Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Mušle vlastnoručne vylovené, dve tehly, oceľový plát, pod ním oheň; keď sa „škeble“ otvorili, soľ, citronová šťava a vodka na zapitie. To sú nostalgické spomienky vtedy 25 ročného „plážového leva“ z augusta r. 1972 na bulharských Zlatých pieskoch. Mojej vnučke Lillinke som kúpil brožúrku „Garlic Recipes“ a v nej ako č. 8 „Steamed Mussels with Garlic and Wine“. No „nenovelujte“, keď Vaša krajšia ½ oslavuje meno svojej sv. patrónky Márie. Trošku som zaimprovizoval a výsledná chuť stála za námahu!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
10÷12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. takto sa „štartovalo na to“ a brožúrka rcp je v ľavom rohu obr; nakúpené množstvo mušlí (?u nás doma aj korýtko rybničné?) som poriadne skontroloval, umyl pod tečúcou vodu a v pracovnej mise zalial studenou s kockami ľadu)
  2. dal som zovrieť asi 3 litre vody s 2 PL slnečnicového oleja, medzitým som otrhal lístočky viazanice petržlenovek vňate a jej „nahé konáriky“ pokrájal asi na 2 mm kúsky
  3. voda ešte nevrela, tak som mojej krajšej a zodpovednejšej ½ nechal pripraviť „základ“ pod špagety; ančovičky (pozor sú „fajne“ slané) s pretlačenými strúčikami cesnaku, lístočkami petržlenovej vňate a štipkou morskej soli, pomocou vidličky nežnou rúčkou vymiešala na jemnú konzistenciu
  4. vriacu vodu som teraz osolil a vložil do nej ½ „škatuľky“ (pre mňa veľmi poetické, ba priam romantické pomenovanie) na ½ rozlomených špagiet (ak chcete si na tejto zn. pochutnať „al dente“, varte ju 9÷10´)
  5. táto aj sviatočná pochúťka je „rýchlovka“ a na stôl ju dokážete servírovať do 30´ aj s „prácou“ a tak „fofrom“ v priebehu 3÷4´ na masle a oleji pripravíte krevety (v momente, keď začnú „chytať marhuľkovú“ farbu, ich pomocou kuchyňských kliešti poobraciate, odstavíte a vlažné uložíte na špagetový základ
  6. ~ po 2´som zo špagiet odlial ½ vody, nahradil ju ½ l vína, po zvretí nechal opäť 2´ povariť a priložil ku nim zliate „mušlince“ (ako mušle nazýva moje krajšie JA) a „pricapil“ pokrievkou; po 3÷4´ varu sa otvorili, vtedy som ich z hrnca povyberal (neotvorené vyhodil do odpadu), špagety scedil a aj so sitcom položil na okraj hrnca, v ktorou som nechal asi 10÷12 mm vývaru; aj ja som si overil jednu zo zásad dobrého kuchára „var s takou zn. vína, akú s chuťou a s pôžitkom aj piješ“; obed som pripravil ku slávnostnej príležitosti, tak som kúpil, varil a zapíjal španielskym bielym Montesol Rueda (65% Verdejo, 35 % Viura) r. 2012; dovoľujem si Vám pripomenúť, že „víno je mlieko skôr narodených“ (taktne a takticky som sa vyhol hanlivému pomenovaniu „starcov“)
  7. všetko ostatné je už iba „otázkou“ 2÷3´; na základ s krevetami som uložil uvarené špagety aj so zvyškom vývaru, polial ich ~ 2 PL prepraženého masla, pridal otvorené mušle
  8. posypal pokrájanými konárikmi petržlenovej vňate a čerstvo postrúhanou citrónovou kôrou, premiešal
  9. a servíroval; pripili a zapíjali sme vínom, s ktorým som varil
  10. kytica pre oslávenkyňu, s ružami marhuľkovej farby, ladená do jesennej nálady, sa mi nevošla do záberu, tak nech sa Vám páči jej detail; teplá jeseň je v plnom rozbehu (presne takú má rada Pani, pre ktorú žijem a milovala ju aj moja predobrá sladká mamka); ak zodpovedá aj Vašim citom a náladám, odporúčam Vám prechádzku v Čermeľskom údolí, medzi Baránkom, reštauráciou, dúfam podnes s vynikajúcou kuchyňou a Alpinkou (po starokošicky „Üdülö“)