Sviečková na smotane

Najlepšia sviečková na smotane s množstvom zeleniny (videorecept)

Autor receptu: lowy

Sviečková na smotane je recept , ktorý nepochybne patrí medzi tie najobľúbenejšie v našej a českej kuchyni. * Kedže pri všetkých receptoch sa nám zdalo, že je tam málo zeleniny, vylepšili sme si overený recept na naše chute. Čiže každý, kto ľúbi zeleninku, určite ocení menšie zmeny, ktoré sme si dovolili spraviť :) Konzervatívni kuchári, prepáčte nám túto drzosť. Keďže naše recepty sa celkom ujali, začali sme pre vás robiť krátke videonávody. Keď už varíme, tak prečo vám to neukázať...

6
porcií
30 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Postup

  1. Hovädzie mäso umyjeme a vysušíme. Nasolíme a prešpikujeme slaninou.
  2. Na jemne naolejovanej pavnici ho prudko opražíme zo všetkých strán, aby sa zatvorilo. Mäso vyberieme. Manželka sa už pri tomto kroku vždy pýta, či si môže mäsko zjesť. Takže pozor na členov rodiny, aby mäso nezmizlo :)
  3. Očistenú zeleninu pokrájame na kocky a popražíme pár minút na výpeku z mäsa. Ja tam hneď pri pražení zeleniny dávam rovno aj korenie zo zoznamu surovín (čierne a nové korenie, borievky, bobkové listy, kľudne aj tymian - nepraží sa to dlho, čiže môžme :))
  4. Potom všetko dáme do jenskej misy, alebo pekáča s pokrievkou a podlejeme polovicou vývaru.
  5. Zakryjeme a dáme piecť na 180 stupňov na približne 80 minút. Podľa kvality mäsa. Oplatí sa kúpiť kvalitné - nebude to bagandža, hehe... Nezabudneme počas pečenia polievať výpekom, aby mäso nebolo zhora suché.
  6. Keď je mäsko mäkké, vyberieme misu z rúry a mäsko odložíme nabok tak, aby nevychladlo. Vyberieme bobkové listy a hodíme ich do koša (keby to nebolo náhodou jasné :)) Ponorným mixérom rozmixujeme zeleninu aj s koreninami a borievkami do hladka.
  7. V miske spolu rozmiešame smotanu na šľahanie a kyslú smotanu - poriadeneeee!!! Odoberieme dve naberačky rozmixovanej zeleniny a pridáme do misky k smotane. Dôkladne premiešame.
  8. Zvyšnú rozmixovanú zeleninu dáme do hrnca a začneme zohrievať - pridávame smotanovo-zeleninový mix z misky a zvyšný vývar. Privedieme všetko do varu a povaríme 5 minút.
  9. Potom odstavíme a do omáčky pridáme citrónovú šťavu - podľa chuti. Ochutnáme či netreba dochutiť - ale myslím, že to je v poriadku :) Nakoniec do omáčky pridáme maslo na zjemnenie.
  10. Podávame najlepšie s knedlou - ozaj na jednoduchú knedľu mám super recept čo zvládne každý. Ak ešte nie je pridaný na mojom profile, tak určite čochvíľa aj bude. Samozrejme, nezabudneme na brusnice a možno aj na šľahačku. Ja moc ee ale manželka musí :) Tak vám prajem veľa zdaru a mňamky-mňam...