Nadýchaný univerzálny tvarohový cheescake (fotorecept)

Autor receptu: askadaniela

Tento úžasný dezert je ľahučký, rozplýva sa na jazyku a možno ho pripraviť na plno rôznych spôsobov. Dezert, ktorým zaručene vždy zabodujete :)

16-20
porcií
25 minút
príprava
60 minút
na 120 °C

Postup

  1. Najskôr si podrvíme sušienky pomocou valčeka na čo najjemnejšie. Ak vám tam však ostanú aj väčšie kúsky, rozhodne to nevadí.
  2. Potom k nim pridáme roztopené maslo, zmiešame ich dokopy, aby bolo maslo rozmiestnené v sušienkach rovnomerne. Utlačíme v tortovej forme. Ja som mala tortovú formu príliš malú, tak som ich navrstvila na menší plech. Počas ďalšej prípravy plech necháme v chladničke, aby maslo stuhlo.
  3. Oddelíme bielky od žĺtkov, vyšľaháme ich dotuha. Po lyžiciach pridávame med a potom postupne aj žĺtky. Ja som mala domáce, takže zmes mi krásne zožltla. Vďaka takto dobre našľahaným vajíčkam bude cheescake taký ľahučký, takže to netreba flákať :) Do tejto penovej slniečkovožltej zmesi pridáme tvaroh a poriadne ho tam premiešame, aby zmes bola čo najviac homogénna.
  4. Potom pridáme kyslú smotanu, opäť poriadne premiešame.
  5. A smotanu na šlahanie :)
  6. Vylejeme na sušienky, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na cca hodinku do trúby pri 120°C. Na dno rúry dáme malý hrniec s vodou, aby sa cheescake nevysušil a nepopraskal. A čakááme, to je tá najhoršia časť pečenia...som veľmi netrpezlivá. Cheescake je hotový, keď sa v strede trasie už len trošičku.
  7. Upečný vyzerá asi takto.
  8. Po vychladnutí som si rozmixovala jahody, zmiešala ich s vanilkovým cukrom a s trochou vody. Z krémového prášku som z nich uvarila hustý krémový puding alias želatína....inak, keď sme pri tom, možno použiť aj tú, ale ja som ju nemala. vrch som ozdobila kyslou, medom osladenou smotanou. Cheescake možno robiť s ozaj mnoho obmenami: orechy do sušienok, prídavok škorice, citrónovej kôry, čokoláda....čokoľvek, fantázii sa medze nekladú. Ja ho robievam aj čistý, vtedy dám navrch len kyslú smotanu, aby mal pekný hladký povrch a sviežu chuť. Vskutku odporúčam :)