Na víne pečený králik v horčicovo-tymiánovej marináde s opekanými zemiakmi s rozmarínom a citrónom
Autor receptu: chutimi
Vlastný recept, ktorý vznikol, pretože som nenašiel žiaden skutočne zaujímavý recept na
králika,
ktorý by ma nadchol.
3-4 porcie |
120 minút príprava |
90 minút na 180-220 °C |
Postup
- Králika umyte, očistite a odblaňte
- Prichystajte si marinádu zmiešaním olivového oleja, dijonskej horčice, lístkov tymiánu, nasekanej malej feferónky, soli a čerstvo namletého korenia. Marináda musí byť hustejšia aby sa dobre lepila na mäso.
- Marinádou potrite celého králika a nechajte ho marinovať čo najdlhšie, ideálne v uzatvárateľnom sáčku. Tak bude celý pokrytý zmesou a nebudete jej potrebovať veľké množstvo.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Králika najprv opečte zo všetkých strán na oleji, do ktorého vložíte na poli rozkrojenú celú hlavičku cesnaku. Použite na to nádobu, v ktorej králika budete dusiť a piecť. Potom králika podlejte časťou vína, zakryte, vložte nádobu do rúry a nechajte 3/4 hodiny až hodinu dusiť.
- Očistite si zemiaky a nakrájajte ich. Citrón nakrájajte na štvrťky. Cibuľu pokrájajte na väčšie kusy. Posekajte si nahrubo lístky rozmarínu. Zemiaky najprv uvarte v slanej vode, nemusia byť úplne mäkké. Na plech uložte papier na pečenie, rozmiestnite rovnomerne zemiaky, posypte rozmarínom, pokvapkajte jemne šťavou z citrónov a citrón pridajte k zemiakom. Jemne okoreňte.
Poznámka: Pokiaľ zemiaky pred upečením najprv varíte, ťažko sa vysušia. Budú zvrchu opečené a chrumkavé a zvnútra mäkké a vláčne.
- Odokryte králika, podlejte vínom ak sa náhodou z neho veľa odparilo. Plech so zemiakmi vložte nad alebo pod nádobu s králikom a pečte odokryté cca. 30 minút. Každých 10 minút polejte králika výpekom a pokiaľ sa príliš redukuje, prilejte víno.
- Vyberte všetko z rúry, králika preložte na servírovaciu misu a nechajte odpočívať. Zatiaľ si do malého hrnca zlejte cez sitko výpek a pridajte demi glace, prípadne aj víno ak chcete mať ešte výraznejšiu chuť po víne. Nechajte zredukovať a zlejte do omáčkovej nádoby. Zo zemiakov vytrieďte kusy citrónu a môžete servírovať.
Poznámka: demi glace si robím sám a mám ho uložené vo forme malých "kapsúl" v mrazničke. Nemám skúsenosť s kupovaným. Pre túto omáčku nie je nevyhnutne potrebný, no určite zlepší výslednú chuť.
- Dobrú chuť :)