Nakladaný karfiol s mrkvou a čili papričkami (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Inšpirácia z mexickej kuchárky. Píšu tam, že v chladničke vydrží aj dva týždne.

10 minút
príprava
9 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetku zeleninu očistíme a umyjeme podľa potreby. Do širokej nádoby dáme zohriať olej a na ňom popražíme pokrájanú cibuľu, kápiu, mrkvu na kolieska, cesnak na plátky, karfiol rozobratý na ružičky, čili papričky zbavené jadrovníka a semienok. Pred týmto úkonom si včas vyberieme kontaktné šošovky:-)
  2. V pôvodnom recepte figuroval stonkový zeler, ten ja nemám rada, tak som ho nahradila uhorkou nakladačkou. Opekanie zeleniny trvalo asi 2 minútky.
  3. Zmes som osolila a okorenila rascou, pridala som bobkový list a premiešala.
  4. Do hrnčeka som naliala ocot a doliala som ho čistou vodou, zaliala ním zeleninu a ešte doplnila vodu, aby bola celá ponorená. Takto sa varila 7 minút zakrytá. V recepte z mojej predlohy sa použil vínny ocot pol hrnčeka.
  5. Zelenina musí ostať na skus, teda al dente. Nakoniec sa prípadne dochutí soľou. Namiesto oregana som použila čerstvý kôpor.
  6. Môže sa hneď konzumovať, povedzme aj k švábovici od @marianne:-) Naložila som zmes aj s nálevom do dvoch fliaš, jednu mienim sterilizovať a druhú len tak nechám v chladničke. Teda uskladním, kým sa neminie.