Cheesecake

Najlepší jednoduchý cheesecake

Autor receptu: sedem8

Môžem smelo napísať, že najlepší, lebo recept nie je môj! Vláčny, extrémne krémový, jednoduché suroviny aj postup.* Ide doň pravý cream cheese, ktorý je už dnes bežne dostupný v obchodných reťazcoch (asi 79 centov za 200 g :D). Veľmi pekne vás prosííím, keď chcete vyskúšať TENTO recept, nedávajte tam mascarpone alebo tvaroh - tie sú super, ale v receptoch na to prispôsobených. Ja som cheesecake piekla pre dcérku k prvým narodeninám, aj keď veľa z neho jesť nemohla, no aspoň doň trošku poďobkala. :)

12
porcií
30 minút
príprava
75 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Keď už sme dali peniaze na suroviny, dobrá príprava je základ. Najprv vyberieme všetky potrebné suroviny na plnku z chladničky, aby mali izbovú teplotu - je to veľmi dôležité pri tomto recepte, aby sa krém nezrazil. Cream cheese vyberte aj pár hodín vopred, vajíčka stačí asi hodinu vopred, s nimi vyberte aj kyslú smotanu. Pripravíme si tortovú formu, priemer 24 cm. Ja som ju zospodu pre istotu obložila papierom na pečenie, aby som si nepoškrabala formu neskôr pri krájaní torty. Rúru predhrejeme na 160 °C. (Riaďte sa podľa svojej rúry. Ak s pečením len začínate a nepoznáte dobre svoju rúru, moja rada nad zlato je kúpiť si teplomer do rúry za asi 5 eur - vyhnete sa tak mnohým slzám, keďže niektoré rúry vedia bežne piecť aj o desiatky stupňov viac hooore dooole :D, moja elektrická mi to tiež robí :D.)
  2. Pripravíme si sušienkový základ. Sušienky treba poriadne rozdrviť - ja najradšej používam sekací mixér. Ale keď sa cítite dobrodružne, môžete dať sušienky do nejakého uzatvárateľného vrecka, vziať valček a namiesto na muža ho namieriť na tie sušienky a poriadne pobúchať. Rozpustite maslo v mikrovlnke alebo v hrnci... nemusí byť úplne rozpustené, ale ľahšie sa vmieša k sušienkam k takom stave. Sušienkovo-maslovú hmotu utlačte na dno formy a môžete aj trochu po bokoch, podľa vášho gusta. Vložte do predhriatej rúry a približne po 10 minútach bude základ pekne predpečený (mal by trošku stmavnúť a akoby stvrdnúť). Nechajte ho trochu vychladnúť, než tam vložíte plnku. Rúru nechajte zapnutú a kontrolujte ju, aby mala stále 160 °C.
  3. Pripravíme si samotnú plnku. Ideálne je použiť robot s nadstavcom lopatka, no môžete aj elektrický mixér, len si pripravte poriadne veľkú nádobu. Ručne miešať neodporúčam. :) Takže si vymiešame cream cheese (smotanový syr, nátierka z čerstvého syra, Soft cheese - aj s takými názvami sa stretnete), kým nebude konečne pekne jednotný a potom doň pridáme cukor a miešame tiež do spojenia. (Množstvo cukru nechávam také, ako uviedla autorka receptu - bojím sa, aby to neovplyvnilo celkovú štruktúru a aby príliš neprerážala chuť syra s menším množstvom cukru, no skúsim aspoň o 50 g nabudúce znížiť a dám vedieť.) K zmesi syra a cukru pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu a premiešame. (Šťavu používam čerstvú, kôru používam väčšinou kúpenú ako "korenie", keďže citróny sú chemicky ošetrované.) Pridáme kyslú smotanu, opäť prešľaháme do spojenia. V tomto recepte sa všetko šľahá iba do spojenia, prílišné šľahanie môže narušiť štruktúru dezertu. Pri vajciach to platí dvojnásobne - pridávať po jednom a šľahať iba do spojenia, resp. tak, aby ste nevideli stopy nevymiešaných vajíčok. Prešľahanie tam naženie priveľa vzduchu a cheesecake praskne. Aj tak bude chutný. Ale možno vám nechýbajú zbytočné problémy, neviem! :)
  4. Plnku vlejeme do formy s predpečeným sušienkovým základom a teraz pozor, pečieme vo vodnom kúpeli, aby bol cheesecake pekný, rovný, hladký a nepraskol. Ja som ten vodný kúpeľ vyriešila jednoducho - žiadne alobaly, len som moju formu dala do väčšej silikónovej okrúhlej formy (takej, čo nepretečie proste) a obe som spolu dala do hlbšieho plechu. Všetky formy aj plechy som vložila do rúry vyhriatej na 160 °C a potom som do toho hlbšieho plechu vliala vriacu vodu tak, aby bola hladina vody približne v polovici výšky cheesecakeu. Niekto ten vodný kúpeľ rieši ešte jednoduchšie - len dá plech s vriacou vodou na spodok rúry. Dobrá finta, len neviem, či funguje. V každom prípade, keď chcete vedieť pravdu, mne uniklo niečo z cheesecakeu do tej silikónovej formy. Neviem, či maslo, či tá plnka, ale bolo to smutné. Keksíkový základ bol potom rozmočený. Tak nabudúce budem musieť formu s cheesecakeom predsa len obaliť alobalom, lebo mám asi nekvalitnú formu (úplne nová, ale lacná, v akcii... čo už). Ale silikónová forma, samozrejme, nepustila žiadnu vodu z vonku dnu. To len tá cheesecake forma zradila (viete, tá klasická na torty, čo sa odopínajú boky.) Môžete cheesecake formu iba obaliť ale že poriadne niekoľkými vrstvami alobalu a tak dať do hlbšieho plechu a vliať tam vriacu vodu. No dobre, už končím s úvahami, lebo to nedopíšem nikdy!
  5. Pečte asi 1 hodinu a 15 minút. Ja som si omylom myslela, že 1 hodinu a 30 minút a aj tak bol cheesecake super. V každom prípade, sledujte na cheesecakeu pevné boky a mierne trasľavý stred (teraz zniem trochu ako zlá fitnes trénerka), tak viete, že je správne upečený. Potom rúru vypnite, otvorte asi tak na 3 centimetre dvierka a nechajte cheesecake v rúre ešte takých 45 minút. Potom ho vyberte VON, vytiahnite z vodného kúpeľa a teraz, dôležité, prejdite nožom po bokoch formy, aby cheesecake nepraskol, ako bude chladnúť a sťahovať sa (viem, viem, zas vám hrozím prasknutím, no inak by ste si robili, čo chcete, a to nezvykne byť dobrý nápad pri pečení). Nechajte cheesecake úplne vychladnúť pri izbovej teplote, potom vložte na noc do chladničky. Nezakrývajte ho, aby sa nevytvorila kondenzácia. (Čiže radšej nenechajte v chladničke cibuľu či uvarené vajcia alebo podobné skvosty, aby sa necítili v cheesecakeu, ktorý chudák nebude od cudzích pachov nijak chránený. :))
  6. Ak by ste si chceli cheesecake ozdobiť podobne ako ja, môžete si pripraviť 2x čokoládovú ganache - jednu z mliečnej a druhú z bielej čokolády, do každej čokolády nalámanej na maličké kúsočky ide po 100 g horúcej, takmer vriacej smotany na šľahanie. No keď mám pravdu povedať, bolo to feeeest sladké. Ja som len chcela pekne ozdobiť tortičku pevnými krémami. Nabudúce urobím šľahanú ganache radšej z tmavej čokolády so smotanou v pomere 1:2. Do bielej čokoládovej ganache som pridala aj pomleté mrazom sušené maliny a keďže to na sfarbenie nestačilo, musela som aj ružové farbivo (nemusela, ale chcela). Obe ganache som nechala cez noc stuhnúť v chladničke a na druhý deň som ich vyšľahala, naplnila nimi cukrárske vrecká a ozdobila tortičku. No vy na cheesecake môžete dať napríklad malinovú omáčku ako v pôvodnom recepte, je to svieže, kyselkavé a lepšie to doplní sladkosť cheesecakeu. A posypala som ešte tortičku mrazom sušenými malinami.
  7. Čo sa týka fondánových ozdobiek, viem, že ten medveď vyzerá, akoby sa práve pobil s iným medveďom, no bol to prvý pokus a dcérka aj tak ešte nemá rozvinuté estetické cítenie, takže sa z celého efektu tešila. Medvedíka však treba oddeliť čokoládou od cheesecakeu, inak sa tam ten fondán bude rozpúšťať. :) Srdiečka som tiež vyrobila z fondánu a napichovala som ich na také drôtiky, čo sa používajú na kvety pri zdobení tort. (Kúpila som ich špeciálne kvôli tomu :D, kvetmi som ešte nikdy nezdobila.)
  8. Tu je cheesecake v reze. :) Verím, že vyskúšate, cheesecake je na-o-zaj lahodný, krémový, najlepší, aký som kedy mala, aj keď nemala som všetky cheesecakey na svete. Dobrú chuť. :)