Mrkvovo-orechový koláč zo špaldy a ražnej múky

paploska - fotkapaploska, 2. septembra 2014
Mrkvovo-orechový koláč zo špaldy a ražnej múky
Foto: paploska

Inšpirovala som sa vyhlásením jednej kočky, vraj " prečo sa všetci tak boja mrkvy v koláči, je to predsa mňamka" Mňa to naštartovalo Zobraziť celý popisInšpirovala som sa vyhlásením jednej kočky, vraj " prečo sa všetci tak boja mrkvy v koláči, je to predsa mňamka" Mňa to naštartovalo a dala som dokopy ingrediencie, ktoré máme radi a ešte sú aj zdravé :-) Nám chutilo, a budem rada ak vás inšpirujem.

24
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks celé
1 šálka (2,5dl)
1 šálka
1,25 šálky
1 šálka
1 struk
1 ČL
2 ČL
0,5 šálka posekané
50 g
 štipka
2,5 šálok nahrubo postrúhaná




Postup

  1. 1

    Žiaľ fotiť som nestíhala, piecť som sa rozhodla večer a tak mám len dnešnú fotku. Ale postup je naozaj jednoduchý. Na veľkom strúhadle nastrúhame mrkvu a posekáme orechy. Vajcia si vyberieme asi hodinu vopred, aby získali izbovú teplotu. Vajcia zľahka vyšľaháme s cukrom, škoricou a vanilkou. Múky zmiešame so sódou. Do vyšľahaných vajec pridáme olej, múky a nakoniec orechy a mrkvu.Poriadne premiešame a dáme piecť na 200 st. asi na 20 min.

  2. 2

    Z tohto množstva budete mať jednu strednú tortovú formu koláča a 12 maffinov. Pôvodne som plánovala koláč potrieť citrónovou polevou, ale je dosť sladký, tak som ju vynechala. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

megdesign1
@Paploska Viem ze si chcela hlbku ostrosti posunut na mrkvicku /aj sa ti podarilo/. Cul mam pocit, ze ten spic trojuholnika mi oko vypichne :D

Inak dokonca v jednej obci robia mrkvove medovniky ;) Nie nadarmo ich volaju "Mrkvári"

 www.obeclab.sk/portal/...


/PS: Nedavno to bolo v spravach na Najkriza/

Recept ukladam a pri prilezitosti vyskusam ;)
jujoska
Ked mozu byt cukinove a cviklove kolace...mrkva sa podla mna zo zeleniny hodi na kolace hadam najviac. Robievam mrkvovy kolac s ananasom , pomarancovou korou a orechami, je super
tiginko
ľúbim mrkvové koláče, mňam, skúsim aj tento tvoj @paploska , len teraz nepečiem, lebo by som to musela zjesť sama a to by som mohla prasknúť ;-)
afataga
vyzera vyborne, za tou hriankou by kusok bodol :-), uz som robila cosi podobne ako muffiny a bolo to dobre, tiez som navrch uz nedavala nic
afataga
bodol aj bez hrianky, mnamkovy je, dakujem, vobec tam tu raznu muku necitit, podla mna by stacila 1 salka oleja, inak fakt super :-)
paploska
@megdesign1 aj ja som počula tú reportáž v TV (nevidela - lebo varila :-) ), a s tou ostrosťou to nebol zámer :-) jednoducho vyšlo.
@terinka55 verím, že bude chutiť :-) @kukulienka71 ďakujem pšeničnú u mňa nenájdeš :-)
@jujoska ten ananás je dobrý nápad, čítala som ešte o kombinácii s jablkami, ale vyskúšam aj ananás. Ď
@tiginko no veru, my ho ešte teraz dojedáme a to sme dvaja :-) . pokojne z neho stačí polovičná dávka len na tie maffiny.
paploska
@afataga fakt ma teší, že ti chutil :-) nabudúce skúsim ubrať z oleja aj cukru, mne zas zdal trošku sladký. a to som tu už ubrala cukor. mimochodom, skvele si navigovala. TS
cesminaz
Aj mne sa kolacik velmi paci :-) ale mam doma len spaldovu muku..raznu nie :-( Takze ked kupim raznu,tak tvoj kolacik istotne vyskusam ;-P Vdaka
paploska
@cezminas úplne v pohode ho sprav len zo špaldovej, ja teraz experimentujem aj s ražnou, ale 2 roky som piekla čisto z nej :-)
@giussa ďakujem :-)
jerica
ts, ja veru neviem prísť na chuť tých múk, možno ma to dotlačí ked sa niečo "pritlačí" (zdravie)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia