Ovocná torta

Nahé srdce (fotorecept)

Autor receptu: zizazi

Tento typ torty je teraz in, tak som ju chcela vyskúšať aj ja. Korpus je z lineckého cesta, z ktorého pečiem pravidelne na Vianoce. Prvý raz som piekla zo špadlovej múky. Skutočne to bol pokus, ktorý vyšiel nad očakávanie. Tortička veľmi chutila, až tak, že sa zjedla hneď pri nedeľnej káve.

90 minút
príprava
20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny spracujeme do bochníka. Prvý raz som pracovala so špaldovou múkou. Okrem toho, že cesto je tmavšie a dlhšie sa pieklo, som iný rozdiel nezaznamenala. Na pečenie bežne používam kryštálový cukor, ale teraz som dala polovicu práškového.
  2. Rozvaľkala som a vyrezala podľa vopred pripravenej šablóny. Urobte si radšej menšiu. Ja som si urobila dosť veľkú a zle sa mi potom s upečeným cestom manipulovalo. Vaľkala som priamo na papieri na pečenie, nevedela som, ako sa bude cesto správať a ako ho prenesiem. Takto to bolo jednoduché.
  3. Srdiečko sa pieklo 20 min pri 180 °C, ale každá si tú svoju rúru poznáte, takže pečte podľa seba. Toto som urobila 3 x. Zostalo mi trocha cesta, tak som z neho vykrojila srdiečka rôznych veľkostí a použila som ich na výzdobu, teda čo mi zostalo, lebo chlapi mi ich uchýtali spod rúk.
  4. Upečené som nechala vychladnúť. Prvé cesto som dala priamo na podložku, na ktorej som tortu podávala. Nevedela som s tým celým dobre manipulovať, jedna časť sa mi zlomila, ale v konečnom výsledku to na šťastie nebolo vidieť.
  5. Kým sa cesto chladilo, urobila som si krémy. Najprv som si urobila jahodový puding. Mám veľa domácej jahodovej drene, tak som ju takto využila. Je už sladká, preto som nepridala cukor. Do roztopenej drene som vmiešala Zlatý klas, uvarila dotuha a občas pri chladnutí pomiešala. Samozrejme, že stačí urobiť jahodový alebo iný, farebný puding. Po vychladnutí som pridala trocha masla a rozmiešala. Potom som vyšľahala šľahačku, pridala mascarpone a nakoniec vanilkový puding bez varenia. Šľahačka je sladká, preto som cukor už nepridávala, ale ak sa vám zdá krém málo sladký, pridajte cukru podľa vlastnej chuti. Krém je super tuhý, netreba žiaden stužovač. Na krémy už asi rok inú ako rastlinnú šľahačku nepoužívam. Dobre sa s ňou pracuje a hlavne, nedá sa prešľahať. Ak ale nemáte v pohode použite klasickú - z kravského mlieka, v tom prípade určite oslaďte.
  6. Korpus som potrela jahodovým džemom a postupne nastriekala biely krém. Červeným som vyplnila medzery. V podstate ho nemusíte použiť, ja som ho dala hlavne pre chuť, bála som sa, že torta bude fádna. Na ozdobený prvý korpus položíme ďalšie a rovnako vyzdobíme. Mne sa jeden korpus polámal na cca 4 časti, dala som ho preto do stredu, ale v konečnom výsledku a ani pri krájaní to nebolo vidieť.
  7. No a nakoniec som ozdobila. Tortu som nechala cez noc stáť. Cesto trocha zmäklo, v pohode sa dala krájať. Dobrú chuť