Nakličovanie semien fotorecept

evusik - fotkaevusik, 6. augusta 2011
Nakličovanie semien (fotorecept)
Foto: evusik

Pred troma dňami som si kúpila keramickú súpravu na nakličovanie semien a hneď som sa pustila do práce. A tu je výsledok :-)

Suroviny





Postup

  1. 1

    Keramická súprava na nakličovanie sa skladá zo spodnej smaltovanej misky ktorá slúži na odtok vody. Na nej sú postavené dve nakličovacie misky s otvormi kade odteká voda a smaltovaného vrchnáka.

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Večer: semienka, ktoré chceme nakličovať musíme najskôr opláchnuť a potom máčať ponorené v dostatočnom množstve vody, najlepšie cez noc. Ja som si namočila mungo fazuľky.

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Deň prvý: ráno zistíme, že fazuľky nabobtnali....

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    .... tak ich scedíme, opláchneme pod tečúcou vodou a rozdelíme do dvoch nakličovacích misiek, položíme na odkvapkávaciu misku....

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    .... a uzavrieme vrchnákom. Nakličovanie semien má prebiehať v tme a to je výhoda tejto misky. Keď ju uzavriete, smená sú v tme a môžu krásne klíčiť. A vy môžete mať misku hoci aj na kuchynskej linke, ale nie na priamom slnku. Počas dňa semienka aspoň 2-3 krát prepláchneme.

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Deň druhý: semienka nám už vytŕčajú prvé klíčiky. Ráno prepláchneme a počas dňa aspoň 2-3 krát zopakujeme.

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Deň tretí: a je hotovo! posledný krát prepláchneme, necháme odkvapkať...

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    .... a vysypeme do spodnej smaltovanej misky, ktorú môžeme použiť aj ako servírovaciu misku....

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zakryjeme vrchnáčikom a odložíme do chladničky kde nám vydržia 2-3 dni. Tým mojim ale veľkú šancu nedávam :-)

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ja som si hneď urobila takýto fajnový zeleninový šalát s mungo klíčkami ale výborný je aj zemiakový šalát s naklíčenými mungo fazuľkami

    Nakličovanie semien (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

vierik
To je fantastické a rýchle,a kde si to prosím Ťa kúpila,ak môžeš povedať.
Pozrela by som sa po nej a kúpila ju,díky za odpoveď....
evusik
mne ju kúpila nevesta v BA na stanici v nejakom obchodíku, kde si kupuje sušené ovocie za 6,85 €
keď si dáte do vyhľadávača "nakličovacia súprava" vyhodí vám kopec e-shopov kde ich majú od 6,20 až po vyše 11,00€ samozrejme plus poštovné
napr. v tomto e-shope ju majú za 6,20€ + 4,00€ poštovné  ezoshop.sk/103-kuchynske-pomocky/290-ine/1600-nakl...

alebo treba pozerať v obchodoch so zdravou výživou
viem, že v TN ich majú na námestí, ten obchod sa volá Malý princ
evusik
@dorisa pôvodne som aj ja po tej čo si dala link pokukovala, ale je to plastová nádoba a stojí vyše 13 € plus poštovné, čo je pomaly 2x viac ako keramická... a keramika je predsa len prírodný materiál, tak som sa rozhodla pre takúto :-)
atka7
ja mam doma tu plastovu, uz zopar rokov, tiez som vtedy pokukovala po tych keramickych, ale nepacilo sa mi, ze tam nie je pristup slnka.... ale ktovie, co je lepsie... a @marika554 , na klicenie munga supravu nepotrebujes, ide to lahko aj v obycajnom tanieri...
evusik
@atka7 práve že nakličovanie má prebiehať v tme, je to vlastne simulácia prirodzeného procesu keď semienko klíči v zemi-v tme. Klíčiaca miska sa v žiadnom prípade nesmie dávať na slnko. Klíčky vzídené na slnku sú žlto-zelené až hnedé a sú horké, zatiaľ čo klíčky vzídené v tme sú biele a sladké.
A samozrejme že na nakličovanie nie je potrebná takáto súprava, ja nakličujem už roky a vždy som to robila v obyčajných plastových nádobách, len takto je to také elegantnejšie a praktickejšie :-)
atka7
@evusik , neviem, nehadam sa, ja davam naklicovat kde mi pride a zatial som spokojna, nemam nic horke, dokonca aj moja dcera ich ma velmi rada.... mne moje naklicene mungo pripomina sladky hrasok.... a myslim, ze taka chut aj byt ma... cize mozno to, ci to je v tme alebo nie, az taky velky vyznam nema... ktovie... ja naklicujem mungo vacsinou v obycajnom tanieri, na noc zalejem vodou, rano preplachnem, dolejem trosinku vody, vecer znova preplachnem, znova trosinku vody atd a ked zacnu klicit malicke klicky, pustime sa do nich :) ostatne veci uz naklicovat tak lahko v tanieri nejdu, to robim potom v tom naklicovadle... citala som, ze ked su klicky malicke, ma ten klicok co najviac vitaminov.. cim su dlhsie, je tam vitaminov menej a menej... ale mozno je to zas len vec nazoru... :)
evusik
Toto mám z jednej múdrej knižky:
Na klíčenie existuje niekoľko metód. Všetky majú spoločnú podstatu vychádzajúcu z kopírovania prírodných podmienok, ktoré majú rastlinky v prírode.
Semená na klíčenie nasypte do 0,7 l skleneného pohára - asi tak 3 cm vrstvu. Potom ich preberte, prepláchnite pod tečúcou vodou, nasypte späť do opláchnutého pohára a zalejte vodou. Pohár umiestnite na tmavé miesto pri teplote 20 – 27°C, alebo prekryte látkou, či papierovým vreckom. Čas namáčania závisí od druhu semienok (ďatelina 5 hodín, šošovica 12 hodín, pšenica 24 hodín, ryža minimálne 48 hodín). Aby ste zabránili vzniku nebezpečných plesní, je nutné semienka preplachovať pod tečúcou vodou minimálne každých 12 hodín.
evusik
@atka7 ďakujem.... ja najčastejšie nakličujem práve mungo a máš pravdu, že chutí ako mladý sladký hrášok, preto viac nakličujem v zime lebo v lete mám dosť čerstvej zeleniny a ovocia z vlastných zdrojov... veľa ľudí nakličovanie moc nepozná, ale komu dám ochutnať každý je nadšený :-)
tých spôsobov nakličovania je určite viac, dôležitý je výsledok ale najdôležitejšie je aby človek dopestoval to čo mu prospeje a nie čo mu ubíži, myslím teraz tie plesne na čo by sa pri pestovaní klíčkov nemalo zabúdať....
jamarlen
@evusik , krásne si to napísala, aj o tých pliesňach, aj o tom, že klíčky viac treba v zime.
v lete ich klíčim len občas,
ak nás čaká nejaké slávnostnejšie stolovanie, lebo na tanieroch a misách je z nich nádherná ozdoba, a najradšej viacej druhov semienok, lebo každé sú inak krásne.
aj tá miska, aj zátišie na foto je krásne:))
pumaamravec
super;) mungo klicky som videla zatial len uz naklicene, v Tescu v BA, ale doma som s nimi este taketo pokusy nerobila, vyskusam;)
ancicka
Pekné foto a aj postup.Po tej miske sa niekde pozriem,páči sa mi.Vdaka za komentáre,človek sa čo-to podučí.Mango kde je dostať kúpiť?U nás som sa s ním nestretla.
frezia68
@uvusik :jasne a zrozumiteľné aj pre začiatovníkov,možná si tu naštartovala viacerých na zdravú výživu :-)
evusik
a keby ste vedeli aké je to dobré chrumkanie len tak pri TV :-)
mungo fazuľky dostať kúpiť v supermarketoch v oddelení zdravej výživy, sú to také malé balíčky hádam po 50g
ako písala @atka7 nakličovanie munga je veľmi jednoduché, ja som to robievala tak, že som odstrihla dno PET fľaše, do spodu som nožom prerezala otvory aby mala kam odtekať voda nasypala mungo, prepláchla, položila na tanierik a dala do komory. Aj preplachovanie bolo jednoduché lebo tá PET fľaša slúžila zároveň ako sitko, ak máte chuť vyskúšajte najprv takto a potom uvidíte či vám to zachutí, je to fakt výborné do šalátov :-)
tothka
Veľa krát som sa s nakličovanými semienkami v receptoch strela, ale ešte som to sama neskúšala. Som rada, že si toto všetko pridala na Varechu,myslím, že si nakopla nielen mňa, ale viacerých, ktorí sa v duchu pohrávajú s myšlienkou na zdravšie stravovanie.
marienka44
@Ancicka ,nie mango, ale mungo. Je to taka mala fazulka zelenej farby. Dostat ju kupit aj v Kauflande na hornych policiach medzi lusteninami.
Ja tiez naklicujem v 7 dcl sklenenom pohari, na vrch ktoreho upevnim gumickou gazu a prevratim po preplachnuti vodou na maly tanierik hore dnom. Ked preplachujem, gaza zabrani , aby sa mungo vysypalo do vylevky.
Prvé namocenie ma prebiehat tak, ze sa umyte mungo v pohari s vodou umiestni na noc do chladnicky /tzv. jarovizacia-@Sovka62 vie o com je rec/ a az potom sa vyklada na linku alebo na ine miesto. Pocas naklicovania sa premyva, ako pise @Evusik. Klicky obsahuju viataminy a enzymy !
zdezda
Jéééjda, evusik, to je krásna súprava na klíčenie, ja tiež dávam klíčiť, najmä šošovicu, no tak ako marienka44, veľmi radi ju zobkáme pri telke len-tak:-), dokonca som tento týždeň naklíčila bôb, no trvalo to fakt týždeň:-) táto súprava sa mi veľmi páči, musím inšpirovať mladých, krásne si nám to tu predviedla, vďaka Ti
michsamant
@evusik cim viac nakukam na tu tvoju klicko-misku tym viac sa mi paci! a uz som davno nic neklicila, musim nieco do tej mojej supnut :)
lubja
pridávam sa do klubu, mám presne takú súpravu mištičiek, nakličovanie s ňou je uplne fantastické, moja je priamo z obchodu v Martine
jerica
Inšpirácia do KK !! krásne FOTO , priam láka , choď a urob!! :-))
evusik
@mischa ja tiež nakličujem skôr v zime len som to musela vyskúšať :-)
@lubja čo nakličuješ? moc by ma zaujímalo aké máš skúsenosti s inými semienkami :-)
ďakujem všetkým za pekné a podnetné komentáre :-)
pivonka
Miska je krásna a teba obdivujem, aká si všestranná a zdatná kuchárka.
ajuschka
no z prvej fotky a popisku som si myslela ze vysledkom je ta zrela paradajka v popredi :D
evusik
@ajuschka to som len mala na stole nachystaný kopec zeleniny na plnenú papriku a keďže kuchynku mám malú, placu málo tak som misku odfotila aj zo zeleninou.... ale som sa zasmiala, to by som bola aký mičurinec keby som v nakličovacej miske vypestovala takú paradajku :-))))
gordonko
@Evusik ...Ty beťárko ten šalát sa mi páčí, klíčky mam a zajtra kúpim dalšie do šalátu ..... aj to mungo kuknem
marimar
super ukážka, s klíčkami som začala aj ja, len v obyčajnej nádobe. prvé som robila mungo fazuľku a trochu som nevedela, čo so šupkami, niektoré sa zošúpali samé niektoré zostali, ale asi sa to konzumuje vcelku. robila som aj cícer, len som chcela urýchliť klíčenie a dala som ich v nádobe do tepla - na radiátor - a trocha sa mi tam upiekli, tak sa najedli sliepky. metóda pokus-omyl, čo už. a drobné semienka neprepadajú cez otvory pri oplachovaní?
evusik
@mariamar ja tie šupky neriešim, jem to rad radom... čo sa týka cíceru ten sa klíči trošku dlhšie, s tým pripečením si ma pobavila :-) ale stávajú sa aj horšie veci.... no a tie dierky sú také malinké, že drobné semienka neprepadnú, ale ja aj tak väčšinou klíčim mungo, šošovicu, cícer....
rulik
aj my to používame, dobrá vec, po pár použitiach som ale musel vrtákom trochu prečistiť dierky aby rovnomerne odtekala voda
vegetariankapp
pridám aj ja svoje 10 ročné skúsenosti s klíčením. Tiež mám túto nádobu je skvelá a dávam klíčiť skoro všetký semiačka okrem hrachu a klasickej fazule tie sa musia variť . A čo sa týka tých šupiek tak zo všetkých strukovín by sa mali vyhodiť / či klíčených či varených/ lebo nadúvaju okrem munga. Tam je totiž najviac vitamínov. Sú preto velmi dôležite a treba ich jesť spolu celé.
Tiež najčastejšie dávam kličiť mugo to je favorit číslo jeden a potom šošovicu má chuť ako mladý hrášok, slnečnicu tú tiež máme radi. Tieto tri asi najčastejšie. Tak asi tolko.
Pekný večer všetkým :D
evusik
@Vegetariankapp (19.3.2017 20:02)
ja mám práve teraz misku mungo klíčkov na stole, tie mi asi chutia najviac zo všetkého a aj naše vnúčatká to radi zobkajú, hlavne v zime, v lete pôjde miska do komory, bude dosť ovocia a čerstvej zeleniny...
vegetariankapp
Super Evusik je to vitamínová bomba teraz na jar aj my už asi mesiac zobkáme hlavne mungo naklíčené. Tak ako píšeš v lete nie je dôvod nakličovať,no niekedy príde na chuť a do šalátov tak dám aj v lete nejaké semiačka nklíčiť.
krásny prvý jarný deň prajem všetkým. :D
1x evusik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia