Múčnik zo pšena alebo polenty s ovocím a posýpkou - bez lepku, vegan

Autor receptu: veganvidya

Konzistenciou pripomína nákyp, ale to nič nemení na tom, že nám veľmi chutil a že držal pohromade. Skúšali sme už oba varianty. Inšpirovala som sa týmito receptami: http://www.jimejinak.cz/2013/10/jahlovy-kolac-s-hruskami-a-vanilkou/ http://www.jimejinak.cz/2013/08/bezlepkovy-svestkovy-kolac-s-drobenkou/

Suroviny

Postup

  1. Toto je dávka na polovičný plech (obsah cca 600 - 650 cm2). Dajte si pozor, aby vaša forma nepretekala - napr. otváracia tortová forma. 1 hrnček 240 - 250 ml.
  2. Pšeno najprv na veľmi hustom sitku dôkladne premyjeme. Hrnček vody necháme zovrieť a rozmiešame v ňom obilný sirup. Potom pridáme ostatnú vodu a ryžové mlieko, štipku soli a olej. Na suchý plech rovnomerne rozložíme pšeno, kokos a hrozienka. Všetko to zalejeme tekutou zmesou. Opatrne vložíme do rúry a pečieme pri 180 - 200 C asi 10 - 15 min. Potom vyberieme, poloupečenú relatívne riedku zmes poriadne premiešame a uhladíme - tým zabránime tomu, aby nám zostal kokos navrchu. Dáme naspäť do rúry a pečieme ďalších 5 - 10 min.
  3. V medzičasoch si pripravujeme ovocie a posýpku, ktorú pripravíme vidličkou.
  4. Znovu vyberieme, navrch rovnomerne porozkladáme ovocie, ktoré jemne do "cesta" zatlačíme, a posýpku. Dáme dopiecť na 20 - 30 min. Tieto časy si pravdepodobne budete musieť prispôsobiť svojej rúre. Konzistencia "cesta" by mala byť pri prvom vybratí z rúry taká, aby sa dala ľahko premiešať a uhladiť. Pri druhom vybratí zase taká, aby sa do neho dalo ovocie trochu zatlačiť, ale inak už relatívne pevné/bez bublinkujúcej tekutiny. Môžeme podávať teplé alebo vychladené. Uskladňujeme ho v chladničke.
  5. Pozn.: Ak chcete tento múčnik robiť z kukuričnej krupice, dajte 1 hrnček kukuričnej krupice, 1,5 hrnčeka vody a 1,5 hrnčeka ryžového mlieka a všetky ostatné suroviny sú rovnaké.