Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov

slavka2012 - fotkaslavka2012, 13. apríla 2013

Zaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku. Vhodná ako nátierka pri neznášanlivosti mlieka a mliečnych Zobraziť celý popisZaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku. Vhodná ako nátierka pri neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov, uplatní sa však aj na studenej tabuli aj ako dip, ktorý možno podávať s kukuričnými čipsami alebo kúskami surovej zeleniny.

20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks
100 g
1/2 ks
15 ks
4 ks
5 stebiel koriandrová
2 PL
2 PL
1 PL
1 ČL plná
1 ČL zarovnaná
10 lístkov
podla chuti
podla chuti




Postup

  1. 1

    Použité suroviny okrem medvedieho cesnaku, ktorý som do nátierky pridala neplánovane nakoniec.

    Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr v predhriatej rúre upečieme papriky, na 10 minút ich zabalíme do mikroténového vrecka, ošúpeme a pokrájame na kúsky.

    Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov - obrázok 2
  3. 3

    Orechy nasucho opečieme na panvici.

    Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov - obrázok 3
  4. 4

    V mixéri najskôr rozmixujeme orechy, pridáme papriku a zmixujeme na kašu.

    Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme zelené bylinky, pikantnú paprikovú pastu a korenia. Odporúčam pridať najskôr menšie množstvo korení a potom radšej prichutiť.

    Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov - obrázok 5
  6. 6

    Všetko spolu poriadne zmixujeme, pridáme graanátovú melasu (dá sa nahradiť hnedým cukrom a citrónovou šťavou), prisolíme, okoreníme, prípadne dodáme viac rímskej rasce či koriandra, ja som v tejto fáze pridala medvedí cesnak.

    Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov - obrázok 6
  7. 7

    Podávame napríklad na opečenom celozrnnom chlebe ako chuťovky, ale ja som ho vyskúšala aj ako prílohu ku grilovaným kuracím prsiam a chutila.

    Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov - obrázok 7
  8. 8

    Najlepšie chutí na druhý deň, ked sa jednotlivé chute dokonale zoznámia.

    Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov - obrázok 8

Diskusia k receptu

babav
@slavka2012 ,další z tvojich kulinarskych špecialít ....výborný recept! Pouzivas casto ingrediencie nad ktorými sa musím pozastavit
a čudovať kde na ne chodis , v tomto recepte je to"melasa z granatoveho jablka" ;-)
angast
Tak za toto ti ďakujem . Recept , ako, stvorený pre mňa. Nielenže mlieko nemusím, ale pečené papriky zbožňujem a ostatné veci tiež sú samé dobroty, skrátka fantázia. Vyskúšam a dopredu ďakujem.

mijaita
@slavka2012 o te melase slysim prvne, z granat jablka pouzivam koreni "anardana". Najdu si, zjistim co mas na mysli. Hezky recept, take je "echt" ? Radeji se ptam nez hledam! :-)
mijaita
@slavka2012 nedalo mi to a nasla jsem. Zajimave, ruzne obmeny. Urcite skvela inspirace od tebe, udelam co nejdriv, povim jaka byla ! :-)
slavka2012
Mile Varechacky a Varechac, dakujem za komentare, som rada, ze sa vam tento recept paci. @babav ,@mijaita , melasa z granatovych jablk sa puziva v tureckej a blizkovychodnej kuchyni. Jedna lyzica zvyrazni napriklad chut plnky do kapustnych ci hroznovych listov. Mozno nou dochutit i salat z rukoly a polnicka. Predava sa v zahranici v orientalnych obchodikoch.



paploska
@slavka naozaj výborný recept :-) , ale kde si zohnala medvedí cesnak? u nás ešte ani len tráva nie je zelená
slavka2012
@paploska , dostala som ho od znamych, rastie im v zahrade. Mozes ho pokojne vynechat, to bola len momentalna inspiracia.
cesminaz
Velmi zaujimava a urcite velmi chutna natierka.Mam doma vsetko,okrem konopneho oleja,takze bude bez toho...alebo to bez neho nebude ONO?
slavka2012
@cesminaz , :-), urcite to bude ono aj bez konopneho oleja, ten v poslednom case pridavam do jedal ja. V lete nahradzam petrzlenovu vnat koriandrovou alebo bazalkou, niekedy vynecham salviu a pridam zaatar, susene libanonske korenie, ktore ho zas ozvlastni. Som rada, ze sa Ti recept paci, kludne ho urob podla svojej chuti:-).
mijaita
@slavka2012 hodne zajimavy recept v tom, ze se muhammara ji v Syrii jinak, v Turecku jinak. Lybii jsem nehledala. Tu melasu uz vim kde koupim a protoze uz dlouho po ni pokukuju, mam duvod. Nechtelo by to arabske placky k tomu, nebo nejaky chleba jejich, kdyz uz takovy krasny arabsky recept?
mijaita
Mile damy, v prazske trznici prodavaji mladoucke listecky medvediho cesneku za skoro 14€ za kg!! To je mazec, co?
tiginko
toto nemyslíš vážne @mijaita .... to je fakt sila. Asi si zoberiem v práci neplatené voľno a odskočím do Prahy predať dnes nazbieranú plnú tašku zelených lístočkov. Aspoň skontrolujem Miška :-)
pusta
@mijaita , hrčkavejú sa mi oči, potom koľko stojí v pražskej tržnici šťaveľ - šóška? už je tu pomaly jej sezona a tiež voľne rastie v prírode, nechcem povedať, že sa bežne počíta k burine. nepestuje sa výlučne v záhradách, skôr sa nazbiera vonku za chalupou.
slavka2012
@mijaita , ano, muhammara je rozsirena na celom Blizkom vychode, pri mojom recepte som vychadzala z libanonskej, nie libyjskej verzie - Libanon je i krajinou Blizkeho vychodu, Libya je v severnej Afrike, Maghrebe. Podobne ako knedliky, ktore existuju v Cesku, Nemecku, Rakusku i na Slovensku, no v kazdej krajine sa robia trochu inak, aj muahammara ma nepochybne svoje regionalne varianty, zastresene jednym nazvom. Prirodzene, kazdy ju moze podavat s tym, s cim sa mu ziada, aj s arabskym chlebom ci plackami, ja doma podavam s tym, co je dostupne a zaroven nam chuti :-).
pusta
muhamaru si viem veľmi dobre predstaviť aj ako veľmi chutnú pikantnú prílohu tak k mäsu alebo k rôznej zelenine, dokonca ako vynikajúcu marinádu.
mijaita
@slavka2012 ale to byl preklep. ja vim, ze Libanon ! :-) Jenze sel v tv porad o lybijske pousti, tak se mi to nejak zafixovalo. Chodime na libanonske dobroty do cestovateske restaurace Karavanseraj. Bohuzel, dnes je i u nas k mani zeleny koriandr a tak si nemuzu mnoho dobrych jidel dat. A to primo od libanonskeho kuchare pripravenych. Muhammara bude ve stredu, tesim se na ni, melasu uz mam ! :-)
slavka2012
@mijaita , tak nech ti v stredu vareska dobre miesa:-). Inac, ked nemas rada koriandrovu vnat, nemusis sa ukracovat o lahodne libanonske jedla, skus povedat pri objednavke jedla casnikovi, ze si neprosis koriander a oni zvyknu byvat velmi ustretovi, urcite ti vyhoveju.
mijaita
@slavka2012 ale ano, oni vyjdou vstric, pokud ovsem nemaji namichanou masu predem nebo uvarenou polivku s koriandrem uz v hrnci. To je ten problem, vis?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia