Nastříhaná vánočka

remcula - fotkaremcula, 22. decembra 2017
Nastříhaná vánočka
Foto: remcula

Neumím plést z copů a tak se mi zdá, že tady ten recept je fajný i pro ty, kteří to neumí, jako já... @remcula

1 větší vánočka
porcia
25-30 min + kynutí minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

700 g
42 g
1 PL
400 ml
1 kus
1 kus
1/4 ČL
3 PL
Náplň:
250 g
50 g
2 PL
Na potretie:
1 kus
2 PL
2 PL
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Do mouky rozdrobíme droždí, posypeme ho cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek, pak přidáme zbylé suroviny a umícháme hladké těsto. Těsto můžeme dělat i v pekárně.

  2. 2

    Těsto necháme vykynout na teplém místě asi 45 minut. Potom vyválíme plát ve tvaru obdélníku a potřeme jej náplní z tvarohu. Těsto s tvarohem stočíme jako roládu.

    Nastříhaná vánočka - obrázok 2
  3. 3

    Z rolády nakrájíme kolečka, která pokládáme trochu nalevo, pak trochu napravo a stále opakujeme, dokud máme kolečka.

    Nastříhaná vánočka - obrázok 3
  4. 4

    Vánočku potřeme směsí žloutku, oleje a mléka a ještě necháme chvíli kynout.

  5. 5

    Pečeme v předehřáté troubě 25 - 30 minut na 200 stupňů. Zároveň respektujeme svou troubu, může to být delší nebo kratší doba.

Diskusia k receptu

bubaya
Remcula, konečne si nazad, srdečne Ťa vítam. Ani nevieš, koľko ľudí Ťa s láskou spomína, keď baští tvoju kapustu ze sklenic. Krásny recept si pridala, toto by som aj ja zvládla. Prajem Ti krásne Vianoce, a nech Ti to varí.
haji
Jejda, to je krásný recept! Náramný, nepletený, prostě nádhera a jednoduchost sama. @Remcula posílám krásné pozdravení a přeji Požehnané Vánoce, ať se ti ve všem daří! Mám tvůj oblíbený receptík na mrkvu s kyselou okurkou, famózní.
klukodvody
Tak ahojky, jsem rád, že jsi zase u nás a recept super, ale vánočku dneska peču já, to smím a víš proč? Protože ji umím ze šesti uplést. Tak ještě jednou ahoj a přejeme krásné svátky.
remcula
Děkuji všem za krásné komentáře. Lidi, u mne docela dost změn. :-). Moc času nemám. 11.11. jsem se vdala, takže pro vás budu vždy Remcula, ale už jsem Dorazinová. :-) No, ale nedaří se. Manžel je hodně nemocný, špatně mu pracuje ledvina a Bohužel, má jen jednu. Tak budu věřit, že to nějak dopadne a zas bude dobře. Popravdě, moc do smíchu mi není. Každopádně jsem ráda, že vás zas všechny vidím, aspoň prostřednictvím komentářů :-) Krásné, požehnané svátky vám všem :-)
ubka
Blahoželám k vydaju,snatku, držím palce,aby sa manželolovi darilo a boli ste šťastní:-) Určite sa budeš o neho starať a dobre navaris,napecies tak,čo isto prispeje k Vašej pohode.Vianocka nielen dobre vyzerá,ale určite dobre bude chutiť.
Požehnané Vianoce aj Vám želám:-)
radox1
k nej maslo a pôvodné komunistické
malcao.
remcula
@Radox1 (22.12.2017 15:55)

Jéé, malcao jsem neměla 100 let! Vyrábí se ještě vůbec? :-O
radox1
@Remcula (22.12.2017 16:26)

