Murg dumpokat - Indické kura v hrnci /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Nikdy som ešte nevarila indickú kuchyňu, hoci ju obdivujem. To je môj prvý nesmelý pokus, recept som našla na nete medzi receptami indickej kuchyne. Trošku som mala obavy, ale vydaril sa. Je dosť ostrý, preto ho odporúčam tým, ktorí milujú pikantné jedlá. Neodolala som a pridala som jarnú prílohu z cukrového hrášku, i keď v pôvodnom recepte nie je. Na moje veľké prekvapenie to spolu výborne harmonizovalo. Prišla som k záveru, že netreba sa báť, ale raz treba začať a skúsiť.

4
porcie
10 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kura rozdelíme na 4 časti, ja som robila len dve porcie a použila som krídlovú časť z kuracích pŕs. Rozpis receptu som napísala na celé kura.
  2. Pripravila som si cayenské korenie, kardamom, cesnak. Ak máte len celý kardamom, stačí rozdrviť 4 guličky v mažiari.
  3. Na panvicu som dala olej a maslo, nechala som tuk rozpustiť a rozpáliť.
  4. Kuracie prsia som sprudka opiekla do zlato-hneda z oboch strán.
  5. Kým sa mäsko opekalo, posekala som petržlenovú vňať.
  6. Opečené prsia som položila miesto hrnca do malého oválneho pekáčika, ktorý má priliehavú pokrievku.
  7. Osolila som ich, posypala kardamomom a...
  8. ...cayenským korením.
  9. Pridala som prelisovaný cesnak a...
  10. ...posekanú petržlenovú vňať.
  11. Pridala som toľko vody, aby mäsko bolo temer pokryté a priviedla som ju do varu. Prikryla som pokrievkou a vložila som dusiť kuriatko na 55 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov. Potom som mäsko vybrala a tekutinu, ktorá v pekáčiku zostala, som odparila prudkým varom za odškrabovania výpeku a miešania dovtedy, kým sa neooddelil tuk a vytvoril na šťavičke glanc.
  12. Podávala som s novými zemiakmi, mäsko som podliala vypečenou šťavičkou. Pridala som jarnú prílohu z cukrového hrášku. Podľa môjho názoru najlepšou prílohou by bolo asi chapati, ale to sa musím ešte naučiť. Aj s hráškom to bolo vynikajúce, dobre celé chuťovo spolu harmonizovalo, trošku tlmil ostrosť pokrmu, ale to má byť ostré jedlo.