Mliečna polievka

Mrkvovo-šampiňónovo-mliečna polievka (fotorecept)

Autor receptu: felix67

Rád varím z toho, čo zrovna máme doma, aby sa všetko minulo a nič nevyhodilo. Táto polievočka je jemná a sladučká, niečo pre detičky, ale pochutia si určite aj ostatní tak ako aj my.

6
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca dáme masť a necháme ju rozpustiť. Pridáme cukor a necháme ho skaramelizovať do zlata.
  2. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, ktorú osmažime a pridáme múku. Múku necháme speniť. (Ten, kto múku nepoužíva, nech ju vynechá.)
  3. Zalejeme studenou vodou a mliekom a pridáme koreniny. Privedieme do varu a za častého miešania varíme 10 minút na miernom ohni.
  4. Očistíme a nakrájame si mrkvu a šampiňóny. Môžete si nachystať ešte pred zahájením varenia.
  5. Zvýšime plameň a pridáme zeleninu. Po zovretí opäť plameň stlmíme a pozvoľna varíme pol hodinu.
  6. Kto nepoužíva múku, môže nakoniec polievku zahustiť škrobom (dávkovanie je napísané na obale) a prevarí ešte 5 minút. A ten, kto ľúbi na kyslo, môže na záver pridať horúci ocot podľa chuti. Ocot treba prilievať po troškách, aby sa mlieko nezgrclo.