Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Inspiraciu na tento kolac som nasla na internete. V povodnom recepte bol upeceny jeden velky kolac. Ja som upiekla styri male kolace. Tiez sa mozu upiect este mensie kolaciky upecene v mufinovej forme. Cesto je dost nezvykle, ide do neho surova mrkva. Do plnky sa okrem mleteho masa pridava aj ryza.

4
porcie
45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Surovu ocistenu mrkvu som postruhala na struhadle s malymi otvormi. K mrkve som pridala muku s praskom do peciva, maslo a vsetko som spolu zmiesila.
  2. Cesto som zabalila do potravinarskej folii a dala som ho na 30 minut na chladne miesto.
  3. Medzitym ako mi cesto odpocivalo pripravila som si plnku. Mrkvu som si skrabkou na zemiaky nastruhala na pasiky. Do panvice som dala rozpustit lyzicu masla. Na maslo som dala postruhanu mrkvu
  4. a za obcasneho miesania som ju oprazila.
  5. Oprazenu mrkvu som si prelozila na tanier. Do panvice som dala dalsiu lyzicu masla, pokrajanu cibulu a pretlaceny cesnak.
  6. Ked bola cibula makka pridala som k nej pomlete maso.
  7. Maso s cibulou som prazila pokym sa vsetko pekne porozdelovalo a zhnedlo.
  8. Maso som osolila, okorenila a pridala som posekanu vnat z oregana. Vsetko som premiesala a pridala som uvarenu ryzu.
  9. V povodnom recepte bol pouzity modry plesnovy syr. Ja som mala doma camembert, tak som ho tam pridala. Syr som si pokrajala na mensie kusky a rozmiesala som ho so smotanou.
  10. Smotanovu zmes so syrom som potom pridala k masu a vsetko som spolu premiesala.
  11. Odlezane cesto som rozdelila na styri casti a kazdu som osobitne rozvalkala. Taketo cesta vzdy valkam medzi dvoma papiermi na pecenie. Cesto sa nikdy neprilepi a lahsie sa s nim pracuje. Aby sa mi papier nesmykal po pulte, okraj papiera posuniem na okraj dosky a pri valkani sa opriem o papier.
  12. Vyvalkane cesto som dala do formiciek na paj. Formicky su priemeru 11.5 cm na spodnej cati . Cesto som popichala vidlickou a dala som ho zapiect do vyhriatej rury 180C na 10 minut.
  13. Pajove formy som mala stale na tejto podlozke a tak som ich aj piekla. Bolo to lahsie, nemusela som to stale prekladat. Masovu plnku som rozdelila do predpeceneho cesta.
  14. Na masovu plnku som ulozila podusenu mrkvu. Mozete sa s tym pohrat, platky mrkvy sa mozu vselijako pootacat a ozdobne ulozit. Na vrch mrkvy som potom este polozila malu vetvicku z citronoveho tymianu.
  15. Takto pripravene mrkvove kolacie som piekla vo vyhriatej rure 180C 25 minut. Upecene kolace som nechala na mriezke vychladnut. Tento druh slanych masovych kolacov- pies je tu velmi popularny. Na obed, veceru, pribalit si ich do prace na rychly obed, alebo take male pecene trebars v mufinovych formach ako pohostenie pre navstevu, alebo posedenie s priatelmi. Kupovane su prevazne nie velmi kvalitne. Ale ked si ich urobite doma to je uz nieco insie.