Ryža so šošovicou
Ryža so šošovicou

Mujadarra - ryža so šošovicou fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 2. mája 2018

Recept zo stránky afamilyfeast.com/mujadarra/ , bude to asi jedlo stredného východu, ale suroviny sú všetky dostupné aj nám, tak vyskúšame. Toto bude asi Zobraziť celý popisRecept zo stránky afamilyfeast.com/mujadarra/ , bude to asi jedlo stredného východu, ale suroviny sú všetky dostupné aj nám, tak vyskúšame. Toto bude asi taká základná verzia, ktorá sa dá obohatiť a rôzne koreniny. Chuť jedla príjemne prekvapila a bonusom je za chvíľu pripravený obed.

2
porcie
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

100-110 g
85 g drobnozrnná
2-3 PL (alebo tuk)
podľa potreby
3 ks
3 dcl
1 ks




Postup

  1. 1

    Opäť jeden z receptov, ktorý nevyžaduje ani veľa času, ani vynimočnú zručnosť :) Jazmínovú rýžu jemne prepláchneme a dáme na lyžičku prepusteného masla, alebo tuku, aký používate a krátko posmažíme. Taktiež premyjeme šošovicu a pridáme ju k ryži.

    Mujadarra - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme vodou, asi 3dcl vody na toto množstvo ryže a šošovice a pridáme štipku soli a bobokový list. Zakryjeme a na miernej teplote pomaly varíme približne 25 minút, nemala by sa variť prudko, aby voda vsiakla do ryže skorej ako sa odparí. Je čas na cibuľu, nakrájame na ako chceme a dáme smažiť na zvyšné prepustené maslo, posolíme.

    Mujadarra - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu opražíme do zlatista, poprášime paprikou, nemusíte štipľavú, mne taká chutí a pridáme mleté čierne korenie. Toto sa dá do polhodiny stihnúť, ak by ste použili hnedú šošovicu, tak ju predom namočte, aby sa stihla uvariť spolu s ryžou. Jedlo je sýte a chutné. Možno to niekto jedol v originál verzii a pridá svoje nápady, toto bude asi ako s našou kapustnicou, čo región to iná chuť.

    Mujadarra - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

mijaita
@Zuzanka k tvemu receptu. Mujadara, znam pod nazvem "mždara" ale nevim, jak se to u Arabasu cte, natoz pise :-) Je samozrejme vic variant, ja ji znam take jeste s nasucho oprazenyma, vlasovyma nudlickama. Genialni, uzasne jidlo. Ale take, uz hodne let zpatky, ji, bez jakehokoliv nazvu, vari Arabove, jako prilohu k ruznym masum, ktera, vice ci mene jsou v nejake rajske omacce. A tak uz to varim od nepameti (pracovala jsem u nich a hodne se naucila a ta jejich kuchyne mi fakt chutna). Krome toho, jako dite, jsem ryzi s cockou jedla u jedne tety, ktera k ni delala opeceneho burta, viz muj recept.

 varecha.pravda.sk/recepty/kanadska-ruza-fotorecept/33277-...


A take byla i cibulka opecena. Tak nevim, kdo tohle jidlo od koho opsal? :-)

Tady na Varechu ho kdysi vlozila @Pusta. ale tvuj rc vypada mnohem chutneji!

Urcite nekdy vyzkousej s tema nudlickama, nesmirne zjemni tu ryzi. A pouzivam drobnozrnnou cocku. Tu mam moc rada.

A tak jen na okraj, cibule jde rychlejc a lip, kdyz ji pokrajenouna pulkolecka (kolecka) sparis, pak vyzdimes a teprve pak smazis. To me zas naucili jinde :-)
tanuska
Super recept.Pochadza zo stredomoria zboznujem to jedlo.ale dobre je aj miesto masla olivovy olej.
bubaya
Na obrázku to vyzerá fantasticky, ako od hviezdneho šéfkuchára, kliknem, a to ti takáto jednoduchá vec. A podľa @mijaita urobím cibuľku, lebo sa s ňou natrápim, kým ju mám takúto krásnu zlatožltú. Ste skvelé, dievčatá, obe.
tatranka
Veru vyskúšam tú šošovicu s ryžou a cibuľkou.A určite pridám aj kúsok nejakého chutného mäska.Pre mňa nový a zaujímavý recept.
A žeby som si už dnes namočila šošovičku?....
zuzanka1367
Jój milá @mijaita , tak to vyzerá, že ja som odpisovala a celkom verne :) tak som trochu oprášla Tvoj recept, aspoň si ho obnovia aj ďalší :) za cenné rady ďakujem, cibuľu som robila tak dlho, ako sa varila ryža, takže vychytávka vítaná, @tanuska určite aj olivový olej bude dobrá voľba, @bubaya som sa rozbehla s takýmito rýchlovkami, ale dobré Ti to bolo... @frezia a v neposledom rade aj riadne jednoduché, @tatranka , taká pečená jahňacina by veru pristala k tomuto receptu :) ak sa odhodláš, napíš, či ste si pochutnali. Ďakujem Vám za pristavenie, aj cenné rady.
mijaita
Mnoho receptu tu skoncilo v propadlisti dejin a je to skoda. Mas recept krasne zpracovany a urcite ho zas par varechacek pouzije. Proste super!
haji
Zajímavá fúze - šošovicu aj ryžu miluju - spojení je fajnové a určitě vyzkouším, díky za inspiraci!!
deria
Toto typické arabské jedlo varím často a naučila ma to jedna stará Egypťanka. Robím inak 3 veci.
- Ryžu používam guľatú alebo dlhú ale bez chute a šošovicu viac rozvarím...dávam ich do cibuľového základu...ono zrnká nemajú byť oddelené, ale šošovica obalí zrnká ryže a dodá im báječnú chuť. Možno ich variť naraz.
- Pri varení tam dávam garammasalu korenie a senovku grécku...dodáva tomu tú orientálnu príchuť miesto našej červenej papriky.
- A cibuľu narezanú na mesiačiky mi doporučila začať pomaličky smažiť skôr ako začnem variť jedlo, na slabom plameni...tým sa cibuľa skaramelizuje a postupne aj opraží a je chrumkavá s nezameniteľnou chuťou....smažiť pomaličky. Pokiaľ by ju niekto sparil pred smažením, stratil by práve túto úžasnú chuť. Dobrú chuť.
zuzanka1367
@haji vyskúšaj, neoľutuješ, @adamos69 áno, bylinky by bodli, koriander, petržlen, @deria super, ja som dúfala, že sa nájde niekto, čo to uvedie na správnu mieru, ´dakujem za rady, odskúšam, @kalllista to potešilo, dobré však? Ďakujem Vám...
1x haji
zuzanka1367
Jááj @nazarboncuk mi tu veru chýba, mám rada jej recetpy a tento nebude výnimkou, ďakujem za pripomenutie @tiginko u nás sa tiež nestratia, niekto z mäsom, niekto len tak s ochuteným jogurtom...
2010
Robime dost casto, taku osvindlovanu verziu z ryze od vecere a sosovicou z konzervy. Len s cibulou idem do tmavsia az je skaramelizovana, a ochutenie tak ako robia domaci rimska rasca atd.
zuzanka1367
@2010 aj ošvidľavaná verzia bude parádna, @marianne ,mungo som zatiaľ len klíčila, je čas to zmeniť, @hombrero potešilo že niekto recept použije a ešte keď aj chutí, je super :) @janger aj ja sa teším z takej plodnej diskusie, aspoň sa kadečo nové dozviem. Ďakujem Vám...
hanka355
Ja to poznam od kamaratky arabky,len my ti varime s bulgurom a priloha biely jogurt. Mnam
sovka62
Jasminovu ryzu z duse nemusim, pre mna neprijemne pachne a pouzivat prepustene maslo budem len vtedy, ak nebude k dispozicii cerstve.
Ale kombinacia ryze a sosovice je vyborna, tu chvalim, kto neskusil, neuveri ako vyborne sa doplnaju.
Ja z tejto kombinacie robievam napodobninu jaternicovej kase, je vyborna a urcite skvele chuti aj podla tvojho receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia