Osie hniezda

Najjemnejšie osie hniezda so skvelou polevou (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Skúšala som veľa receptov, ale nikdy to nebolo ono, až som natrafila na tento anglický a je fakt skvelý, cesto jemné ako pavučina a mäkké boli ešte aj na tretí deň.

12
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame, spravíme jamku a nasypeme cukor a droždie, zalejeme vodou, vodu s droždím premiešame a necháme tak 5-10 minút, potom dolejeme mlieko, maslo a vajíčka a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme fóliou a utierkou a necháme minimálne hodinu podkysnúť.
  2. Vykysnuté cesto postláčame päsťou a dáme na pomúčenú dosku.
  3. Na posýpku si zmiešame cukor s plnou lyžicou škorice.
  4. Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme mäkkým maslom a posypeme posýpkou.
  5. Opatrne zrolujeme a nakrájame na 12 rovnakých kúskov.
  6. Hlbší pekáč/zapekaciu misu vytrieme maslom a uložíme do nej hniezda, prikryjeme a necháme 1/2 hodiny podkysnúť.
  7. Podkysnuté dáme piecť do vyhriatej rúry.
  8. Na polevu si vymiešame syr s maslom, cukrom a vanilkovou esenciou. Pár hrudiek nevadí, ono sa to aj tak roztopí.
  9. Už som skúšala aj túto lacnejšiu variantu syra z lidla a chutí rovnako dobre.
  10. Upečené necháme chvíľku vychladnúť a ešte na horúce nalejeme polevu.
  11. Takto krásne vysoké sú.
  12. A pohľad zhora. Dobrú chuť.