Maďarská kuchyňa (recepty chronologicky)

prazdny

Hliva na maďarský spôsob

Hlavné jedlá

Zemiaky v šupke uvaríme nie úplne domäkka. Olúpeme ich a vychladnuté nakrájame na plátky.

prazdny

Maďarské zemiaky s lečom

Bezmäsité jedlá

Cibuľu nakrájame najemno a speníme na masti. Pridáme papriku, urestujeme a pridáme olúpané zemiaky nakrájané na kocky.

prazdny

Perkelt zo sumca

Cestoviny

Rybu očistíme, umyjeme a nakrájame na rezne. Cibuľu nasekáme nadrobno a pancetu nakrájame na kocky.

prazdny

Filé zo zubáča na maďarský spôsob

Hlavné jedlá

Z očisteného, vypitvaného, vykosteného a umytého zubáča nakrájame fi lé, 180 g na porciu.

prazdny

Filé z kapra

Hlavné jedlá

Filé osolíme a okoreníme, pokvapkáme citrónom a necháme 15 minút odstáť. Potom ho opražíme na masle a odložíme nabok....

prazdny

Sliepka na paprike

Hlavné jedlá

Mäso nakrájame na malé porcie. Cibuľu posekáme nadrobno a speníme na masle. Pridáme soľ, kl sladkej červenej papriky...

prazdny

Perkelt z husacej pečene

Hlavné jedlá

Na masti speníme cibuľu pokrájanú na kocky, pridáme sladkú červenú papriku, cesnak a pečeň, ktorú sme pokrájali na...

prazdny

Hus v šolete

Hlavné jedlá

Umytý a vopred namočený hrach uvaríme do mäkka. Krúpy uvaríme osobitne v osolenej vode. Cibuľu nakrájame nadrobno a upražíme ju...

prazdny

Maďarská sviečková na smotane

Hovädzie mäso

Koreňovú zeleninu nakrájame na drobno. Spolu so všetkými koreninami, soľou, octom a vodou ju...

prazdny

Zapekaný guláš

Hovädzie mäso

Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu. Zmiešame olej, pretlačený cesnak, rozdrvenú rascu vopred navlhčenú), strúhanú citrónovú kôru, ...

prazdny

Rybacia polievka Halászlé

Polievky

Ryby umyjeme a spolu so zeleninou vložíme do hrnca a dáme variť. Osolíme, okoreníme, keď polievka začne vrieť,...

prazdny

Székelský guláš

Bravčové mäso

Mäso, ktoré sme pokrájali na malé kocky, dáme do hrnca s nadrobno pokrájanou cibuľou. Pridáme aj pretlačený cesnak...

prazdny

Bravčový perkelt

Bravčové mäso

Najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opražíme na horúcom oleji.

prazdny

Bravčový rezeň na paprike a rajčiakoch

Bravčové mäso

Bravčové mäso pokrájame na rezne, naklepeme, okraje narežeme, posolíme, okoreníme a na rozpálenej masti z oboch strán...

prazdny

Maďarské rezne

Bravčové mäso

Z bravčového karé si nakrájame rezne, ktoré naklepeme, osolíme a obalíme v trojobale – múka, vajíčko, ...

prazdny

Perkelt á la čárda

Bravčové mäso

Mäso nakrájame na rezance, cibuľu na tenké plátky, očistenú papriku na menšie kúsky a olúpanú paradajku na kocky.

prazdny

Kotlety na paprike

Bravčové mäso

Kotlety narežeme, naklepeme, osolíme, opaprikujeme, obalíme v múke a prudko opečieme na rozpálenom tuku z oboch strán.

prazdny

Bravčové kotlety na tokajský spôsob

Bravčové mäso

Kotlety zľahka naklepeme, osolíme, z oboch strán obalíme v múke a v troche rozpáleného oleja opečieme mäso do sfarbenia....

prazdny

Zemiakovo– zeleninová polievka

Bravčové mäso

Zemiaky, zeler, mrkvu a pór očistíme a nadrobno pokrájame.

prazdny

Plnená husacia pečeň na jablkách

Hlavné jedlá

Husaciu pečeň nakrájame na plátky a osmažíme na suchej panvici. Vyberieme na tanier a dáme na teplé miesto.

prazdny

Hubová polievka s klobásou a kyslou smotanou

Bezmäsité jedlá

V hrnci z PL rozohriatej masti a múky pripravíme zápražku, odstavíme ju z ohňa a vmiešame do nej mletú papriku....

prazdny

Beťárska polievka

Polievky

Slaninu nakrájame na malé kúsky a na malom ohni ich vypečieme.

prazdny

Zbojnícka polievka

Polievky

Na masti do zlatista osmažíme najemno pokrájanú cibuľu, pridáme sladkú červenú papriku, mäso, ktoré sme pokrájali na kocky,...

prazdny

Slepačia polievka Ujházy

Hovädzie mäso

Do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, ...

prazdny

Gulášová polievka po maďarsky

Hovädzie mäso

Slaninu nakrájanú nadrobno oškvaríme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, usmažíme ju dozlatista, vmiešame na malé kocky nakrájané mäso a osmažíme ho...

prazdny

Plnené kuracie prsia Kiskörös

Kuracie mäso

Do kuracích pŕs urobíme nožom kapsu a naplníme ju husacou pečeňou. Zvonku osolíme, okoreníme a na vymastenom pekáči upečieme v rúre...