Múčnik zo pšena alebo polenty s ovocím a posýpkou - bez lepku, vegan

veganvidya - fotkaveganvidya, 13. decembra 2013

Konzistenciou pripomína nákyp, ale to nič nemení na tom, že nám veľmi chutil a že držal pohromade. Skúšali sme už oba varianty. Inšpirovala som Zobraziť celý popisKonzistenciou pripomína nákyp, ale to nič nemení na tom, že nám veľmi chutil a že držal pohromade. Skúšali sme už oba varianty. Inšpirovala som sa týmito receptami: http://www.jimejinak.cz/2013/10/jahlovy-kolac-s-hruskami-a-vanilkou/ http://www.jimejinak.cz/2013/08/bezlepkovy-svestkovy-kolac-s-drobenkou/

Suroviny

1 hrnček
2 hrnčeky
2 hrnčeky
5,5 PL
5,5 PL (nesírené)
2 - 3 PL (ryžový, kukuričný) alebo agáve či datľový
2 PL (za studena lisovaný alebo kokosový)
750 g (marhule, broskyne, slivky, bobuľovité a pod.)
Posýpka:
70 g (z bielej ryže)
30 g
25 g (za studena lisovaný alebo kokosový)
2 - 3 PL (ryžový, kukuričný) alebo agáve či datľový




Postup

  1. 1

    Toto je dávka na polovičný plech (obsah cca 600 - 650 cm2). Dajte si pozor, aby vaša forma nepretekala - napr. otváracia tortová forma. 1 hrnček 240 - 250 ml.

  2. 2

    Pšeno najprv na veľmi hustom sitku dôkladne premyjeme. Hrnček vody necháme zovrieť a rozmiešame v ňom obilný sirup. Potom pridáme ostatnú vodu a ryžové mlieko, štipku soli a olej. Na suchý plech rovnomerne rozložíme pšeno, kokos a hrozienka. Všetko to zalejeme tekutou zmesou. Opatrne vložíme do rúry a pečieme pri 180 - 200 C asi 10 - 15 min. Potom vyberieme, poloupečenú relatívne riedku zmes poriadne premiešame a uhladíme - tým zabránime tomu, aby nám zostal kokos navrchu. Dáme naspäť do rúry a pečieme ďalších 5 - 10 min.

  3. 3

    V medzičasoch si pripravujeme ovocie a posýpku, ktorú pripravíme vidličkou.

  4. 4

    Znovu vyberieme, navrch rovnomerne porozkladáme ovocie, ktoré jemne do "cesta" zatlačíme, a posýpku. Dáme dopiecť na 20 - 30 min. Tieto časy si pravdepodobne budete musieť prispôsobiť svojej rúre. Konzistencia "cesta" by mala byť pri prvom vybratí z rúry taká, aby sa dala ľahko premiešať a uhladiť. Pri druhom vybratí zase taká, aby sa do neho dalo ovocie trochu zatlačiť, ale inak už relatívne pevné/bez bublinkujúcej tekutiny. Môžeme podávať teplé alebo vychladené. Uskladňujeme ho v chladničke.

    Múčnik zo pšena alebo polenty s ovocím a posýpkou - bez lepku, vegan - obrázok 4
  5. 5

    Pozn.: Ak chcete tento múčnik robiť z kukuričnej krupice, dajte 1 hrnček kukuričnej krupice, 1,5 hrnčeka vody a 1,5 hrnčeka ryžového mlieka a všetky ostatné suroviny sú rovnaké.

    Múčnik zo pšena alebo polenty s ovocím a posýpkou - bez lepku, vegan - obrázok 5

Diskusia k receptu

martamm
Veganvidya, zaujímavý recept, určite skúsim, som zvedavá na výsledok, múčnik nemusí byť vždy z "múky" :)
gabriele
psenovnik mame radi...najradsej so slivkami...a s normalnym kravskym mliekom...aj nejake vajicka tam idu...myslim si, ze tento Tvoj "exoticky" bude tiez dobry :)
vrbovcjanka
Určite ho vyskúšam, vyzerá super. Ja som raz robila pšenový nákyp, ale asi sa mi to nepodarilo, pretože mi to prišlo dosť suché :-( No tento Tvoj koláčik vyzerá šťavnato :-) Odkedy som vyskúšala posýpku s nasekanými lieskovcami, odvtedy inú nerobím, môžem len odporúčať :-) (polovicu múky na posýpku nahradíte orechami)
werdula
Prosim, ve které části trouby péct, na spodní mřížce nebo uprostřed
mirkamt
@veganvidya Oslovil ma tvoj receptík, ale poraď, čím by som mohla nahradiť obilný sirup. Pšeno mám, ostatné suroviny tiež, ale obilný sirup mi chýba.
jjaasss
Fantazia, velmi sa mi paci tento recept, splna vsetky kriteria nasej narocnej rodiny - bezlepkovy pre mna, zdravy pre drobca a lakavo vyzerajuci pre manzela :) urcite v blizkej dobe ukuchtim
zuzanka1367
Paráda! Datle a čerešne a určite mnoho ďalších variant...pre nemäsovú dcéru ako vyšité. Dík!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia