Mriežkový rebarborový koláč s jahodami a smotanou

Autor receptu: lovemuffin

Rebarbora má zaujímavú kyslastú chuť, hodí sa k mäsám, do marmelád, kompótov, buchiet a koláčov. Najväčší účinok má práve v koláčoch, najlepšie vynikne s jahodami či čerešňami. Podľa mágie sa rebarbora považuje za rastlinu lásky. Je jednou z najzdravších druhov zeleniny! Tento lahodný a šťavnatý dezert patrí k mojim naj!

8-10
porcií
90 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo väčšej miske si zmiešame múku, soľ a vychladené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme mrveničku. Pridáme vodu a 1 vajce a vypracujeme (najlepšie rukou) hladké lepkavé cesto. Misku prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 30 minút.
  2. Zatiaľ si ošúpeme rebarboru (tú vonkajšiu červenú šupku ľahučko olúpete a spodok odkrojíte), umyjeme jahody, a obe nakrájame na kocky. Nakrájané ovocie premiešame s cukrom a necháme odstáť, kým pustí šťavu.
  3. Z 2/3 cesta si vyvaľkáme plát a vystelieme ním dno a okraje formy, ktorú si vymastíme a vysypeme múkou. Dáme zas do chladu. Zvyšné cesto vyvaľkáme a nakrájame na pásiky.
  4. Šťavu z ovocia vylejeme, všetko ovocie vysypeme do formy s cestom a rovnomerne uhladíme. Smotanu zmiešame s medom, 1 vajíčkom a kukuričným škrobom a potrieme ním vrch koláča. Na vrch poukladáme pásiky cesta a vytvoríme mriežku.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov cca 40-45 minút dozlatista. Po upečení koláč necháme vychladnúť. Krájajte ho na podložke, lebo je veľmi šťavnatý, tak aby ste nezalepili všetko okolo. Výborný je s vanilkovou zmrzlinou :)