informacie, vcera som si o medvedom cesnaku precitala viac na webe a mal by mat v case kvitnutia mensie ucinky (ako hovorila @ancicka ). A je to fakt citit, co som dostala listy od jednej tety pred par tyzdnami, bol akysi silnejsi, "cesnakovejsi", nez ten, co som nazberala ja minuly tyzden. Ale dobry je aj tak :)
    @zareaguj
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 3. mája 2011 o 17:19

    Klíčky v cesnaku - ak je už starší a má v strede klíčok, ja si ho vyberiem a použijem, keď ho pretlačím je šťavnatý. Myslela som, že to je mladý cesnak a teraz sa dozvedám, že to je klíčok a - jedovatý.
    @zareaguj
  • marianna76 - fotkaMarianna76 1. januára 2012 o 19:23

    mňam, už sa teším na jar....
    @zareaguj
  • zdezda - fotkaZdezda 19. apríla 2012 o 17:43

    :-) krásny komentár, taký optimistický :-), práve dnes som dostala darom bio medvedí cesnak zo záhradky a už aj robím nátierku podľa Tvojho receptu(zo surového) , ten, čo mi zostal, v 50 st.C vykúpem, dám vychladnúť a naporciovaný v rôznych formách zamrazím, ďakujem
    @zareaguj
  • turistka - fotkaTuristka 27. apríla 2012 o 19:41

    V našom okolí sa začal zber medvedie cesnaku v tomto čase, večer som vybrala z mrazničky bryndzu a ráno pripravila nátierku s medvedím cesnakom, nemala som doma syr a ani tvaroh a tak som urobila tradičnú bryndzovú nátierku, mala som dobré raňajky, vedela som, že pôjdem dnes na dlhšie z domu, tak som si nachystala i rovnaký proviant. Veď na zdravom horskom vzduchu riadne vytrávi, a tak skutočne je to lahôdka, je to jemná chuť cesnaku, škoda, že som ho skôr nepoužívala. Tiež bolo potrebné z mrazničky už vypratať starú zásobu bryndze, veď už bude májová.
    @zareaguj
  • ubka - fotkaUbka 1. mája 2012 o 15:40

    "...cesnak medvedí a jeho listy sú najlepšie ešte pred kvitnutím. Neskôr sú hutnejšie, čo však nie je na závadu. Aj biele kvety sa používa trebárs na dekoráciu jedál (sú aromatické). Neskôr sa môže používať aj "cesnaková cibuľka" Cesnak medvedí (Allium ursinum) je prvým poslom jari v bylinkovom svete. Jasnozelené, kopijovité listy vyrastajú z podlhovastej cibule, obalenej bielymi, priesvitnými šupkami. Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkach, v tienistých a vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Cesnaková vôňa sa šíri lesom v apríli a máji, kedy táto bylinka vytvára svojim lístím široké zelené záhony. V medveďom cesnaku sa nachádza veľká liečivá sila, organizmus odhlieňuje a prečisťuje, preto je veľmi vhodný na jarné očistné kúry. Sušením stráca cesnak medvedí na sile, preto ho treba v maximálnej miere využiť na jar, kým je k dispozícii. Listy sa zbierajú približne do polovice mája, kedy začína rastlinka kvitnúť. Počas kvetu už stráca svoju silu. Čerstvé listy sa dajú použiť podobne ako pažítka – nakrájajú sa nadrobno a posype sa nimi maslový chlieb. Môžeme ho použiť do šalátov, nátierok, ale všestranná je aj tepelná úprava. Upravuje sa podobne ako špenát, len treba dať pozor na jeho výraznú chuť...."
    môže sa pridávať aj do pečených a iných jedál, napríklad dnes som zapekala brokolicu a výdatne som to obohatila medvedím cesnakom,
    pridala som aj do slaného osúcha, rovnako pridávam aj do špenátu, nám čisto z cesnaku nechutí a naviac veľmi znižuje krvný tlak.
    S medvedím cesnakom varím v jarných mesiacoch už veľmi dlho, ale myslím si, že zámena s konvalinkou je taká pravdepodobnosť, ako nastúpiť do vlaku namiesto autobusu:-))
    Cesnak medvedí -listy vyrastajú rovno zo zeme akoby v ružici a konvalinka má listy po stranách jednej centrálnej osy a zo zeme vyrastá neskôr, kedy už cesnak nahadzuje kvety a tie sa rozhodne s cesnakom zameniť nedajú.
    Toto je však za predpokladu, že zberateľ aspoň tuší, čo chce zbierať:-))
    Z cenaku medvedieho sa pripravuje aj tinktúra veľmi jednoduchým spôsobom, tak, že listy cesnaku sa natrhajú rukou nie nožom na menšie časti, naložia sa do 2/3 pohára a do plného pohára sa doleje min.40% alkohol, ja používam vodku. Takto naložené listy sa postavia na slnko po dobu 14 dní, potom sa prefiltruje a uloží sa extrakt do tmavej fľaše.
    Užíva sa najlepšie vzostupne, od 3x denne 3 kvapky až po 3x30 kvapiek a potom zasa zostupne až po 3x3 kvapky, pauza 14 dní a takto možno užívať až 3x po sebe.
    Lista sa môžu skladovať aj v mrazničke, najlepšie, ak sa vždy do folie zabalí dávka na jedno použitie. Takto pripravené dávky vložím do škatuli a vyberám podľa potreby.
    @zareaguj
  • stevca - fotkaStevca 22. apríla 2013 o 13:02

    dakujem za tip na nátirku, práve dnes sme si doniesli medvedí cesnak a tak sondujem čo s ním a nátierky máme veeeelmi radi :)
    @zareaguj
  • safran - fotkaSafran 24. marca 2014 o 21:57

    aj v tomto recepte som nahradila tvaroh ricottou a bolo to super!
    @zareaguj
  • marika21 - fotkaMarika21 22. októbra 2014 o 00:25

    Veľmi som rada, teším sa z receptov, ktoré sú na Vareche. Nachádza sa tu mnoho výborných receptov s pridaním medvedieho cesnaku. Vždy sa teším na jar, sledujem prvé lístočky vychádzajúce zo zeme. Teším sa kedy príde jeho čas na konzumáciu. ***** výborná nátierka.
    @zareaguj


Pridaj komentár k receptu:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist