Nakladaná zelenina - bez sterilizácie fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 14. augusta 2011

Je to kyslá zeleninka. Keď odjeme môžeme pridať zeleninu znovu. Táto zeleninka vydrží do jari.

Suroviny

12  l
3 l
2 kg
40 dkg
1/2 balíčka
1 PL
3 čl – (dostať v záhradkárskych potrebách),
15-20 ks




Postup

  1. 1

    Takto pripravený nálev necháme stáť 24 hodín. 4-5 krát premiešame (nevaríme). Naložíme akúkoľvek zeleninu okrem červenej kapusty, paradajok, cvikle. Ja som robila nálev z polovičnej dávky.

  2. 2

    BORKÉN

    Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme akúkoľvek zeleninu, ja som dala karfiol ( je veľmi dobrý), brokolicu, mrkvu, cibuľku, fazuľkové struky, cuketu, uhorku, baranie rohy, proste čokoľvek čo záhradka dá okrem červenej zeleniny.

    Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zalejeme nálevom

    Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    takto to vypadá po 3 mesiacoch ( dosť odjedené)

    Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

hubarka35
to vypadá byt moc dobré....ako to skladujete?prikrité vekom niekde v špajzi, tú ja nemám...a neviem kde by som to vedierko mala...
hubata
Paráda že sa dá stále dokladať. Mohli by tam ísť zrejme aj huby ak nazbieram málo, tak ich môže povarené pridať do zeleniny. Bokrén, Bokrén ..... musím si to zapísať. Recept si ukladám ako inšpiráciu na zaváranie s novým výrobkom Bokrén.
ketty3811
aj mne sa to páči.Odjeme a doložíme a stále máme plné vedierko.:-))
bobarka
Aký význam má v recepte BORKEN ? Neovplyvní chuť?
mvrekova
všetká zelenina je ukladaná v surovom stave? A skladovanie v plastovom vedierku je vhodné? Môže sa to skladovať aj v 4l sklách a môže sa to priebežne otvárať?
ďakujem
danculka
Dokonca keď s nej odoberieš,môžeš doložiť,akú chceš a kedy chceš,bobarka nesmie sa to prehnať s borkénom,treba dať len toľko,koľko sa píše,lebo by chuť ovplyvnil...zabraňuje kvaseniu,vymývajú sa stým aj sudy na víno....
tatranka
Mala by som skúsiť aj také niečo.Tiež nemám špecialne špajzu,takže vždy je problém s uskladnením.Pokiaľ mám veci sterilizované,tak nemám o zaváraniny obavu.No takto neviem...neviem...
zdezda
nádhera :-) veľmi sa mi páči, že nie je treba sterilizovať, no myslím si, že kameninový súdok bude vhodnejší na dlhšie uskladnenie, robila som podobne uhorky, ale som ich zaliala iba studeným nálevom z Deka a vydržali až do novej úrody, vyskúšam aj takto, miešanú zeleninku
aroooo
tak za tento recept ďakujem,už dávnejšie mi o tom hovorila kamoška, dala mi aj ten prášok -borkén, že je to vynikajúce, keď má niečo navyše, tak to tam hodí a vydrží im to aj rok, ak nezjedia, no ja som nemala recept na nálev-ona tuším hovorila o obyčajnom ako na uhorky.Ja som Borkén dostala aj u nás v Jednote, takže ukladám, škoda, bude už asi len na budúci rok, teraz na záhradke mám už len kvety,mrkvu a nepodarenú zimnú kapustu, ktorá bude možno až na Vianoce
bejaja
takto sme s dcérou zavárali zeleninku predvlani, BORKÉN sme mali z Maďarska, ale dali sme to do veľkých (5l) pohárov,zeleninka bola chutná, ale podľa mojich osobných skúseností a môj osobný názor - klasika je klasika - vrátila som sa k môjmu pôvodnému zaváraniu -robím mix zo zeleniny( uhorky, paprika, baranie rohy, karfiol, brokolica, cesnak, mrkva, malé kukuričky, cibuľky, nálev ako na zavárané uhorky a sterilizujem ako uhorky.
