/ 21. stránka receptov

  • Kuracie stehná s paradajkami

    Kuracie stehná s paradajkami

    Jednoduchý recept, jedlo je podobné ako gyros.

  • Plnená pljeskavica balkánskym syrom

    Plnená pljeskavica balkánskym syrom

    a tiez jeden od balkancov, maju dobre recepty tak vam ich sem pomalicky budem pridavat

  • Balkánske čevabčiči

    Balkánske čevabčiči

    Recept mám od srbov s ktorými som bol v zahraničí...

  • Teplá pomazánka z baklažánov

    Teplá pomazánka z baklažánov

    Keďže baklažány sú teraz dostupné celý rok, nevieme doma bez tejto pomazánky existovať. Je vhodná nielen ako teplá chuťovka, ale aj z chladničky na ochutenie chlebíkov na raňajky a desiatu

  • Bulharský šalát z pečenej papriky (Салата от печени чушки)

    Bulharský šalát z pečenej papriky (Салата от печени чушки)

    V istom období roka vonia celá Sofia silnou arómou pečenej papriky. Keď je papriky na trhoch plno a ceny klesnú na minimum, sofijčania na balkónoch bytoviek masovo pečú, šúpu a nakladajú.

  • Recept bez obrázku

    Kapusta na rumunský spôsob

    Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na tuku do sklovita, pridáme na kocky pokrájané bravčové pliecko, osolíme a prikryté dusíme asi pol hodiny.

  • Srbské cestoviny

    Srbské cestoviny

    Tento recept som dostala od veľmi milej pani, ktorá pochádza zo Srbska. Vždy som dostávala veľa tekvice zo záhrady mojich rodičov a pokiaľ som nemala tento recept, nevedela som čo s ňou okrem prívarku.

  • Recept bez obrázku

    Ajvar

    Očistenú cibuľu, papriku, cesnak a paradajku zomelieme na mlynčeku na mäso a dáme variť spolu s cukrom, soľou, octom a olejom. Pre pikantnejšiu chuť môžeme pridať feferón. Varíme asi 1–1, 5 hodiny.

  • Recept bez obrázku

    Zelenina na balkánsky spôsob

    Zemiaky nakrájané na kolieska vopred uvaríme do polomäkka. Všetku zeleninu nakrájame na kolieska. Cukinu prekrojíme na polovicu a nakrájame na mesiačiky, ktoré osolíme, okoreníme mletou červenou sladkou paprikou, čiernym mletým korením a necháme ju...

  • Recept bez obrázku

    Banica

    Špenát necháme rozmraziť a vytlačíme z neho vodu, bryndzu alebo syr zmiešame s vajíčkom.

  • Recept bez obrázku

    Paprika plnená syrom

    Papriky nasucho opečieme do čierna. Ošúpeme ich a naplníme zmesou rozdrveného syra, zmiešaného s čubricou a petržlenovou vňaťou.

  • Recept bez obrázku

    Bulharská sarma

    Sparené kapustné listy naklepeme, naplníme zmesou bravčového a hovädzieho mäsa, namočenej žemle, vajec, soli a korenia.

  • Recept bez obrázku

    Bulharská kapusta

    Kapustu a papriku nakrájame na prúžky a paradajky olúpeme. Potom ich nakrájame na kocky, cesnak na plátky a cibuľu na mesiačiky, mrkvu nastrúhame. Všetko dáme do väčšieho hrnca a podlejeme bujónom, dochutíme vegetou a posolíme.

  • Recept bez obrázku

    Pravý bulharský šopský šalát

    Papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme, zbavíme žiliek a zrniečok a nakrájame na kocky.

  • Recept bez obrázku

    Balkánska cuketová polievka

    Očistenú a umytú cibuľu nakrájame nadrobno a vložíme do studeného oleja. Pridáme 2 PL vody a štipku soli. Chvíľu varíme, pridáme nadrobno nakrájané rajčiny a podusíme, kým zelenina vypláva na povrch.

  • Rukolový šalát s jahodami, sójovými klíčkami v parmezánovom košíku

    Rukolový šalát s jahodami, sójovými klíčkami v parmezánovom košíku

    Strúhaný parmezán nanesieme na celú tefl ónovú panvicu a necháme ho pomaly rozpustiť.

  • Recept bez obrázku

    Bulharská polievka

    Kyslé a sladké mlieko spolu dobre rozšľaháme, pridáme soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej.

  • Grilované a marinované papriky

    Grilované a marinované papriky

    Varí: Vojtech Artz šéfkuchár spoločnosti Metro

  • Sirene po šopsky

    Sirene po šopsky

    Tradičná bulharská pochúťka z jednoduchých surovín a s nenáročnou prípravou. Hoci sa v Bulharsku zvykne podávať ako predjedlo, ide o pomerne výdatný pokrm, ktorý je vhodný aj ako obed alebo večera.

TV Varecha TV Varecha logo
Inšpirácie z nových receptov
TOPlist