Najchrumkavejší bôčik
Autor receptu: 2010
Je tu veľa receptov na bôčik, toto je len čínsky postup, ako dosiahnuť chrumkavú kožu, tzv. crackling.
20 minút príprava |
110 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravu treba zacat 24 hodin vopred.
Do kanvice si dame varit vodu.
Bocik dame na mriezku do vylevky a obarime ho (vrch - kožu) vriacou vodou.
- Bocik - kožu osusime papierovou utierkou.
Ihlicou na strikovanie alebo kovovym spizom husto dobodame kožu, tak 1 cm od seba.
- Kožu stedro posolime a sol povtierame a bocik odlozime nezakryty v chladnicke.
Kdo chce marinuje, ja som marinoval, ale daval pozor, aby koža bola sucha.
- Trubu rozohrejeme na 160 C- 180 C. Bocik dame na pekac a podlejeme podla chute poharom vody, ja som isiel na cinsky sposob a podlial cinskym vinom na varenie.
Kožu lahko potrieme olejom.
- Pecieme do makka podla chute, ja som robil tak 90 minut.
Nakoniec prepneme trubu na maximum, ja som dal na 240 C a nechame kožu povystrelovat - crackling. Treba davat pozor, aby nam bocik nezhorel, mne to trvalo tak 10 minut, aby sme dostali chrumkavu, ale nie tvrdu kožu.