Nasi goreng - Fried rice - Opekaná ryža

Autor receptu: janger

Kazdy si to moze pomenovat, ako chce. My takto robievame Nasi goreng (v preklade opekana ryza). Je to prisposobene na holandske chute a dostupne ingrediencie. A urcite to bude chutit aj na Slovensku. Toto pripravil moj muz, takze je to vlastne jeho recept. Dufam, ze niekedy vyskusate! Dobru chut!

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarime ryzu. Ja varim 1 diel ryze, 1,5 diel vody. Nechame vychladnut. Moze byt aj vcerajsia.
  2. Vsetku zeleninu a maso pokrajame. Kapustu, mrkvu, por na pasiky. Cibulu, cesnak na male kusky. Maso na kocky. Stiplavu papricku zbavime semienok a tiez pokrajame.
  3. Vo woku (alebo na panvici) rozpalime olej a na prudkom ohni uprazime posolene maso. Ked je hotove, vyberieme ho (aj s vypekom). Vo woku zase rozpalime olej, pridame cibulu, poprazime, pridame kapustu, cesnak, mrkvu (mrkva nie je az taka nutna, my ju nedavame vzdy), por, stiplavu papricku, kmin (alebo rascu), sol podla chuti. Vsetko dobre poopekame za staleho miesania.
  4. Pridame ryzu a poopekame. Dame do toho kari korenie, upecene maso. Mungo klicky pridame az na koniec a este chvilocku opecieme. Tie potrebuju len chvilku, aby zostali chrumkave. Pridame sojovu omacku (podla chuti) a pripadne este vypek z masa.
  5. Podavame s niecim kyslym. My mame k tomu radi Atjar Tjampoer-indonezska sladko kysla zelenina. Myslim, ze slovenska calamada je tiez vyborna. Pripadne sladko-kysle uhorky.
  6. Existuje viacero druhov sojovej omacky. V tomto recepte je pouzita sladka-Ketjap manis.
  7. Tip1: Na pripravu je vyborny wok. Je velky, dobre sa v nom vsetko premiesava. To maso mozeme pripadne oprazit aj na inej panvici, tym padom nam zostane wok cisty, hladky a bude sa nam v nom zelenina a ryza dobre opekat. Tip2: Chutne je to aj s omeletou. Tip3: Mozete pouzit aj iny druh masa, napriklad kuracie.