Múčnik z ryžovej múky a tekvice - bez lepku, vegan

Autor receptu: veganvidya

Recept som našla na internete tu: http://www.veganricha.com/2013/11/sweet-potato-blondies-with-chocolate.html.

9-12
porcií
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tortová forma s priemerom 20 cm ALEBO hranatá forma s povrchom cca 280 - 310 cm2. Hrnček – 240 - 250 ml. Všetky objemové množstvá surovín sú v hotovom stave, t. j. pomleté, postrúhané a pod.
  2. V mise poriadne zmiešame všetky Suroviny 1. V druhej mise dôkladne zmiešame všetky Suroviny 2 a necháme 2 min. postáť. Zmiešame potom Suroviny 1 a 2 a primiešame cca 5 PL sekaných orechov. Dáme do formy s papierom na pečenie a pečieme pri 180 C cca 50 min. Necháme vo forme vychladnúť cca 10 – 15 min, vyberieme z formy a necháme vychladnúť úplne. Medzitým si pripravíme polevu.
  3. Kokosové mlieko, ktoré sa chladilo v chladničke aspoň 1 deň, vyberieme, opatrne otvoríme a zoberieme zvrchu 1 PL hustej kokosovej „smotany“. Dáme ju do malého hrnca a na ohni krátko zohrejeme – začne sa hneď variť. Odstavíme. Pridáme polámanú čokoládu a za stáleho miešania necháme úplne rozpustiť. Polevu necháme cca 5 – 10 minút vychladnúť a potom ju natrieme na vychladnutý korpus. Dáme do chladničky stuhnúť a potom nakrájame. Dobrú chuť.
  4. Pozn.1: Múku z hnedej ryže som si vyrobila sama. Je najlepšie použiť čo najkvalitnejšiu hnedú ryžu – je jedno, či guľatozrnnú alebo dlhozrnnú. Ja som ju namlela na mlynčeku, čo používam na mletie maku a cukru. Múka z hnedej ryže sa dá kúpiť aj v predajniach so zdravou výživou, ale zdala sa mi drahá, lebo u nás mali iba instantnú. Z bielej ryže bola lacnejšia, ale tú som nechcela, lebo má úplne iné vlastnosti.
  5. Pozn.2: Tento koláčik je najlepší na druhý deň, keď sa všetky chute spoja. Inak poleva je po vychladnutí pekne tuhá, ale neláme sa pri krájaní ako klasická čoko-poleva. Na obrázku je ešte tekutá, lebo sme sa nemohli dočkať :-D.