Mrkvová torta
Mrkvová torta

Mrkvová torta s mascarpone krémom fotorecept

redakcia - fotkaredakcia, 11. marca 2018
Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept)
Foto: redakcia

Do redakcie sme dostali na vyskúšanie sypkú zmes na prípravu Celozrnného mrkvového koláča s ľanovými semienkami. Táto novinka od spoločnosti Dr.Oetker obsahuje celozrnnú múku, Zobraziť celý popisDo redakcie sme dostali na vyskúšanie sypkú zmes na prípravu Celozrnného mrkvového koláča s ľanovými semienkami. Táto novinka od spoločnosti Dr.Oetker obsahuje celozrnnú múku, trstinový cukor, ľanové semienka aj voňavé korenie ako škorica, aníz, klinček, koriander a fenikel... Tak sme ju vyskúšali a ešte aj vylepšili. Pripravili sme z nej tortu, ktorej korpus sme obohatili o vlašské orechy a naplnili ju krémom z mascarpone. Takto...

12-16
porcií
30 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
1 bal. (polotovar Dr.Oetker)
200 g (nastrúhaná)
75 ml
2 ks
170 g
250 ml
Krém:
250 g
250 g
2 bal.
 podľa chuti
Okrem toho:
 (na potretie korpusu)
 (na ozdobenie)




Postup

  1. 1

    Toto sme potrebovali… Okrem surovín na obrázku si ešte pripravte obľúbený džem na potretie korpusu, ktorý tortu osvieži. Odporúčame nejaký pikantnejší, napríklad ríbezľový alebo brusnicový, ako sme použili my. A na záver niečo na ozdobenie krému na torte, napríklad čokoládovú ryžu alebo postrúhanú čokoládu.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vlašské orechy sme nasypali do pevnejšieho igelitového vrecka, ktoré sme uzavreli, zabalili do utierky a tĺčikom alebo valčekom nahrubo rozdrvili.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Korpus sme pripravili podľa návodu na obale: K zmesi na prípravu cesta sme pridali 200 g postrúhanej mrkvy (čo sú asi 2 stredne veľké mrkvy), 250 ml vody, 75 ml oleja a dve vajcia. My sme naviac do cesta pridali rozdrvené vlašské orechy.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu sme premiešali, stačí vareškou, mixér nepotrebujete.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dno tortovej formy sme vyložili papierom na pečenie, aj keď cesto na korpus obsahuje olej, my sme pre istotu boky vymazali maslom. Na tento účel sa skvelo hodia v chladničke odložené obaly od masla…

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto sme vyliali do takto pripravenej formy a dali piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Podľa návodu na obale by sa cesto malo piecť 60-70 minút, nám stačilo 55, preto sa oplatí brať do úvahy skúsenosti so svojou rúrou a korpus priebežne sledovať a testovať vpichnutím drevenej špajdle – ak je suchá, korpus je upečený. Dĺžka pečenia takisto závisí od veľkosti formy. Upečený korpus sme nechali vychladnúť.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnutý korpus sme vybrali z formy a pozdĺžne rozdelili na dve časti. Ak nemáte k dispozícii dlhý vrúbkovaný nôž, môžete to urobiť aj takto: Obvod korpusu narežte vrúbkovaným nožom…

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do vzniknutej drážky vložte dostatočne dlhú a pevnú niť, konce prekrížte a opatrne ťahajte. Korpus tak rozdelíte na dve časti.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krém: Mascarpone sme vymiešali najprv samostatne, potom spolu s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a dochutili citrónovou šťavou.

  10. 10

    Spodnú časť korpusu sme natreli džemom a odstránili papier na pečenie.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Natretý korpus sme vrátili späť do formy a na džem naniesli polovicu krému.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Priklopili hornou polovicou korpusu.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na vrch torty sme rozotreli zvyšok krému a tortu sme odložili do chladu. Porcie torty môžete podávať ozdobené čokoládovou ryžou, postrúhanou čokoládou alebo čerstvým drobným ovocím. Torta bola šťavnatá a ešte lepšia na druhý deň. Kúsky orechov a svieži brusnicový džem boli príjemným bonusom.

    Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

eruska25
Ukážkový fotopostup s dobrými radami pri pečení, chválim.
marienka44
Nenapísali postup prípravy kremu, hlavne koľko percentná kyslá smotana. 16%, 14%, 10% ???
haji
@Imaginarium (11.3.2018 21:49)
Povedená torta, mě zajímá recept, protože suroviny, které uvádíš jsou pro tortu netypické. Poprosím o vložení receptu, až to bude možné. Předem děkuji. Jsi velice šikovná!
motyka
No, vyzerá super. Žeby som predsa len poručila klasiku a prešla na zdravšie sladkosti? Dievčatá by ma chválili. Asi na Jozefa prekvapím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia