Multi-kulti parybie prsty

Autor receptu: brave

Toto je návod vzniknuvší na základe improvizácií. Obsahuje stripy (prsty) z tempehu (fermentované sójové bôby, tradičná jávska potravina) na lôžku z hrubo nasekaných hnedých šampiňónov. Príloha má podobu dipu z tekvice hokkaido a kapustných listov.

2
porcie
30-40 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Predpríprava: buď máme pyré z hokkaido tekvice ako hotový produkt, alebo ho vyrobíme rozmixovaním vnútrajškov tekvice (obvykle je výborná aj s ponechanými jadierkami a surová). Tempeh je už ako produkt marinovaný, alebo, v prípade, že je surový, sa môže vopred marinovať v koreniacej zmesi podľa vlastného uváženia (dobre absorbuje chute). Prípadné čierne bodky nie sú ešte na závadu. Krájame ho na stripy, prúžky, alebo kocky.
  2. Marinované (namočené) kúsky tempehu obalíme v múčke a opražíme na rozpálenom oleji dozlatista (v prípade, že už sú hnedé, tak sa opražia ešte viac dohneda).
  3. Na panvici najprv opražíme nakrájané šampiňóny, potom podlejeme omáčkou shoyu (podľa množstva soli - môžeme zriediť s vodou 1:1) a dusíme na miernom ohni asi 10 minút. Huby musia zmäknúť a celá hmota získa krémovú konzistenciu.
  4. Na ilustračnom obrázku je pokrm prekombinovaný, najlepšie je vytvoriť si jednoduchšie variácie: napr. iba pásy tempehu a používať hokkaido posypané sezamom ako dip je skvelé občerstvenie. Je azda vhodné kompenzovať bielkovinami a tukmi nabitú sóju a soľou nadupané huby množstvom listovej zeleniny, my sme pre tento účel použili lôžko z obyčajnej bielej kapusty, ale nie je problém predstaviť si na jej mieste bohatšiu a pôvabnejšiu oblohu. PLOD (tekvica) posypaný nelúpaným sezamom zas predstavuje vynikajúci zdroj sacharidov, vitamínov a stopových prvkov, obzvlášť zasurova.