kucharka100
Tak tento recept je tiež OK. Skúsim. Nič sa na tom nedá pokaziť...iba musím kúpiť tú síru.
evanaaa
Aha, musím ho napísať znovu. Ja sa chystám robiť takúto čalamádku, ale by som chcela zasterilizovať, nemám moc rada chrumkavé-surové, už aj kvôli mojim (zlým) zubom, raz som robila uhorky bez steril. a boli tvrdé, ani mužovi nechutili. Ale len pár pohárov, pre mňa. Chcem sa spýtať, je jedno, z akej kapusty ju spravím ( letná, zimná), a ako asi dlho ju povariť , 10-15 minút? Za radu ďakujem.
aroooo
Spravila som to vlani, chutilo to znamenite, bolo to chrumkavé, najlepší bol karfiol a uhorky, tento rok chcem spraviť zas 2 ks 5-litrové poháre,teraz dojedám posledné kúsky.
neposed
senzacny recept, na toto som cakala. Konecne je tu! Dakujem, neviem, ci vyskusam v malom 10l sudku, ci v poharoch, ale nakoniec by to podla receptu malo byt druhorade. Este raz vdaka.
neposed
este otazocka, tie cajove lyzicky su zarovnane, /take predpokladam/, alebo mierne kopcovite? Gramaz-ccelkovu vahu nahodou na ne nemas? Lebo nie je lyzicka ako lyzicka. No mam odmerky lyziciek, to bude asi najpresnejsie. Dakujem.
bonka
idem to robit znova,velmi nam to chutilo a dlho nam to nevydrzalo,hned sa to zjedlo. bolo to pekne a velmi chutne. teraz dojedame kvasaky a uz sa tesime na zeleninovy mix... odporcam vsetkym
modrykamen
Kto neodskúša neuverí. Doporučujem začať malým vedierkom. Ja som to najskôr ochutnal a až potom robil. Je to niečo iné ako čalamáda,skôr ako zeleninový šalát k obedu. Tiež som za klasiku, ale na takúto zeleninu nedám dopustiť kvôli chuti a chrumkavosti. Teraz to dávam do kameninového súdka V nádeji, že vydrží celú zimu, ale kdeže, okolo Vianoc už dostávam otázky, že kde je nakladaná zelenina aj od tých, ktorí klasickú čalamádu nejedia.
elef
nechcem to s tym borkenom,takych su plne obchody,radsej v tom sudku s prevarenou slanou vodou zaliat
vlasatka
Chcem robiť túto čalamadu podla tohoto receptu, mám vsak jeden dosť dôležitý dotaz. V recepte je uvedené 40 dkg=400 g = takmer pol kila !!! soli. Je to v poriadku? Ja som dala 40 g, čo sa mi zdá reálnejšie. Prosím, ak to niekto robieva, napíšte, pretože poobede chcem naložiť zeleninu do nálevu. Vďaka.
vlasatka
Nakoniec som teda dala tak, ako je v predpise. Tá zelenina asi potrebuje toľko soli. Najskor som dala 40 g, potom som pridala tak, ako je písané. Pravda je, že nálev tým získal takú výraznú chuť. Ostáva iba čakať, kým chuť prejde cez zeleninu. Za akú dobu je to jedlé?
vlasatka
Naložila som túto čalamadu do kameninoveho sudka, dala som tam iba karfiol a pár uhoriek. Mám ju asi mesiac, ale začalo mi to kvasiť. Neviete, v čom môže byť príčina? Budem to musieť umyť a niečo s tým karfiolom urobiť, asi to zavarim do pohárov.
2010
5* vyzera to pekne ked sa prida cervena kapusta -:)



civko123
už mám nálev pripravený, zajtra začínam plniť súdok, ale neviem či tam ide i petržlen, nikde som o ňom nepočula.
kamka374
Všetka zelenina okrem červenej lebo púšťa farbivo. Ja robím do 20 L.koncu z umelej hmoty. Nesmie to prísť do styku s kovom.
kamka374
Všetka zelenina okrem červenej lebo púšťa farbivo. Ja robím do 20 L.konvy z umelej hmoty. Nesmie to prísť do styku s kovom.