vyraba sa nejaka alternativa pod tym nazvom,ale stoji za ho.no.
haji
@Radox1 @Remcula
Moje maminka nám dělávala, když měla dostatek času, mixované kakao. Umíchala kakaové "blátíčko" s trochou vody, zalila je horkým mlékem, přidala cukr a zapnula mixer. Bylo úúžasné, horké, napěněné a chutnalo stokrát líp než klasika bez mixování. Byl to svátek. Nic lepšího jsem zatím nepila. Malcao jsme neznali. Vyzkoušejte, nebudete litovat.
radox1
a este sa vyrabalo aj po odovzdani moci,ale vyroba podla povodnej receptury bola nakladna a nerentabilna.
tatranka
Už som túto vianočku u tebe obdivovala,no zatiaľ som sa k nej nedostala.ani ja neviem robiť nejakú mimoriadne pletenú vianočku,ale vždy ju nejako zmordujem.Táto je ohromná.
haji
@Radox1 (22.12.2017 17:50)
Jejda, retro! Krabici s Malcaem si pamatuji, ale domů ho maminka ani babičky nikdy nekoupily. Netuším proč, možná bylo příliš drahé. U nás doma to chodilo jednoduše - základní věci stačily, musely. Nouzí jsme netrpěli, ale zbytečnosti jsme doma nepěstovali. Teď si vybavuji, že to byl kakaový prášek se sušeným mlékem. Takže jasné, že bylo dražší. Když se dívám na současné složení, tak je tam od odtučněného mléka přes syrovátku až po odtučněné kakao kdeco. Smutný výrobek. Vyzkoušej to mixované a budeš spokojený. Mléko musí! být horké.
altyn
@Radox1 (22.12.2017 17:50)

Mám možno blbú otázku, ale čo je to,
citujem: "... ešte za ceresnistov"????
Ani ujo gugl nevie...
bubaya
@Remcula (22.12.2017 16:26)

Podobná a dobrá bola Ovomaltine, kupovala som ju tehotnej sestre pred 12 rokmi, tiež je tam slad. Ale už som ju nepila 10 rokov, tak neviem, neviem....teraz sa na nič nedá spoľahnúť.
bubaya
@Altyn (22.12.2017 18:31)

Čerešnisti - to boli komunisti. Lebo po roku 1989 išli českí komunisti do volieb s čerešňami v znaku, a to im akosi zostalo, tie čerešničky. Takže ....ešte za čerešnistov....znamená časy pred novembrom 1989, kedy tu vládli komunisti, kedy tu zúril reálny socializmus. Oni tí komunisti vládli aj po roku 89 a vládnu aj teraz, ak nepomreli, len sa tak rôzne premenovali.
haji
Před čerešňami strašili s rudými karafiáty. Chudáci květinky a ovoce. Jsou v tom docela "nevíínně"!!
sovka62
Remculka, blahoželám v svadbe a prajem veľa zdravia. Recept úžasný, jedndoduchá zmena oproti závinu a ľa, koľká paráda.
A Malcao bolo moje obľúbené. Keď boli deti malé, priniesla nám jedna pani z Rakúska Ovomaltinu. Baby to milovali, s chuťou pili na raňajky, nebolo ich treba nútiť ako napr. do kakaa, alebo bielej kávy. Lenže sa rýchlo míňalo a u nás bolo len v Tuzexe. Ale našla som Malcao, pripravila som pre seba a ochutnala. Rozdiel som necítila, takže som ho presypala do tej krabice od Ovomaltiny a tým sa z nej stala nevyčerpateľná zásobareň, len som nesmela zabudnúť doplniť ju. Že mi na to ie moje šikovné baby neprišli......
remcula
@Radox1 (22.12.2017 17:50)

Já se po tom musím podívat. Jste mi tady nadělali chutě, už jsem i zapomněla, jak to chutná :-)
hubata
@Altyn (22.12.2017 18:31)

Za "komunistov". V prvých voľbách mali v znaku čerešne..................
hubata
Super jednoduchá a rýchla vianočka. Vhodná tak na sviatočný ako aj všedný deň. Ukladám, lebo mám rada recepty ktoré sú rýchle a pritom nie je na nich vidno že sa človek ponáhľa. Vďaka Janka.
danda3
@Radox1 (22.12.2017 17:50)

To Malcao bolo dobré aj samotné, stačila lyžička, ešte si spomínam na tú chuť, nemám rada mlieko, tak som pila práve tieto mlieka, aj Bikava ušla.
danda3
Vitaj, Jani, a opäť s krásnym receptom, výborný nápad.
katkos
Pridám ku tvarohu do náplne aj hrozienka a vanilkový cukor, nech je dcéra spokojná. Gratulujem s odstupom času ku svadbe. Držím palce. Staraj sa u neho o perfektný krvný tlak, ak je diabetik aj cukor, dodržiavať pitný režim a oblička vydrží. Pozor aj na choroby, prechladnutia, s teplotami, hnačky, môžu zhoršiť náhle stav, vtedy vyležat chorobu a čajíky... Pozor sladké živí bacily v močových cestách, nepotrebuje infekcie, prevencia bylinkové čaje: žihľava, praslička, zlatobyľ, Vŕbovka. Pekné veľkonočné sviatky prajem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia