Osie hniezda
Najjemnejšie osie hniezda so skvelou polevou (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Skúšala som veľa receptov, ale nikdy to
nebolo ono, až som natrafila na tento
anglický a je fakt skvelý, cesto jemné ako
pavučina a mäkké boli ešte aj na tretí
deň.
12 porcií |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame, spravíme jamku a nasypeme cukor a droždie, zalejeme vodou, vodu s droždím premiešame a necháme tak 5-10 minút, potom dolejeme mlieko, maslo a vajíčka a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme fóliou a utierkou a necháme minimálne hodinu podkysnúť.
- Vykysnuté cesto postláčame päsťou a dáme na pomúčenú dosku.
- Na posýpku si zmiešame cukor s plnou lyžicou škorice.
- Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme mäkkým maslom a posypeme posýpkou.
- Opatrne zrolujeme a nakrájame na 12 rovnakých kúskov.
- Hlbší pekáč/zapekaciu misu vytrieme maslom a uložíme do nej hniezda, prikryjeme a necháme 1/2 hodiny podkysnúť.
- Podkysnuté dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Na polevu si vymiešame syr s maslom, cukrom a vanilkovou esenciou. Pár hrudiek nevadí, ono sa to aj tak roztopí.
- Už som skúšala aj túto lacnejšiu variantu syra z lidla a chutí rovnako dobre.
- Upečené necháme chvíľku vychladnúť a ešte na horúce nalejeme polevu.
- Takto krásne vysoké sú.
- A pohľad zhora. Dobrú chuť.