Mascarpone torta

Narodeninová torta

Autor receptu: sasika

Recept na jednoduchú, chutnú a dobre vyzerajúcu tortu či už k narodeninám alebo len tak, na príjemné rodinné posedenie :)

10
porcií
100 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvý si spravíme korpus na tortu. Pripravíme si dve misky. Do jednej dáme bielky a do druhej žĺtky. K bielkam pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme mixérom na biely sneh. K žĺtkam v druhej miske pridáme štipku soli a olej. Pridáme aj preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešame mixérom. Následne vlejeme zmes so žĺtkami k vyšľahanému snehu z bielkov. Jemnými pohybmi metličkou pomaly spojíme, aby cesto ostalo nadýchané. Spodok formy na pečenie (ja používam s priemerom 24 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 40-50 minút pri 150 °C. Korpus, do zlatista upečený a zvrchu trochou tvrdší, vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
  2. V menšom hrnčeku si zatiaľ pripravíme ovocnú náplň. Použijeme približne polovicu z balenia čučoriedok (druhá bude slúžiť na dozdobenie). Čučoriedky spolu s troškou vody a kryštálovým cukrom prevaríme v hrnčeku kým sa cukor pekne nerozpustí a nespojí s čučoriedkami, poprípade môžme túto zmes ešte rozmixovať ponorným mixérom, aj keď ja som čučoriedky iba roztlačila varechou :P
  3. Všetky suroviny na krém spolu vyšľaháme. Vychladnutý korpus pílkovým nožom na chlieb rozkrojíme na 3 časti. Spodnú časť korpusu použijeme navrch torty, pretože by mal byť najkrajší a najrovnejší. Teraz si pripravíme časť korpusu, ktorá bude tvoriť spodok. Naň dáme primerané množstvo ovocnej náplne aby cesto nasiaklo, ale nie príliš, nech nie je premočené, korpus by sa mohol rozpadnúť. Ovocnú náplň nedávame až po kraje ale cca 2 cm od kraja korpusu, aby sa na boku torta nezafarbila. Na ovocnú vrstvu rozotrieme krém (ten dáme až úplne po kraje) a naň dáme znova ovocnú náplň. Teraz uložíme stredný plát korpusu, ktorý znova potrieme ovocnou náplňou, krémom a na krém znova dáme ovocnú náplň. Uložíme poslednú, vrchnú časť torty (korpusu), ktorú už ale nepotierame ovocnou čučoriedkovou náplňou, ale iba krémom. Všetky tri časti sa snažíme dávať presne na seba. Teraz natrieme tenkú vrstvu krému po celej torte aj z bokov. Na ňu natrieme o niečo hrubšiu vrstvu krému a takto sa snažíme ponatierať celú tortu. Najlepšie sa to rozotiera železným nožom, ktorý je presne určený na rozotieranie krému a polevy.
  4. Nakoniec roztopíme v hrnčeku Ceru a k nej pridáme nalámanú čokoládu (ja som použila Milka darkmilk). Po rozpustení počkáme, aby mala poleva správnu hustotu (nemôže byť úplne riedka) a vylejeme ju na vrch torty. Ja som ju nechala z bokov postekať, aby vyzerala lepšie. A teraz už len dozdobiť :) Zdobenie je na vašej fantázii, ja som použila mango, Kinder bueno, lentilky a čučoriedky.