Šišky

Najlepšie fašiangové šišky (fotorecept)

Autor receptu: svetliii

24
porcií

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme kvások tak, že do trochy mlieka dáme 1 ČL kryštálového cukru a rozmrvíme a rozmiešame droždie. Necháme vykysnúť približne 5 minút. Maslo rozpustíme a poriadne metličkou vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme žĺtky, znovu poriadne premiešame. Pridáme polovicu múky, mlieko, kvások, štipku soli, rum a ocot (ocot sa dáva kvôli tomu, aby šišky počas smaženia nenasali veľa oleja, nebojte sa, nie je ho tam vôbec cítiť, zároveň šišky ostanú vláčne). Pridáme druhú polovicu múky a cesto dáme vymiesiť do kuchynského robota na približne 8 minút na mierne otáčky, alebo ho ručne vypracujeme. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste zakryté utierkou približne 30 minút.
  2. Po tomto čase cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku 2 cm. Pohárom s priemerom najlepšie cca 7 cm vykrajujeme z cesta šišky, urobíme do každej prstom v strede dierku na džem a necháme ešte 5-10 minút podkysnúť.
  3. Medzitým rozpálime v panvici olej a skúsime kúskom cesta, či je riadne rozpálený. Na toto pozor, treba vkladať šišky do poriadne rozohriateho oleja. Následne plameň stíšime a vkladáme šišky. 
  4. Po chvíľke ich otáčame a keď sú hotové, vyberieme na servítku a necháme vychladnúť. 
  5. Po vychladnutí na ne natrieme džem podľa našej chuti a posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.
  6. Nech sa páči, podávame. Šišky sú dokonalé a vyjde ich z tohto množstva približne 24 ks, takže robte rovno z dvojitej dávky, lebo zmiznú len taký fukot. Ak sa vám recept páči, dajte vedieť, či ho skúsite a ukladajte do budúcna.