Škoricový a čokoládový závin

Najlepší škoricový a čokoládový závin (vegan) (fotorecept)

Autor receptu: happybunny

Úžasný recept mojej babky na závin, len v rastlinnom prevedení. :)

60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zmiešame si suché ingrediencie, aquafabu (hustá tekutina z uvareného cíceru, 3 PL = 1 vajíčko) najprv rozmiešame s mliekom a až potom prilievame, napokon pridáme olej. Aspoň 15 minút miesime cesto, ktoré by malo mať pevnú neťahavú konzistenciu. Rozdelíme na polovicu a nenechávame kysnúť, hneď plníme.
  2. Moja prvá plnka nebola klasická kakao+cukor, cesto som najprv potrela domácou "nutellou" a potom posypala čokoládovým práškom.
  3. Na druhú plnku som si rozpustila maslo, ktorým som cesto dôkladne potrela a potom už podľa chuti posypala zmesou škorice a cukru (a posypala som ho ňou asi 10x :D).
  4. Záviny si uložíme na plech a pod utierkou necháme hodinu kysnúť. Moje sú troška zdeformované, pretože som ich náhodou spravila na môj maličký plech príliš dlhé.
  5. Po hodine plech vložíme do studenej trúby, nastavíme si ju na horný a dolný ohrev a 190 stupňov. Od momentu rozohriatia pečieme 25-30 minút, potom si teplotu znížime na 170 stupňov a dopekáme ďalších 20-25 minút. Ja som ich dokopy piekla takmer hodinu.
  6. Takto vyzerajú oba záviny po vychladnutí a prerezaní, chutili výborne a boli mäkkučké ešte aj na druhý deň. Dobrú chuť! :)